Ve věku 85 let zemřela režisérka Věra Chytilová

Přečtěte si

12 nedávno uvedených českých filmů na Netflixu

Netflix přidává do nabídky další české filmy. Populární 3Bobule, které vládnou žebříčkům sledovanosti českého Netflixu již několik týdnů v...

10 horkých novinek na bezva víkend u bedny

Na víkend si rezervujte dostatek času, protože na streamu bylo přes týden opět živo. Kromě tradiční nadílky novinek na...

10 pohodových filmů na Netflixu s českým dabingem

Každý někdy potřebuje nenáročnou podívanou, u které vypne a načerpá pozitivní energii. Filmovým fanouškům netřeba připomínat, že skvělým pomocníkem...

Autor

Jaroslav Thraumb
ČSFD: jerry12

Včera dopoledne zemřela ve svém domě jedna z nejznámějších českých režisérek, výjimečná Věra Chytilová. Dožila se úctyhodných 85 let. Byla známá především svým humorem a svérázností. Mezi její nejslavnější díla patří Dědictví aneb Kurvahošigutntág, Faunovo velmi pozdní odpoledne, Sedmikrásky, Vlčí bouda nebo Kopytem sem, kopytem tam.

Věra Chytilová (* 2. 2. 1929, + 12. 3. 2014)
Věra Chytilová (* 2. 2. 1929, + 12. 3. 2014)

Věra Chytilová studovala původně architekturu. S filmem začínala postupně, nejprve dostala několik malých rolí, za kamerou pak začínala jako klapka a odsud se dostala až k pomocné režii. Vystudovala FAMU, absolvovala filmem Strop. Točila také dokumenty, např. Praha – neklidné srdce Evropy, Vzlety a pády nebo Čas je neúprosný. V minulosti pracovala také jako kreslířka, laborantka nebo manekýnka. „Osobnost s takovou dávkou nadčasovosti a provokativnosti u nás dnes neexistuje,“ řekl o režisérce Fero Fenič. Přidal se Miroslav Donutil: „Setkání s ní pro mne bylo nezaměnitelné, neopakovatelné a nezapomenutelné.“

Věra Chytilová řekla v roce 2005: „Zajímá mě současnost a její traumata, nadčasová je snad jen smrt. Chtěli od nás seriál, je v módě, ale to by znamenalo téma rozmělnit a ještě obětovat několik let. Nicméně neumím bez kamery žít. Děti mi sice říkají, abych si konečně dala pokoj, ale film je zábavný – i únavný. A taky se musíme živit.“ Při příležitosti oslavy jejích 80. narozenin zase prohlásila: „To jsem nečekala, že tu nastane taková kondolence. Ano, jsem úkaz – to, že ještě žiju a chodím. Já bych nejradši zůstala ležet doma v posteli. Jenže přijdou gratulovat přátelé. A musím říci, že je ráda uvidím. Jiná šance, jak se potkávat, už skoro neexistuje, a já potřebu setkávání respektuji, ráda jí posloužím.“

Režisérská filmografie Věry Chytilové:
2006 | Hezké chvilky bez záruky
2001 | Vyhnání z ráje
1998 | Pasti, pasti, pastičky
1992 | Dědictví aneb Kurvahošigutntág
1991 | Mí Pražané mi rozumějí
1988 | Kopytem sem, kopytem tam
1987 | Šašek a královna
1986 | Vlčí bouda
1983 | Faunovo velmi pozdní odpoledne
1981 | Kalamita
1979 | Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
1976 | Hra o jablko
1971 | Kamarádi
1969 | Ovoce stromů rajských jíme
1966 | Sedmikrásky
1965 | Perličky na dně
1963 | O něčem jiném
1962 | Pytel blech
1961 | Strop
1960 | Kočičina

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Čtěte také