Hvězdná brána dostane novou filmovou trilogii

Německý režisér Roland Emmerich se začíná vracet k projektům, které ho v 90. letech proslavily. Už nějakou dobu se totiž pracuje na novém dvojdílném pokračování Dne nezávislosti a dnes se k nám dokonce donesla zpráva, že se připravuje nová trilogie Hvězdné brány. Podle šéfa společnosti MGM, která film přinese do kin ve spolupráci s Warner Bros., bude režírovat opět Roland Emmerich, scénárista původního filmu, Dean Devlin, si vezme na starost produkci.

Kurt Russell a James Spader v původní Hvězdné bráně
Kurt Russell a James Spader v původní Hvězdné bráně

Hvězdná brána z roku 1994 vydělala po celém světě téměř 200 milionů dolarů a spustila lavinu nejrůznějších televizních pokračování, které bylo možné na obrazovkách potkávat až do roku 2011. Nejslavnějším televizním zpracováním však nadále zůstává původní SG-1, která se vysílala od roku 1997 a získala rovných deset sérií. Skvělého Kurta Russella zde nahradil Richard Dean Anderson, Jamese Spadera zase Michael Shanks.

Obsah filmu Hvězdná brána

Vědecká expedice objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení ho začala zkoumat armáda, uběhla však dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O’Neila. Symbol umožňující návrat na Zem ovšem na hvězdné bráně chybí, bude zřejmě teprve na místě určení. Expedice nutně potřebuje Danielovy znalosti, mladý vědec se tedy volky nevolky stává jejím členem. Nepraktický intelektuál se ocitá v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci a nebezpečí číhá na každém kroku…

Roland Emmerich momentálně pracuje na politickém dramatu Stonewall, rovněž se již soustředí na zmiňované pokračování Dne nezávislosti, které s prvním dílem zavítá do kin v červnu 2016, sequelem o rok později. Novou Hvězdnou bránu tak zřejmě neuvidíme dříve, jak v roce 2018.