25 nejlepších scén ze seriálu Breaking Bad

Breaking Bad už je téměř rok za námi, nicméně svou slávu a neobvyklou diváckou oblíbenost si drží dodnes, a tak je nasnadě připomenout si výběr těch nejlepších scén z celého seriálu. Walter White, Jesse Pinkman a další jsou bohužel nenávratně pryč, záznam má však naštěstí tu schopnost, že si můžeme ty nejoblíbenější okamžiky promítat znovu a znovu. Vybrali jsme pro vás pětadvacítku toho nejlepšího, co seriál Breaking Bad během svých pěti sezón přinesl. Užijte si tento příjemný flashback. A varování pro ty, kteří Breaking Bad ještě neviděli – videa obsahují řadu spoilerů!

Breaking Bad
Breaking Bad

High Five

Když zjistíte, že jste během chvilky uvařili zboží v hodnotě stovek tisíc dolarů, přičemž jste dosud pracovali jako učitel za minimální plat, resp. byli bez práce, dá se reagovat jinak, než tím nejspontánnějším high five v seriálové historii?

httpv://youtu.be/vk8hKURBGYI

Walt Speaks Spanish

To je tak, když se vám nechce uklízet. Díky Bohu, že metamfetaminová superlaboratoř leží přímo pod obrovskou továrnou, kde se potuluje řada různých paniček ochotných – pochopitelně za peníze – uklidit cokoliv, ať už jsou to rozsypané lupínky, nebo pervitinová varna.

httpv://youtu.be/QF0NyVB1oLQ

Say My Name

Dnes už kultovní hláška, která se zaryla do paměti všech fanoušků seriálu. Heisenberg není jen jméno, je to pojem, který je třeba neustále opakovat, aby nedošlo k tomu, že si někdo pomyslí, že by jej mohl nahradit, nebo snad překonat.

httpv://youtu.be/dy_DASt7hDs

Yeah Bitch! Magnets!

„Bitch“ Jesseho Pinkmana je legendárním pojmem, který se po roce 2008 začal používat několikanásobně častěji, než kdy dříve, a to nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě. Jesse toto slovo doslova proslavil, a tak se podívejme na nejoblíbenější „Bitch“ samotného Aarona Paula.

httpv://youtu.be/EwVDDxoKBk4

The End of the Cartel

Gus vypadá jako milý, slušný pán. Svým způsobem jím je, avšak když se mu někdo postaví do cesty – ať je to desetiletý chlapeček, nebo mexický drogový kartel – zbavuje se všeho, co by ho mohlo poškodit. I tady ukázal svou sílu.

httpv://youtu.be/Jiiqp9gnly8

Money Laundering

Saul Goodman je tak trochu šílený právník, ale ve svém oboru se vyzná. A když má klienta, který s penězi nabytými trestnou činností zachází neopatrně, umí názorně vysvětlit, jak by se jeho peníze měly vyprat. Přesně takhle.

httpv://youtu.be/SFKDmCbfMS4

The End of the Superlab

Čtvrtou sérií skončila také jedna éra – práce v Gusově superlaboratoři. A tak bylo pochopitelně potřeba zničit veškeré potenciální důkazy proti Waltovi a Jessemu. O to se postarali sami a to s maximálním stylem.

httpv://youtu.be/HWjX3ZH_QHA

I’m the One Who Knocks

Můj osobní favorit, jedna z nejemotivnějších scén v seriálu, kde se Walter White ukázal v pravém světle. Nikoli poprvé, ale zatím asi nejintenzivněji jsme v této scéně mohli vidět kontrast přeměny mezi milujícím manželem a bezcitným manipulátorem.

httpv://youtu.be/wMEq1mGpP5A

Run!

Další špičková scéna, jedna z nejlepších z celého seriálu, kde se Walt postaral o nadcházející totální perzekuci z Gusovy strany, ale také zachránil život Jessemu, který se vydal vstříc jisté smrti. Walt zde znovu ukázal, s jakým klidem je schopen zabíjet.

httpv://youtu.be/3YVis0HwZdM

Jesse’s Monolog

Jesse byl svého času pořádně rozhozený. To také parádně ukázal na svém obvyklém sezení anonymních feťáků, kde se pořádně rozčílil. Ale když se nad tím tak zamyslíme, neměl tak trochu pravdu?

httpv://youtu.be/iYiqZemVpsQ

Train Robbery

Methylamin je k výrobě metamfetaminu potřeba. A když je ho nedostatek, musíte si ho prostě ukrást. A to by nebyl Heisenberg a spol., kdyby ta krádež neproběhla naprosto geniálním, sofistikovaným způsobem.

httpv://youtu.be/nXqeoY17YoU

Stay Out of My Territory

Jedna z prvních scén, kde nám dali tvůrci seriálu jasně najevo, že rodinné důvody, které vedly Walta k vaření, už jsou ta tam, a nastupuje Waltova pýcha, touha po moci a snaha vybudovat velké impérium. Další ze zlomových scén v kontextu seriálu jako celku.

httpv://youtu.be/jmNU8blUwms

Gus Terminator

Gus je brilantní obchodník, ale také neohrožený terminátor. Dokázal to třeba v této scéně, kde jeho pochod vstříc kulkám působí dosti odvážně, na druhou stranu je třeba říct, že Gus věděl, že ho kartel nemůže zabít, takže to vlastně zase tak odvážný krok nebyl. Ale troufli byste si na to taky?

httpv://youtu.be/OAhBSDH1rIo

Because I Say So

Toto je spíše jen hláška, než scéna, ale vyjadřuje to jasně Walterův neustále vzrůstající egoismus, kdy je přesvědčen o své pravdě pouze na základě svého vlastního přesvědčení a necítí absolutně žádnou potřebu někomu něco vysvětlovat. Prostě je to tak, jak řekne.

httpv://youtu.be/iY3_bcKDDog

Gus Fring’s Death

Jak bylo řečeno, Gus je milý pán. Ovšem ve své obchodní kariéře si nadělal tolik nepřátel, především v řadách kartelu, že byla prostě otázka času, kdy ho někdo doslova sejme. Postaral se o to náš oblíbenec Hector Salamanca a to opravdu ve velkém stylu.

httpv://youtu.be/WbIVV9cVveo

We’re Done when I Say We’re Done

Další ze scén – ano, takové scény se v Breaking Bad hromadí jedna za druhou, zvlášť v posledních sériích – kde se Walt prezentuje jako manipulující monstrum, které je ochotné trestat za každého, kdo se postaví proti němu, činem i slovem.

httpv://youtu.be/ob7_LkZWjaI

I Won

Walter neprohrává. Alespoň to dokázal při dlouhodobém souboji s Gusem Fringem, kterého nakonec dokázal zničit. A hrdě to prohlásil krátkým, jednoduchým, ale velmi výstižným gestem: „I Won“.

httpv://youtu.be/sbX7v4q_SJ8

Jesse Kills Gale

Ani Jesse nikdy nebyl žádný svatoušek. Ačkoli vraždění snášel daleko hůř, než Walt, přesto byl ochoten vraždit. Ať už kvůli sobě, ať už kvůli záchraně Waltova života, ať už proto, že prostě cítil povinnost to udělat. S Galem si nakonec poradil slušně, ač se slzami v očích.

httpv://youtu.be/dyj8QiZGUMc

This Is Not Meth

Walter se s tím vlastně nemazlil ani na téměř úplném začátku. Tuco byl sice děsivý a obávaný mafián, ale i s ním si dokázal bez problémů poradit. Stačilo tradičně využít své široké znalosti z chemie a bylo po všem.

httpv://youtu.be/3avhU0N5lJI

Walt Loses It

Vidět Walta se smát jinak než ironicky snad nejde. Ale vidět ho se záchvatem smíchu z čiré zoufalosti, to můžeme jen a pouze v této scéně, která má prvky naprosté tragédie a zároveň velmi zábavné komedie.

httpv://youtu.be/cWfK5JyD2bA

Hank’s Realization

Dlouhou dobu už bylo Waltovo provaření na spadnutí. Hank přece nebyl žádný hlupák, a tak bylo na čase, aby si konečně uvědomil, že „svého“ Heisenberga má celou dobu po boku jako svého švagra. Moc velkou radost – soudě podle výrazu – mu toto zjištění neudělalo.

httpv://youtu.be/lC4tAK231mw

You Stupid Bitch

Možná jsou tací, kterým byla Skyler sympatická a fandili jí. Já se naopak celý seriál potýkal s tím, že jsem se modlil, aby jí Walt udělal co nejdříve díru do hlavy. To se nakonec bohužel nestalo, ale aspoň takhle jí to všechno vrátil.

httpv://youtu.be/Cjiuw8T3tek

Ozymandias

Toto vlastně není tak úplně scéna, je to kompilace scén z jednoho dílu, takové jeho připomenutí. Ano, je to díl s názvem Ozymandias, tedy díl, který mnozí považují za vůbec nejlepší díl z celého seriálu (na IMDB má 100% při téměř 50.000 hodnocení!).

httpv://youtu.be/dx_u0NZkPUk

Breaking Bad Remix

Další video, které není scénou, ale kompilací, tentokrát především hudební. Nějaký velký a trpělivý fanoušek seriálu si pohrál s posledními třemi sériemi a vyšperkoval stylový song mixující různé hlášky k naprosté dokonalosti. Podívejte se sami.

httpv://youtu.be/WzhW20hLp6M

Ending Scene

Pochopitelně jsme nemohli zapomenout ani na úplně závěrečnou scénu, která pro fanoušky Breaking Bad byla velmi emotivní. Poslední pohled mezi Waltem a Jessem, smutná písnička a Waltův konec, který však fakticky vzato znamenal jeho velké vítězství. Good Bye Breaking Bad.

httpv://youtu.be/WBqf5KiTHqE