Alfonso Cuarón se nevrátí do světa Harryho Pottera

Filmy Alfonse Cuaróna se těší velkému uznání fanoušků i odborníků

Mexický režisér, který (zaslouženě) sklidil obrovské ovace za loňskou Gravitaci, nyní potvrdil, že si jeho jméno nemáme spojovat s dalším dílem z kouzelnického světa Harryho Pottera. Cuarón v roce 2004 natočil pravděpodobně nejlepší filmové dobrodružství brýlatého čaroděje – Vězně z Azkabanu – a v posledních týdnech byla zvažována jeho účast na prequelu k celé sérii. Tím se měla stát adaptace knihy Fantastická zvířata a kde je najít (scénář píše sama J.K. Rowlingová a premiéra by měla být už v listopadu 2016), ale Warneři budou muset hledat režiséra jinde.

Filmy Alfonse Cuaróna se těší velkému uznání fanoušků i odborníků
Filmy Alfonse Cuaróna se těší velkému uznání fanoušků i odborníků

Tvůrce Mexické jízdy nebo Potomků lidí komentoval své odmítnutí nabídky následovně: „Natáčení Vězně z Azkabanu bylo pro mě úžasným zážitkem. K celému universu mám velmi vřelý vztah, ale v současné době nemám zájem o točení filmu s tolika vizuálními efekty. Gravitace mě stála pět let úsilí. Můj další projekt bude něco mnohem menšího, než Fantastická zvířata a kde je najít.“

Úsilí Warnerů je zřejmé. Po úspěchu prequelů Hobita chtějí vydělat na další útlé knize, kterou pravděpodobně přepracují do několikadílné výdělečné série. Rowlingová má v záloze ještě několik dalších rukopisů ze světa čar a kouzel a proto se tohoto světa asi jen tak nezbavíme. Otázkou je, jestli dokážou Fantastická zvířata a spol. podobně uhranout svět jako kdysi malý čaroděj s jizvou na čele.

Příběh Fantastických zvířat a kde je najít je zaměřen na magizoologa Mloka Scamandera
Příběh Fantastických zvířat a kde je najít je zaměřen na magizoologa Mloka Scamandera

Co se týče Alfonse Cuaróna, ten má na stole další velmi zajímavou nabídku. Ta se jmenuje The Overlook Hotel a pokud hádáte, že se opět vydáme do slavného strašidelného hotelu z filmu Stanleyho Kubricka Osvícení, tak máte pravdu. Mělo by jít rovněž o prequel a scénář píše Gen Mazzara (The Walking Dead). Dlouho připravovaný projekt mají rovněž na starost hoši ze studia Warner Bros. a Cuarón je pro ně logicky volbou číslo jedna. Je dost dobře možné, že méně vizuálně náročný snímek, kvůli kterému Cuarón odmítl Fantastická zvířata, je právě The Overlook Hotel.