Minirecenze: On Time, Ashes, Loop

Kromě recenzí na klasické celovečerní filmy u nás na portálu budete mít nyní možnost nacházet také minirecenze na krátkometrážní snímky různých typů – ať už profesionální, amatérské, studentské, nezávislé. Prostě všechno, co má stopáž pod 40 minut, není epizodou seriálu a stojí za to vidět. Nebudete-li mít tedy čas podívat se na dvouhodinový film, ale budete mít prostě náladu sledovat kreativní, audiovizuální díla, můžete se zde nechat inspirovat. Vždy v jednom článku najdete tři minirecenze na tři krátkometrážní snímky, které by neměly uniknout vaší pozornosti. Prvními recenzovanými snímky jsou On Time, Ashes a Loop. Kliknutím na jejich název se na ně můžete podívat na internetu.

Minirecenze tří krátkometrážních snímků
Minirecenze tří krátkometrážních snímků

On Time
Režie: Ted Chung
Žánr: Drama, fantasy
Stopáž: 6:32

Moc pěkný, kraťoučký film o muži, o jehož osudu rozhodl cizinec s tajemným kufříkem, skrze nějž je možné nahlédnout do blízké budoucnosti. Nenáročné, ale nápadité téma, velmi pěkné a stejně jednoduché zpracování, relativně slušné herecké výkony a především zajímavá myšlenka. To vše dělá z On Time krátkometrážní parádu, jíž si můžete naplno vychutnat, aniž byste museli u televize nebo plátna sedět v řádu hodin. Autor velmi citlivě zpracoval neotřepané téma, nic zdlouhavě nevymýšlel, nesnažil se kombinovat, prostě a jednoduše zaznamenal to, co bylo důležité, a toho bychom si na krátkometrážních filmech měli cenit především.

Kolikrát se u celovečerních stává, že si říkáme, že film mohl být klidně o půl hodiny, o hodinu kratší. Proto jsou tu krátkometrážní filmy, pro tvůrce, kteří neprahnou po vysílání v kinech, nemají potřebu něco zdlouhavě sdělovat, ale jejich uměním je naopak v krátké době říct úplně všechno, co je třeba. To se nadějnému Tedu Chugovi podařilo, a tak si během necelých sedmi minut můžeme vychutnat přímo podaný snímek, který nestál fůru peněz, ale má co říct možná víc, než řada celovečerních blockbusterů za desítky milionů dolarů.

Ashes
Režie: David Dang
Žánr: Drama, romantický
Stopáž: 4:10

Ashes je příběh o utrápeném muži, který se chystá nasypat popel své zemřelé manželky do řeky a vzpomíná na krásné chvilky, které společně prožili. Představuje si, že se jakoby objeví vedle něj a umožní mu poslední rozloučení, poslední polibek a objetí. Velmi citlivě, místy až depresivně zpracované velice smutné téma, které ne na každého musí působit dojemně, a možná tak ani působit nemá, protože spíše poukazuje na to, abychom si vážili lidí, které máme okolo sebe. Další z malých velkých snímků, které dávají hluboký smysl, ač trvají jen pouhé 4 minuty.

David Dang je nepříliš známým, avšak relativně zkušeným filmařem, který se soustředí kromě reklam nebo promo videí také právě na krátkometrážní snímky a má jich za sebou hned několik. Nelze mu upřít kreativitu, se kterou své snímky režíruje, a ačkoli režie Ashes mohla být působivější a emotivnější, stále je to špičkové dílo, na to, že se jedná prakticky o jedinou scénu zasazenou do obyčejného prostředí, jíž by v dnešní době mohl natočit naprosto každý. O to důležitější je, jakým způsobem je téma podané, jak je zahrané a kolik energie a poučení v divákovi přenechává. V tomto ohledu je Ashes velmi dobrý.

Loop
Režie: Neznámá
Žánr: Komedie, romantický
Stopáž: 4:40

Poslední snímek, který dnes budu popisovat, není tak úplně snímkem v pravém smyslu. Je to vlastně spíš ukázka toho, jak natáčí značka digitálních zrcadlovek, pro potenciální kupce. Nicméně je to velmi, ale opravdu velmi povedený a kreativní příběh, na který bych mohl koukat pořád dokola, nejen díky kvalitě obrazu, který lze srovnávat s tou nejlepší současnou technikou, a přesto přístroj vyjde na zlomek hodnoty profesionálních kamer, ale především díky chytlavému a zajímavému, originálnímu příběhu, který sice možná nepřináší žádnou hlubokou myšlenku, ale určitě umí zvednout náladu.

Snímek je setřihem běžných denních činností jednoho muže, jehož rutinu mu po několika dnech naruší srážka s dámou. Velmi pěkně, řekl bych až profesionálně zpracovaná režie dodává celému nápadu obrovský šmrnc, hlavní představitel jako by naprosto přesně zapadl, a po technické stránce je snímek pastvou jak pro oči, tak pro uši (viz zrychlený sestřih denních činností sestříhaný do harmonické melodie). Je velká škoda, že není známo jméno tvůrce tohoto díla, protože je to velmi nadějný autor s velkým smyslem pro kreativitu. Kdyby někdo zjistil, kdo je autorem, podělte se, prosím, do diskuze.