Nejlepší komedie za posledních 10 let (2004 – 2014)

Redakční žebříček deseti nejlepších hororů posledního desetiletí vzbudil velkou vlnu zájmu. A tak doufáme, že se vám bude zamlouvat i ten dnešní, tentokrát pro změnu s nejlepšími komediemi. Každý redaktor opět mohl hlasovat pro pět snímků v bodovém poměru: 3, 2, 1, 0.5, 0.5.

1. Clerks 2: Muži za pultem (11,5 bodů)

Kultovní černobílý nezávislý film z roku 1994 dostal po dvanácti letech sequel, ve kterém se dvojice kámošů pachtí v krizi středního věku a nezapomíná řešit rasistické předsudky, Transformery nebo porovnávání Hvězdných válek s Pánem prstenů. V barvě se starými známými a s kupou přesně sednoucích hlášek se Kevin Smith zasloužil o jeden z nejlepších zářezů do své filmografie. (napsal Radek Neuman – SATAN)

2. Scott Pilgrim proti zbytku světa (8 bodů)

 

V úspešnej dobe komiksových adaptácií uzrel svetlo sveta Scott Pilgrim. Komiks je sám o sebe poctou starej dobrej nintendo ére a podobným geekovským záležitostiam. Filmový prepis neostáva nič dlžný svojej predlohe a ide o preštylizovanú pecku, ktorá sa snaží pevne držať svojej predlohy. Neuveriteľný vizuál hraničiaci s absurditou, ktorý nenútenou a vtipnou formou predstavuje doslova a do písmena súboj o lásku. Svoj zmysel pre detail a technickú preštylizovanosť tu naplno prejavil anglický režisér Edgar Wright, ktorý sa nenechal uniesť iba formálnou stránkou a rovnako zapracoval aj na obsahovú stránku. Každopádne ide o chlapský film, ktorý si musíte pozrieť so svojou nežnou polovičkou. Stavím sa, že v niektorej časti/charaktere sa určite spoznáte. (napsal Ivan Butko)

3. Pařba ve Vegas (7,5 bodů)

 

Proč je Pařba ve Vegas dobrý film? Možná i proto, že i když jde místy o poněkud přehnaný příběh, tak se nejeden filmový fanoušek musí v hlavních hrdinech snímku určitě vidět. Čtveřice kamarádů vyrazí na rozlučku se svobodou jednoho z nich do Las Vegas. Zde se ale zpočátku nevinná akce zvrtne v ten nejnezapomenutelnější večer jejich životů. Budoucí ženich se nečekaně ztratí a zbylá trojice se vydává ráno s příšernou kocovinou po svých stopách kamaráda hledat. Při této cestě narazí například na Mika Tysona, kterému ukradli tygra, zamčeného Asiata ve vlastním kufru nebo na sympatickou striptérku, kterou si jeden z opilých hrdinů omylem vzal za ženu. Nesmírně vtipná komedie je sice primárně zaměřena spíš na mužské publikum, ale z vlastní zkušenosti vím, že se snímku Todda Phillipse zasmějí i zástupkyně něžného pohlaví. Film dostal ještě dvě pokračování a zároveň protlačil do první herecké ligy Bradleyho Coopera a Zacha Galifianakise. (napsal Marty Steinbach)

4. Jednotka příliš rychlého nasazení (7 bodů)

 

Dvojice Pegg a Frost opět ve spolupráci s režisérem Edgarem Wrightem skvěle paroduje akční žánr, především ty z policejního prostředí. Nicholas Angel jako klasická akční ikona z hollywoodských filmů. Snímek plný odkazů na další kousky tohoto žánru (Bod zlomu, Mizerové), navíc plný nejznámějších britských herců jakými jsou například Bill Nighy nebo Martin Freeman. Jasná volba pro fanoušky britského humoru. (napsal Roman Toupal – TOUPI)

5. Vlk z Wall Street (6 bodů)

 

Jako blesk z čistého nebe udeřil na naše bránice film, jehož účast v tomhle žebříčku bych ještě několik měsíců před premiérou vůbec nečekal. Scorsese se po množství skvělých dramat pustil zase jednou do komediálního žánru a vznikla z toho jedna z nejzábavnějších a hlavně nejnekorektnějších komedií nejen posledních deseti let. Vezměte jed na to, že tenhle majstrštyk v krátké době zkultovní a scénu mozkové obrny budou milovat i naše děti. (napsal Patrik Pajer)

6. Méďa (5,5 bodů)

 

Příběh je o muži, který si přál v dětství, aby jeho plyšový medvídek ožil. Nakonec se mu to překvapivě vyplnilo. Seth McFarlane propůjčil hlas Méďovi, Mark Wahlberg je jeho parťák a Mila Kunis je Wahlbergova přítelkyně. Fantasy komedie Ted vás fakt dostane. Ale dejte pozor ať smíchy nespadnete ze židle. Méďa hulí, fetuje a je sprostý, co víc byste si mohli přát. Hlášky jsou skvělé a originální. (napsal Martin Pevný)

7. Nesvatbovi (5 bodů)

Americká komedie už patří mezi klasiku v komediálním žánru, aspoň tedy pro mě. Je to ten typ filmu, který si můžete pustit témeř kdykoli a pořad se budete náramně bavit. Mnoho památných hlášek a skvělých „gagů“ dělají z tohoto filmu opravdu excelentní komedii. V hlavních roli exceluje dvojice Vince Vaughn a Owen Wilson. Zdatně jim sekunduje i Will Ferrell. O čem vlastně film je? Dvojice kamarádů obráží svatby, pokaždé si vymysli zdařilý plán, diky kterému nikdo nepozná, ze jsou úplně cizi a jen se chtějí bavit. Jedna svatba ale změní jejich pohled na život. Oba dva se zamilují. Jak jen mají říct, ze nejsou vlastně ti, za které se vydávali? Kdo nevidel, určitě by toto zaváhání měl napravit. (napsal Tomáš Vohnický)

8. V Bruggách  (4 body)

Bruggy. Malebné mestečko v Belgicku, kde sa hlavné postavy, dvaja londýnski gangsteri, schovávajú po nepodarenej akcii. Martin McDonagh sa tu rozhodol zasadiť svoju čiernu komédiu a každý po jej pozretí musí uznať, že urobil len dobre. Samotné Bruggy vo svojej vianočnej výzdobe skvelo vytvárajú atmosféru a robia tak z filmu jeden z tých nezabudnuteľných, nehovoriac o tom, že domácemu obyvateľstvu určite prispel k rozvoju cestovného ruchu. Kvality filmu stoja najmä na scenári plného nie práve záležitostí, ktoré by zažil bežný turista a skvelých hercoch, z ktorých si každý svoju rolu užíva plnými dúškami. Keď nepotrebujete v komédiách len korektný humor a na akciu vo filme si nepotrpíte, určite si nájdite čas na krátky výlet do Brugg. (napsal Johny Krška)

9. Diktátor (3,5 bodů)

Sacha Baron Cohen v životní formě. Chytřejší a propracovanější než Borat a Bruno. Přehlídka nekorektního humoru mířícího přímo do černého. Film, který se vtipným způsobem naváží do spousty věcí. Od celebrit (Megan Fox, Edward Norton), USA a terorismu, až po rozdíl mezi demokracií a diktaturou. Aladeen je zkrátka boss. (napsal Roman Toupal – TOUPI)

10. Horší než smrt (3 body)

Horší než smrt je typicky britská, inteligentní, suchá a brilantně zahraná černá komedie z roku 2007. Vypráví příběh jednoho pohřbu, na který se sjede celá řada příbuzných. Na tom by ještě nebylo nic zvláštního, kdyby každý z nich nějakým způsobem nenarušil zpočátku poklidné poslední rozloučení se zesnulým. Na scéně se postupem času objeví nesmírně osobité a úžasně napsané postavy, jejichž soukromá i veřejná tajemství dělají z černočerné komedie Franka Oze (mistr Yoda z Hvězdných válek) jeden z nejlepších žánrových filmů posledních let. Zajímavostí je, že v jedné z hlavních rolí se objevil Peter Dinklage (Tyrion z Her o trůny), který o tři roky později v americkém remaku ztvárnil totožnou postavu homosexuálního Petera. V dalších rolích excelují například Matthew MacFadyen, Rupert Graves, Alan Tudyk nebo Andy Nyman. (napsal Marty Steinbach)

Co se do výběru nevešlo: 21 Jump Street, Ďábel nosí Pradu, Millerovi na tripu, Zkus mě rozesmát