Nejlepší sci-fi za posledních 10 let (2004 – 2014)

Neděle večer a to znamená jediné – celoredakční žebříček. Po výběru nejlepších hororů a komedií za posledních deset let, tu dnes máme žánr sci-fi. A narozdíl od předešlých hlasování to tentokrát skončilo velmi těsně! Každý z redakce opět mohl darovat 3, 2, 1, 0.5 a 0.5 bodů.

1. Počátek (17 bodů)

httpv://youtu.be/QU8NzLafmV0

Čtyřikrát Oscarem oceněný Inception (Počátek) režiséra a scénáristy Christophera Nolana patří bezesporu mezi největší filmové klenoty nového tisíciletí. A tak není vůbec žádným překvapením, že právě snímek, ve kterém hlavní role hrají lidské podvědomí a snění, se umístil na samotné špici našeho redakčního žebříčku „Nejlepší sci-fi za posledních 10 let“. Technicky naprosto precizní biják z roku 2010, při kterém doslova u některých momentů zvedáme bradu z podlahy, vznikal v rukách britského režiséra údajně deset let. Možná i proto jsme před čtyřmi roky byli svědky něčeho, co je potřeba vidět na velkém plátně nejméně třikrát, přičemž pokaždé nás ohromí něco nového. Trumfne Christopher Nolan jeden z nejlepších svých filmů blížícím se Interstellar?

2. Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů (16,5 bodů)

httpv://youtu.be/jFPpwM_iS7c

Digitální hra se světelným mečem, která zakončuje „novou trilogii“ famózním způsobem. Romantická linka je otravná, ale Pomsta Sithů obsahuje tolik napínavých a úžasně silných scén, že lze většinu nedostatků prominout, protože požitek ze sledování je prostě neskutečný. Ve finální třetině je z filmu cítit zoufalství víc než ze Zdeňka Macury a Anakinovo podlehnutí temné straně, vyvraždění studentů nebo jeho souboj s Obi-Wanem, to jsou všechno scény, které i přes Lucasovu „neohrabanost“ fungují naprosto bezchybně. Třetí epizoda je výtečná a původní trilogii v žádném případě ostudu nedělá. (napsal Dan Krátký)

3. Gravitace (13 bodů)

httpv://youtu.be/79kIBOGRkMY

Režisér snímku Harry Potter: Vězeň z Azkabanu (Alfonso Cuarón)  nám přinesl dech beroucí pohled mimo Zemi ve fantastickém vizuálu. Hlavní roli astronautky, bojující o záchranu vlastního života po nešťastné nehodě na vesmírné stanici, ztvárnila Sandra Bullock, pro kterou to znamenal comeback do filmového světa. Nikdo ale ani ve snu nepočítal, že její výkon bude natolik zdařilý, že se vyslouží i nominaci na zlatou sošku. Může se zdát, že se jedná o její čistě sólový film, ale není tomu zdaleka tak, asistoval jí i hvězdný George Clooney. Gravitace si odnesla osm vítězných Oscarů a stala se rovněž nejlepším vesmírným snímkem všech dob. (napsal Martin Pevný)

4. District 9 (12,5 bodů)

httpv://youtu.be/_wmas8WhqOc

Chráněnec Petera Jacksona – jihoafrický režisér Neill Blomkamp – natočil v roce 2009 opravdu velmi originální sci-fi. Nad Johannesburgem se jednoho dne objeví mimozemská loď a nikdo neví, co zde pohledává, nebo proč na nás jednoduše nezaútočí. Po několika letech dojde příslušným orgánům s emzáky trpělivost a hodlá je přesunout do šikovně zamaskovaných koncentračních táborů. Během rutinní prohlídky mimozemských slumů dojde k nehodě, po které se z hlavního hrdiny filmu (skvělý Sharlto Copley) začne stávat jeden z nevítaných hostů. Velmi syrové, sugestivní a skvěle natočené sci-fi drama se pro svoji neokoukanost stalo jedním z nejlepších žánrových filmů posledních deseti let naprosto zaslouženě. (napsal Marty Steinbach)

5. Strážci – Watchmen (12 bodů)

httpv://youtu.be/LeWllu-Qam4

Alan Moore je geniálny autor, ktorého diela majú väčšinou viacero rovín rozprávania i istú filozofickú hĺbku. I jedno z jeho najlepších a najzásadnejších diel – Watchmen – má tieto atribúty a s filmovým spracovaním sa tak automaticky spájala zložitosť prevedenia celého príbehu do jedného filmu. Watchmen sa pozerá na superhrdinský svet z iného pohľadu a má čo povedať, má myšlienku. Snyder zvládol réžiu na výbornú: podarilo sa mu prerozprávať hlavnú líniu tak, aby bola zrozumiteľná aj nečitateľovi, ale samozrejme si film viac užije ten, kto komiks čítal. Naviac dodal i svoje už klasické efektné spomaľovačky, súboje lahodiace oku a soundtrack, ktorý filmu skutočne sadol. Nezanedbateľný vplyv na úspechu majú najmä herci, vďaka ktorým postavy z komiksu ožili priamo na plátne a samotná atmosféra 70. rokov, studenej vojny a strachu, ktorá dotvára pozadie jedného z najlepších komiksových príbehov všetkých čias. Aspoň pre mňa teda určite. (napsal Johny Krška)

6. Star Trek (11,5 bodů)

httpv://youtu.be/iGAHnZ555nI

Plán filmového „restartu“ slavné série Star Trek byl tak trochu sázkou na divokou kartu. Zašlá značka kdysi velmi populárního sci-fi však dostala pod režijní taktovkou J.J. Abramse zbrusu nový moderní nádech. Abrams sice dává svým uměleckým rukopisem napovědět, že spíš patří mezi fanoušky konkurenčních Star Wars (fetišistické snímání lodí, závěrečný úprk), ale byl to právě on, kdo dokázal posádku Enterprise nakopnout ke skvělému výkonu. Naprosto strhující vesmírné dobrodružství, které na začátku chytne a nepustí dřív jak se závěrečnými titulky. Absolutní hodnocení a jedna z nejlepších žánrovek, co jsem kdy viděl. Ne-li nejlepší. Opravdu. (napsal Marty Steinbach)

7. Zrození Planety opic (4,5 bodů)

httpv://youtu.be/LaK6khs8aMw

Neznámý režisér Rupert Wyatt obnovil už dost zašlou slávu této série a natočil skvělý prequel ke kultovnímu filmu z roku 1968. Opravdu povedené sci-fi, které využilo potenciál značky a možnosti digitálních efektů, jak nejvíc to šlo. Bezkonkurenčně největší překvapení roku 2011, které nastartovalo staronovou sérii. Doufejme, že pokračování nezklame vysoká očekávání. (napsal Roman Toupal – TOUPI) 

8. Všemocný (4 body)

httpv://youtu.be/2GJvgJrW7O8

Bohužel při psaní o filmu Všemocný nemám v sobě NZT – pilulku umožňující využít celou mozkovou kapacitu najednou a plně se soustředit tak na více věcí najednou. To hrdina v podání Bradleyho Coopera tento prášek má a mění se díky němu z ukázkového loosera ve veleúspěšného obchodníka s akciemi. Ovšem jsou zde i vedlejší účinky. Na NZT vzniká závislost a hrdina zjišťuje, že pravidelné užívání vede až ke smrti. Musí se vypořádat nejen se svou závilostí, ale také s dealery, kteří se mu snaží zbylou zásobu drogy ukrást. Snímek režíroval Neil Burger, vedlejší role ztvárnili Robert DeNiro nebo Abbie Cornish. (napsal Adam Škaloud) 

9. Avengers (3 body)

httpv://youtu.be/B8PVqw2jfrI

Spojení všech, do té doby známých, superhrdinů pod vedením Nicka Furyho je zatím stále to nejlepší co ze studia Marvel dorazilo na filmové plátno. Očekávání byla nejen splněna, ale i překonána, a to tak o 400%. Studio vsadilo na tvůrčí um Josse Whedona (scénář a režie), který do té doby nebyl ve filmových vodách nijak známý, ale tato práce z něj udělala rázem nejdůležitější postavu dalšího dění Marveláckého univerza. Jeho zpracování Avengers, kteří se musí spojit proti útoku z vesmíru, dalo vyvrcholit celé druhé fázi. Akce, vtip, zábava a skvělé efekty s dokonalými hereckými výkony nemají chybu, všeho je tak akorát a snad nikdo se nemůže ani chvíli nudit. (napsal Honza Bureš)

10. Atlas mraků (2,5 bodů)

httpv://youtu.be/FsUwpJH7L10

Ultimátní film o šesti různých příbězích, který míchá žánry, herectví a filmový styl s vyprávění takovým způsobem, jaký zde ještě neměl obdoby. Atlas mraků ukazuje, kolika jazyky může film k divákovi promlouvat a skrze jaké prostředky dosahuje všemožných pocitů od lásky přes strach a nenávist až po nefalšované dobrodružství. Navíc v jakém filmu můžeme vidět Toma Hankse jako slizkého hajzla? Adorovaný román Davida Mitchella se dočkal adekvátního uchopení a sourozenci Wachowští mají být opět na co pyšní. Film, který roste a je v něm stále co objevovat. (napsal Radek Neuman – SATAN)

Co se do výběru nevešlo: Avatar, Elysium, Kronika, Osudový dotek, Prometheus

TIP: Podívejte se také na nejlepší horory a komedie za posledních deset let.