Nejlepší dobrodružné filmy za posledních 10 let (2004 – 2014)

Po delší pauze jsme zpět s oblíbeným redakčním žebříčkem. Pro tentokrát jsme se pokusili najít to nejlepší, co za posledních deset roků nabídl dobrodružný žánr. Opět jsme jednotlivě mohli vybrat pět snímků, přičemž každý z nich musel být ohodnocen v bodovém rozpětí tří, dvou nebo jednoho bodu. Zbylé dva filmy dostaly alespoň po půl bodech.

1. Sherlock Holmes (9, 5 bodů)

httpv://youtu.be/GK9oObrzn1w

Osobitý režisér Guy Ritchie se v Hollywoodu uvedl právě Sherlockem Holmesem, jednou z mnoha dalších adaptací britského spisovatele Arthura Conana Doyla. Žádné z předchozích filmových děl se však nemohlo pyšnit charismatickým Robertem Downeym Jr., který si tak po Iron Manovi zahrál další postavu s geniálním mozkem. A protože se Sherlock Holmes dočkal úspěchu mezi diváky a především naší redakcí, která jej doslova miluje, musel po dvou letech přijít s pokračováním – Hrou stínů. (napsal Jan Barvíř)

Kdo má film v TOP 5:
skaloud bury pevny pita vohnicky

2. Walter Mitty a jeho tajný život (9 bodů)

httpv://youtu.be/z16dMHlbje0

Ben Stiller si po skvělých komediích Zoolander a Tropická bouře tentokrát přichystal o něco větší výzvu. O zfilmování knihy Jamese Thurbera se Stiller pokoušel už delší dobu, ovšem projekt byl skutečně dokončen až v prosinci 2013. A dopadl výborně. Přesně centralizované záběry, vhodně zvolení a přesvědčiví herci a především prvotřídní soundtrack dělají z filmu jedno z nejpříjemnějších překvapení přelomu roku. Ben Stiller po slabších letech prostě znovu zabodoval. (napsal Adam Škaloud)

Kdo má film v TOP 5:
skaloud gajdos barva vohnicky

3. Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (8, 5 bodů)

httpv://youtu.be/ozk0-RHXtFw

Hvězdně nabitý fantasy snímek, který převálcoval ve své době všechny ostatní filmy v kinech. A to zcela zaslouženě. Kdo by se jen nevydal na nové dobrodružství s Jackem, Willem a Elizabeth? Druhý díl pirátů nám přinesl nového záporáka a mnoho skvělé podívané na souši i moři. Úžasné vizuální efekty nás opět dostaly, stejně tak velkolepý příběh či vtipné hlášky kapitána Černé perly, Jacka Sparrowa. (napsal Martin Pevný)

Kdo má film v TOP 5:
skaloud krska pevny pita neuman vohnicky

4. Nespoutaný Django (7 bodů)

httpv://youtu.be/abwBgdFJ-y8

Přiznávám, nepokrytě miluji Quentina Tarantina a všechny jeho filmy bez výjimky. Už kvůli tomu by bylo hříchem nezmínit jeho vynikající dobrodružný (skoro)western mezi nejlepšími snímky uplynulých deseti let. Ne tak úplně originální, ale velmi zábavný příběh plný odkazů na oblíbené filmy mistra režiséra, který se konečně po tolika letech dostal ke svému milovanému žánru. Skvělá dobová atmosféra, úžasná výprava, krásně pasující hudba, brilantní scénář nebo nezapomenutelné herecké výkony, … a tak bych mohl, co se týče Nespoutaného Djanga, ještě dlouho pokračovat. (napsal Marty Steinbach)

Kdo má film v TOP 5:
barva krska steinbach

 5. Harry Potter a vězeň z Azkabanu (6 bodů)

httpv://youtu.be/lAxgztbYDbs

Populární sága o brýlatém čaroději měla za sebou už dva filmy, ale kvalitativně se Harry Potter našel až ve svém třetím pokračování. Pomohla tomu jistě i poněkud temnější a dospělejší knižní předloha, kterou J.K. Rowlingová navázala na Kámen mudrců a Tajemnou komnatu. Režisér Alfonso Cuarón dokázal z Harryho, Rona a Hermiony vyždímat maximum, a i když jde v rámci celé série o nejméně výnosný film, tak považuji Vězně z Azkabanu za jeden z nejlepších dobrodružných filmů poslední dekády. Kouzelný zážitek se vším všudy, který zůstal v rámci žánru dodnes nepřekonán. (napsal Marty Steinbach)

Kdo má film v TOP 5:
krska trnkova pevny steinbach

6. Útěk do divočiny (5 bodů)

httpv://youtu.be/SmLz1Ij9fOE

Sean Penn se v roce 2007 vrhl na příběh Christophera McCandlesse. Ten se po absolvování vysoké školy rozhodl vzbouřit proti konvencím a vydat se na vlastní pěst do divočiny. Film se věnuje celé jeho cestě z města až do konečné destinace na Aljašce. Alexander Supertramp, jak si hrdina během své cesty začne říkat, má za cíl pouze žít v přírodě a nenechat se dohnat životním stylem jeho rodičů, který se mu příčí. Hlavní roli ztvárnil téměř vždy skvělý Emile Hirsch, jeho proměna v nezdravě pohublého a lehce šíleného trampa, kterým se McCandless na konci filmu stane, je nezapomenutelná. (napsal Adam Škaloud)

Kdo má film v TOP 5:
skaloud gajdos

7. Krvavý diamant (4, 5 bodů)

httpv://youtu.be/6inCRqDSvb4

Akcia, putovanie, dobrodružstvo, rodinné hodnoty, krásne zábery prírody a k tomu nejaký ten diamant. Meno Edward Zwick je akousi zárukou dobrej komercie, ktorá sa snaží naznačiť hodnoty v technicky dokonalom šate. Rôznorodá dvojica hrdinov, pašerák diamantov a chudobný rybár, musí spojiťsvoje sily v období občianskej vojny v Sierra Leone v roku 1999 aby získali drahocenný diamant a zachránili rybárovho malého syna. (napsal Ivan Butko)

Kdo má film v TOP 5:
butko barva pita

8. Hunger Games: Vražedná pomsta (4 body)

httpv://youtu.be/z5kgXGQ_CiE

Pokračování Hunger Games se může pyšnit tím, že se jedná konečně o snímek, který je věrně natočený přesně podle knižní předlohy. Skvěle odvedená práce režiséra, kostymérů i výpravy. A nezapomeneme ani na skvělou Jennifer Lawrence. (napsal Martin Pevný)

Kdo má film v TOP 5:
trnkova pevny

9. 13 samurajů (3 body)

httpv://youtu.be/NgPC74-Tde8

Takashi Miike je rôznorodý režisér, ktorému žiaden filmový žáner nie je cudzí. Vo svojej plodnej kinematografii si v roku 2010 našiel cestu aj k samurajskému filmu. Jeho pocta celému subžánru vychádza z klasiky z roku 1963, ktorá nesie identický názov. 13 samurajov sa spojí aby sa postavili krutému šogúnovmu bratovi, ktorého chráni armáda vojakov. Táto hŕstka hrdinov vymyslí „kamikadze“ plán ako sa zbaviť nebezpečného tyrana. Formálnej stránke výdatne pomáhajú krásne zábery Japonska, ktoré sú nám podsúvané počas celého putovania spomínaných samurajov. Od začiatku je jasné, že celý tento kúsok mieri do klasického Miikeho záveru, ktoré si užije ako fanúšik Miikeho, tak aj nadšenec do rýchleho tasenia katany. (napsal Ivan Butko)

Kdo má film v TOP 5:
butko

10. Pí a jeho život (3 body)

httpv://youtu.be/VkBVVm4ZlrQ

Ang Lee se skvěle adaptoval za mořem a již Tygr a drak dával tušit, že tohoto asijského rodáka bude mít akademie v oblibě. Pí a jeho život tento fakt 11 nominacemi (a v konečné fázi 4 soškami) zcela potvrdil. Vizuálně opojné dobrodružství mezi mladým dospívajícím mužem a bengálským tygrem totiž ve svém vyprávění skrývá podvratnou rovinu interpretace pohádek, bájí a mýtů. Pro který příběh byste se přiklonili vy? (napsal Radek Neuman – SATAN)

Kdo má film v TOP 5:
neuman

Co se do výběru nevešlo: King Kong, Beowolf, Ohnivý oceán, 8 statečných, Legenda o Zorrovi, 127 hodin, Tropická bouře, Hugo a jeho velký objev, Tintinova dobrodružství, Svět zítřka, Hobit: Šmakova dračí poušť, Vzhůru do oblak, Hvězdný prach

Připomenut si také můžete žebříčky z minulých týdnů. Již jsme vybrali Nejlepší horory, komedie a sci-fi za posledních 10 let.