27. ročník Finále Plzeň

Minulý týden se v Plzni uskutečnil již 27. ročník filmového festivalu Finále Plzeň. Probíhal mezi dny 27. dubna až 3. května a fanoušci českých filmů, dokumentů a seriálů si rozhodně přišli na své. Celá akce proběhla jako tradičné v příjemném prostředí plzeňské Měšťanské besedy. O hlavní cenu – Zlatého ledňáčka – mohli nově soutěžit i zástupci slovenské kinematografie a televizní tvorby. V minulých letech získaly hlavní ceny takové filmy jako Všichni dobří rodáci (1969), Pupendo (2003) či Kawasakiho růže (2010). O kvalitní podívanou nebyla nouze ani v letošním roce. Letošní ročník festivalu navštívilo podle slov pořadatelů přesně 10 853 diváků. Uznávaný festival nabídl celkem 167 projekcí a doprovodných akcí.

2014-05-03-petr-simcak-a-jan-marsal-dang

Letošním předsedou festivalové poroty byl významný na Slovensku narozený režisér Juraj Herz. Z jeho filmů jistě znáte díla jako trezorový Spalovač mrtvol, kultovní Upír z Feratu nebo velmi kontroverzní Habermannův mlýn. Tento téměř osmdesátiletý, ale stále energický tvůrce byl během Finále Plzeň k zastižení nejen během různých projekcí, ale i například v souvislosti s promítáním filmu Sladké hry minulého léta z roku 1969, který Herz režíroval. Po tomto představení následovala velmi zajímavá diskuze, při které se mohl posluchač dozvědět, jak složité bylo tuto povídku francouzského spisovatele Maupassanta zrežírovat, jak se Herzovi podařilo vypořádat s bohémským životem představitelů hlavních rolí (František Velecký, Milan Lasica, Július Satinský) či jak proti filmu bojovali političtí představitelé tehdejšího Československa.

Mezinárodní porota vyhlásila vítěznými filmy letošního Finále Plzeň následující díla – hlavní cenu Zlatého ledňáčka v kategorii celovečerních hraných nebo animovaných filmů udělila intimnímu psychologickému dramatu Jako nikdy režiséra Zdeňka Tyce. Zvláštní uznání poroty si odnesl upřímný snímek Pojedeme k moři režiséra Jiřího Mádla. Zlatého ledňáčka za nejlepší dokument získal imaginativní snímek ze světa pražských heren, nóbl klubů a laciných hospod Velká noc režiséra Petra Hátle. Z televizních projektů v kategorii komedie zabodoval seriál Čtvrtá hvězda režisérů Jana Prušinovského a Miroslava Krobota. Kategorii drama ovládla temná detektivní kriminálka Cirkus Bukowsky režiséra Jana Pachla. V diváckém hlasování zvítězila romance Křídla Vánoc jako nejlepší hraný nebo animovaný film a hlavní cenu za nejlepší herecký výkon obdržel Richard Krajčo. Výroční cenu AFK za nejlepší celovečerní film získalo drama Agnieszky Holland Hořící keř. Slavnostní večer proběhl v budově Fakulty umění a designu na Západočeské univerzitě v Plzni.

DSC_0399

Co se týče filmu Pojedeme k moři, který natočil na režisérském postu debutující Jiří Mádl, okomentovali členové poroty snímek následovně: „Chtěli jsme upozornit na velmi svěží, nečekanou prvotinu od mladého, sice známého a oblíbeného herce, ale dosud neznámého jako režiséra filmů. Diváci i porota odcházeli s pocitem svěžího závanu do někdy už trochu zatuchlých luhů a hájů československé kinematografie. Vést mladé neherce je zapeklitý úkol i pro zaběhnutého režiséra, ale tady byli zvládnuti na jedničku. Byl to velice šťastný nápad podpořit tohoto režiséra a jeho scénář a dát mu možnost ukázat, co od něho naše kinematografie může očekávat.”

V pěti kinosálech Měšťanské besedy se promítaly české a slovenské filmy a dokumenty. Došlo i na několik přednášek a autorská čtení. Z těch nejzajímavějších zmiňme například vystoupení muzikanta Vladimira 518, který na Finále představil knihy KMENY 0 a KMENY 1. Velmi přínosnou akcí bylo i setkání návštěvníků festivalu se scénáristkou a producentkou Robin Veith (seriál Mad Men). Originální dokumenty jako například Mých posledních 150 000 cigaret režiséra Ivo Bystřičana a série krátkometrážních filmů vkusně doplňovaly festivalový harmonogram. Program plzeňského festivalu nabízel celou řadu podobných událostí. V hlavním sále se postupně vystřídaly celovečerní filmy jako Colette, Pojedeme k moři, Revival, Kandidát, Příběh kmotra, Hany a další. U posledně jmenovaného snímku proběhla velmi plodná diskuze s producentem Matějem Chlupáčkem, kameramanem Martinem Žiaranem. Herecký ansámbl zastupovali Jiří Kocman, Hana Vagnerová a Tereza Vítů. Podobné mítinky byly samozřejmostí i u jiných soutěžních filmů.

2014-05-01-krajco-a-babinska-dang

27.  filmový festival Finále Plzeň proběhl se vší parádou. Organizačně ani technicky nejde až na výjimky (pokažená projekce dokumentu Kateřina Šedá: Jak se dělá mýtus režiséra Jana Gogola, opravdu nepohodlné sedačky v hlavním sálu) pořadatelům nic vytknout. Povedené počasí, přívětivá cena vstupenek a příjemné prostředí celkový kvalitní dojem z akce ještě umocňují. V rámci české a slovenské kinematografie šlo o velmi zdařilou událost a mnoho návštěvníků (včetně mě) se jistě těší  na budoucí ročníky.

Fotogalerii z celé akce pro vás připravili Barbora Sellnarová, Adam Jícha, Eva Dang, Tereza Kalabzová a Roman Filip.