Oscaři 2014: Tipy a přání

86. Oscaři jsou tady!

Oscaři jsou už skoro tady a je čas na poslední shrnutí a poslední tipy. Tento rok jsme měli poměrně štěstí a čeští distributoři v kinech uvedli většinu nominovaných snímků ještě před udílením cen akademie. V tom vidím obrovské plus, protože jsme při sledování nebyli ovlivnění tím, kolik cen film vyhrál, protože to pak vyvolává dojem, že film musí v té či oné kategorii nejlepší (což kolikrát nemusí být pravda). Protože kdo ty Oscary vlastně udílí? Instituce, která rozhoduje o nejslavnějších filmových cenách se oficiálně jmenuje Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) a ona soška, které se přezdívá Oscar je oficiálně Academy Award of Merit.

Akademie má téměř 6 000 členů a všichni tito členové jsou filmovými tvůci. Největší skupinou tvůrců v Akademii jsou herci, kterých je více jak pětina, ale zastoupeni jsou více méně všechny filmové kategorie, např. režiséři, producenti, scénáristi, hudbení skladatelé atd. Pár zajímavých statistických údajů o akademii podle The Los Angeles Times (2012): 94% členů je bílé plěti, 77% jsou muži, 54% členů bylo v roce 2012 starších 60 let. To jen tak pro představu, kdo vlastně rozhoduje o výhercích těchto prestižních cen (a proč například tak málo bodují akční filmy nebo proč Leonardo DiCaprio zase nic nevyhraje).

86. Oscaři jsou tady!
86. Oscaři jsou tady!

Ale teď už k samotným tipům. V „Kdo nejspíš vyhraje“ jsem se řídila výsledky již udělených cen, které toho každoročně hodně napoví – např. Zlaté Glóby, BAFTA, SAG a další ceny cechů, Critic’s choice, atd., oscarovým buzzem a teoriemi, které se objevily v různých médiích zabývajících se filmem. V „Komu bych cenu dala já“ vyjadřuji subjektivní názor, vlastní sympatie a teorie.

Nejlepší film roku

Kdo nejspíš vyhraje: Nejžhavějším kandidátem je drama 12 let v řetězech. Je to bezesporu výborný film, poctivý v každém ohledu, zkrátka jde o oscarově nejreprezantitvnější kousek z nominovaných. Silné téma z americké historie je rozhodně něčím, co boduje.
Komu bych cenu dala já: Mým osobním favoritem a filmem, který mě z nominovaných nejvíc okouzlil, je Her. Ale co si budeme nalhávat, filmem roku je jednoznačně Gravitace a měla bych velkou radost, kdyby si kromě spousty technických oceněních odnesla i to největší. Dalším diskutovaným filmem v tomto ohledu je publikem velmi vřele přijatý Vlk z Wall Street Martina Scorseseho. Jenže u něj bych právě poukázala zpět na údaje o Akademii, které jsem zmínila v úvodu článku plus skutečnost, že Vlk nebyl starším publikem vůbec pozitivně přijat. Jeho nominace na mě působí tak trochu dojmem pocty obrovskému režisérovi, který ale s Akademií má svoje zkušenosti. Scorsese natočil bezpočet výborných snímků, ale Oscarové sošky se dočkal až teprve nedávno v roce 2007 za Skrytou identitu.

Sandra Bullock v Gravitaci
Sandra Bullock v Gravitaci

Nejlepší režie

Kdo nejspíš vyhraje: Kategorie nejlepší film a režie jdou často ruku v ruce. Za posledních deset let se podařilo akorát Angovi Lee vyhrát nejlepší režii bez toho, aby vyhrál nejlepší film (ale zato 2x – loni za Pí a jeho život, kdy nejlepší film vyhrál Argo a v roce 2006 za Zkrocenou horu, tehdy nejlepší film vyhrál Crash). To by se mohlo stát i letos, protože největší šance má nejspíš Alfonso Cuarón za Gravitaci, ale Steve McQueen mu určitě šlape na paty.
Komu bych cenu dala já: Určitě Alfonsu Cuarónovi. Gravitace byl odvážný projekt, zvládnutý ale na jedničku a vysloužil si vřelé přijetí nejen od kritiků, ale i od diváků, Oscar by byl sladkou tečkou.

Nejlepší herec v hlavní roli

Kdo nejspíš vyhraje: Žhavým kandidátem je Matthew McConaughey za jeho výkon v Klubu poslední naděje. Vyhrál téměř všechny možné ceny, snad s výjimkou britské BAFTA, kterou získal favorit #2 Chiwetel Ejiofor z 12 let v řetězech.
Komu bych cenu dala já: Výkon Matthewa byl naprosto ohromující, takže si myslím, že soška v jeho rukou by byla rozhodně zasloužená. Matthew se nedávno rozhodl změnit směr své kariéry, opustit žánr rom-com a věnovat se vážnějším projektům. Oscarová výhra by měla zpečetit tuto volbu a přinést mu více podobných nabídek. Smůla to ale bude pro Chiwetela Ejiofora a Leonarda DiCapria, protože oba dva už mají na kontě několik výborných rolí, roky dřiny, ale Oscar (bohužel) stále nikde.

Matthew McConaughey v Klubu poslední naděje
Matthew McConaughey v Klubu poslední naděje

Nejlepší herečka v hlavní roli

Kdo nejspíš vyhraje: Cate Blanchett. Řekla bych, že její výhra je největší jistotou, kterou tento ročník přináší.
Komu bych cenu dala já: Už když jsem v srpnu odcházela z kina po zhlédnutí Jasmíniných slz, říkala jsem si, že výkon Cate jasně křičel „Oscar!!!“, takže jsem fakt ráda, že se to (snad) i vyplní. Spíš mě mrzí, že nominace utekla Emmě Thompson za Zachraňte pana Bankse nebo Brie Larson za Short Term 12 (oželela bych Amy Adams nebo Judi Dench).

Cate Blanchett v Jasmíniných slzách
Cate Blanchett v Jasmíniných slzách

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Kdo nejspíš vyhraje: Největším favoritem je frontman kapely 30 seconds to Mars Jared Leto. Pozornost také, hlavně díky výhře BAFTA, upoutává Barkhad Abdi.
Komu bych cenu dala já: Tahle kategorie je plná výborných výkonů. Za Jareda bych byla moc ráda, ale příjemným překvapením by byla výhra excelentního Michaela Fassbendera. To je ale spíš jen přání, které zůstane nevyplněné.

Jared Leto v Klubu poslední naděje
Jared Leto  (vpravo) v Klubu poslední naděje

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Kdo nejspíš vyhraje: Tahle herecká kategorie bude ta nejnapínavější. Všechny dosavadní ceny se dělily mezi Jennifer Lawrence a Lupitu Nyong’o. Jakoby ty ostatní ani neexistovaly. Jennifer ale vyhrála loni, takže bych tipla spíše Lupitu.
Komu bych cenu dala já: Já bych tu cenu dala asi všem! Opravdu všech 5 výkonů bylo hodných Oscara. Nejvíc mě ale překvapil výkon Julie Roberts v Blízko od sebe. Musím se přiznat, že jsem nikdy nebyla fanynka téhle divy, ale její stoický výkon mě opravdu zaujal. Za zmínku určitě stojí i Sally Hawkins. Možná bych ještě měla poznámku k Jennifer Lawrence. Jennifer se stala během posledních 2-3 let celebritou a každá její role získává neuvěřitelnou pozornost všech, což jí staví do obtížné pozice, že se musí s každým filmem znovu prokázat. Výhra druhého Oscara tak rychle by tuto situaci ještě ztížila a mohla by se stát takovou druhou Meryl Streep. Ta také vyhrála dva Oscary na počátku své kariéry a ačkoli byla v každé další roli výborná, třetího Oscara se dočkala až po 30 letech za Železnou lady (po neuvěřitelných 12 neproměněných nominacích).

Lupita Nyong'o ve filmu 12 let v řetězech
Lupita Nyong’o ve filmu 12 let v řetězech

Nejlepší originální scénář

Kdo nejspíš vyhraje: Špinavý trik je miláček Ameriky a někde bodovat prostě musí. Kromě kostýmu nebo masek bych se nedivila, kdyby vyhrál i scénář. Dalším favoritem je Her.
Komu bych cenu dala já: Určitě ne Špinavému triku. Osobně moc nechápu, proč je ten film tak zbožňovaný, abych pravdu řekla, mně přišel strašný. Naopak Her jsem naprosto podlehla. Námět mě zaujal a jeho zpracování mi přišlo geniální. Pod kabátem romantické komedie toho Her skrývá mnohem víc než se na první pohled může zdát.

Špinavý trik (American Hustle)
Špinavý trik (American Hustle)

Nejlepší adaptovaný scénář

Kdo nejspíš vyhraje: Pokud platí, že s poctivostí nejdál dojdeš, tak 12 let v řetězech. Nezanevírala bych ani nad Vlkem z Wall Street, co kdyby… Scénáře jsou poměrně nevyzpytatelná kategorie a často právě v nich se dějí největší překvapení.

Nejlepší animovaný film

Kdo nejspíš vyhraje: Frozen. Tady ani snad není druhý favorit.
Komu bych cenu dala já: Frozen nebo Croodsovým. Oba dva animáky jsou naprosto úžasný.

Nejlepší cizojazyčný film

Kdo nejspíš vyhraje: Velká nádhera
Komu bych cenu dala já: Velká nádhera je přesně to, co má v názvu. Dechberoucí podívaná, která naprosto zastínila ostatní nominované, což je škoda. Hon v hlavní roli s Madsem Mikkelsenem je taky výborný počin a The Broken Circle Breakdown by si také zasloužil více spotlight. Trochu mě zarazila absence Života Adele, respektive fakt, že ho Francie do boje o Oscara ani nevyslala.

Další kategorie (souhrn)

Dá se předpokládat, že Gravitace ovládne technické kategorie, od kamery až po práci se zvukem. Naopak Špinavý trik by mohl bodovat v kategoriích Make-up a kostýmy. Zajímavá bude kategorie nejlepší hudby, kde například chybí výherce Zlatého Globu Alex Ebert (Vše je ztraceno). Vyhrát by mohl Steven Price za Gravitaci nebo William Butler a Owen Pallett za Her. Nejlepší originální píseň by stejně jako u Glóbů mohla jít do rukou U2 za Ordinary Love.

Kdo si odnese sošku za Nejlepší film roku?
Kdo si odnese sošku za Nejlepší film roku?

Na co dalšího se na Oscarech těšit?

Určitě na moderátkorku Ellen DeGeneres, která patří k nejoblíbenějším komikům a moderátorům. Ellen moderovala Oscary už jednou a to v roce 2007 a několik jejích gagů bylo opravdu úspěšných – například když prosila Stevena Spielberga, aby jí vyfotil s Clintem Eastwoodem, nabízela svůj scénář Martinu Scorsesemu nebo se snažila vysávat koberec před první řadou obsazenou herečkama s největšími róbami v Hollywoodu. Dalším lákadlem určitě budou hudební vystoupení. Na podiu by měly být zahrány všechny nominované písničky, takže se můžeme těšit na U2, Idinu Menzel nebo třeba Pharrella Williamse. Slíbené je i vystoupení zpěvačky Pink, která je známá pro své až cirkusové vystoupení. Svůj debut na Oscarovém podiu by si měla odbýt i Bette Midler. A samozřejmě show bude nabitá hvězdami, které přijdou uvést jednotlivé kategorie nebo představit filmy. Mezi nimi bude například Angelina Jolie, Emma Watson, Benedict Cumberbatch, Harrison Ford, Kevin Spacey a mnoho dalších.