Vyražte na filmový festival Jeden svět 2014

O čem vlastně tento festival je a co se zde promítá? Nemůžete zde vidět nic jiného něž dokumentární filmy. Jejich hlavní téma je pak problematika lidských práv ve světě. Filmový festival Jeden svět 2014 začal tento týden, přesně řečeno 3. března a bude pokračovat až do 12. března 2014.

Jeden z typů plakátu pro festival Jeden svět.
Jeden z typů plakátu pro festival Jeden svět.

Stěžejní informace o festivalu

Vstupenky mají jednotnou cenu a stojí 90 korun. Lístky si můžete rezervovat přes internet, koupit v předprodeji, anebo koupit na místě, záleží na Vás. Jelikož je několik filmů hodně žádaných, určitě bude lepší rezervace či předprodej. Po jednotlivých promítání můžete zůstat a zúčastnit se debaty ohledně filmu a problematiky, kterou film zobrazuje. Většinou se dané téma probírá se specialistou v oboru, nebo dokonce se samotným režisérem/režisérkou. Všechny filmy jsou v původním znění s českými a anglickými titulky. Pokud hodláte navštívit více filmů, doporučuji navštívit webové stránky www.jedensvet.cz a vytvořit si svůj vlastní rozvrh.

Kde se promítá?

Všechny projekce můžete vidět v pražských kinech. Jmenovitě to jsou tyto: Atlas, Bio Konvikt-Ponrepo, Evald, Francouzský institut, Lucerna, velký sál Městské knihovny a Světozor. Kromě Prahy ale budete moci navštívit filmy v dalších 33 městech v ČR. Vše je k vidění na stránkách festivalu.

JedenSvet_pos
Jeden svět – nejlepší dokumentární filmy na jednom místě

Hlavní soutěž festivalu

Festival se dělí na několik kategorií, jako třeba Moc médií, Cesty ke svobodě, Rodiny v ohrožení, Máte právo vědět aj. Mezi hlavní kategorii ale patří Hlavní soutěž festivalu. Zde se představí celovečerní dokumenty z celého světa. Tvůrci snímků zobrazují aktuální společenské problémy, ať už je to migrace obyvatel, politické systémy, zločiny nebo rasové nesnášenlivosti. Porota uděluje ceny za Nejlepší film a Nejlepší režii. Následující filmy se budou ucházet o ceny festivalu: Favela v Riu; Já, Blocher; Každodenní vzpoura; Kořeny; Naomi Campbel – změna identity; Návrat do Homsu; Neopouštěj mě; Prales tančících duchů; Putinovy hry a Verdikt v Maďarsku.

Ostatní filmy, které stojí za zmínku

Vlastníte výrobek značky Apple, Samsung, Nokia? V tom případě byste si neměli nechat uniknout dokument s názvem Kde vyrábí Apple. Dozvíte se zde, kde se produkty hromadně vyrábějí, jaké jsou podmínky pro zaměstnance a jak s výrobní firmou Foxconn zachází čínská vláda.

Aktualizujete si někdy software, zřizujete e-mailové klienty nebo zakládáte profily na sociálních sítích? Určitě ano. Pokaždé na Vás vyskočí tabulka s podmínkami využití, kde většinou jen kliknete na Agree/Souhlasím. Mnozí z Vás si nepřečtou celé znění smlouvy, vlastně ani nevíte, s čím souhlasíte. Tímto obyčejným kliknutím dáváte mezinárodním korporacím jako je Google, facebook k dispozici svoje osobní údaje, možnost monitorovat Váš pohyb a nespočet dalších věcí, co mohou dělat. O tom všem je film Souhlasím s podmínkami.

Doba slevová. V tomto dokumentárním filmu francouzský režisér Frédéric Brunnquell cestuje napříč Evropou a bádá, proč je možné si koupit letenku od společnosti Ryan Air za tak malý obnos, anebo proč jsou výrobky v Lidlu tak levné. Jak sám říká: „Za slevu musí vždy někdo zaplatit.“ Kdo? To se dozvíte, pokud přijdete do kina.

Napsal jsem zde pouze tři filmy. A ano, jsou to filmy, které zaujaly hlavně mě. To ale neznamená, že zbytek nestojí za zmínku, to ne. Určitě by Vás něco zaujalo víc. Stačí navštívit stránky festivalu a sami si vyberete. Věřte mi, že si každý přijde na své.

2088
Fotografie z filmu Doba slevová.

Pokud Vás ani tento článek nezaujal, doporučím Vám navštívit oficiální stránky, kde je informací o mnoho víc. Já se pokusil shrnout jen to nejdůležitější.

Jestliže jste již festival navštívili, neváhejte a doporučte ho dál. Klidně i pod tímto článkem. Určitě je o co stát. I kdybyste měli navštívit jen jednu projekci, věřte mi, že to nebude ztracený čas a že si to užijete. Atmosféra zde je opravdu skvělá.