Rozhovor s redaktorem: Jaroslav Thraumb

Přinášíme vám, čtenářům, krátké rozhovory s našimi redaktory, abyste se s nimi trochu seznámili a věděli, kdo že to vlastně pro vás články připravuje. Přece jenom fungujeme už třetím rokem, a tak je nasnadě, abyste o nás znali aspoň základní fakta. Jedním z redaktorů je také Jaroslav Thraumb a právě s ním si zde můžete přečíst stručný rozhovor.

Jaroslav Thraumb
Jaroslav Thraumb

Co pro tebe znamená film?
Film je pro mě jak uměleckým vyjádřením emocí, názorů a potřeb, tak prostředkem k útěku od reality do světa fantazie. Film mi dává sílu, protože když všechno klapne, když ta chemie mezi scenáristou, režisérem, herci a zbytkem štábu zafunguje, může vzniknout umělecké dílo, které není jen obyčejným filmem, ale může být audiovizuálním zážitkem s hlubokou myšlenkou a poselstvím, které nelze přehlížet a které nám žádné jiné médium nemůže tak věrně poskytnout. Znamená pro mě tedy mnoho, je to něco nad hranice reality, ale přece tak skutečné.

Řekni nám něco o svých redaktorských zkušenostech.
Začínal jsem psát takzvaně „do šuplíku“ zhruba před 10 lety, především filmové recenze a také scénáře. Průběhem let jsem pracoval na několika místech jako redaktor, nejen na filmových portálech, ale psal jsem také na filozofických webech, portálech zabývajících se IT technologiemi a dalších. O ničem, krom filozofie, se mi však nepíše tak dobře, jako právě o filmech, protože jestli vím jistě, že se v něčem vyznám, pak je to právě audiovizuální umění, vzhledem k tomu, že jsem nejen dlouholetým recenzentem, analytikem a scenáristou, ale také mám zkušenosti se samotným natáčením a režií. Navíc v současnosti plánuji velký projekt (doufám) s festivalovými ambicemi.

Jak ses dostal k Nafilmu.cz a proč zrovna tento portál?
K Nafilmu.cz jsem se dostal tak, že jsem skončil s recenzováním na jednom konkurenčním serveru a hledal jsem místo, kde bych se mohl audiovizuálně „vybít“. Z několika portálů, kam jsem poslal své recenze a kde mě vybrali jako vhodného kandidáta na redaktora, jsem pak zvolil právě Nafilmu.cz především pro jeho pokrokářské způsoby, snahu zaplnit všechny možné filmové sekce a psát prakticky o všem, o čem je dobré vědět, a také pro mladý kolektiv a volnost v rámci psaní, kterou Nafilmu.cz svým redaktorům dává. Vzhledem k tomu, že jsem prošel několik filmových portálů, mohu říct, že právě Nafilmu.cz je v tomto ohledu nejlepší a proto se mi zde píše nejlépe.

Co kromě filmu děláš? Práce, koníčky…
Kromě filmu hraji tenis na poloprofesionální úrovni, tenis je vedle filmu mým druhým smyslem života. Dále mě baví filozofie a studuji psychopatologii. Pracuji momentálně jako marketing director, více méně od začátku mé pracovní kariéry jsem dělal do marketingu a hodlám v tom pokračovat i nadále. Kromě toho také nyní sedmým rokem spekuluji na měnových trzích, tzn. obchoduji indexy a měnové kurzy. Dá se tedy říct, že i ekonomika je mým dalším koníčkem a také jedním ze způsobů obživy.

Na závěr se svěř, jaké filmy, jaké seriály, jací režiséři a jací herci patří mezi tvůj osobní TOP, aby se čtenáři mohli nechat inspirovat.
Obecně v rámci filmu preferuji autorské snímky z 50. a 60. let, skandinávskou kinematografii, surrealistické filmy, hollywoodské blockbustery a všechny typy seriálů. Teď trochu konkrétněji: mám svou filmovou „osmičku“ – pouze osmi filmům, které jsem viděl, jsem dal to nejvyšší hodnocení, 100%. Byly to Tenkrát na Západě, Mulholland Drive, Atlas mraků, JFK, Vykoupení z věznice Shawshank, Sedm, Casino a Vlk z Wall Street. Mezi seriály jsou to především Temný případ, Sherlock a Dr. House, v komediální branži pak primárně Přátelé. Co se režisérů týče, mým největším vzorem je David Lynch, dále Steven Spielberg, Martin Scorsese, Oliver Stone nebo Alfred Hitchcock. A nakonec herci – zde mám nejraději Roberta De Nira, Morgana Freemana, Leonarda DiCapria, Christiana Balea, Matta Damona, v poslední době mě také fascinuje Matthew McConaughey, který se mi díky několika rolím dostal hodně pod kůži; mezi herečkami jsou to především Natalia Portman a Julia Roberts, ale také Jennifer Aniston, Reese Witherspoon nebo Susan Sarandon.

Kontakty na tohoto redaktora:
Facebook
ČSFD
E-mail