Minirecenze: Enter Faith, Emmeline, AW12

Minirecenze tří krátkometrážních snímků

Dnes se v rámci krátkometrážních snímků podíváme na další tři excelentní díla, která jsou po všech stránkách až na stopáž srovnatelná s profesionálními díly hollywoodských tvůrců. Faktem je, že tentokrát ty první dva z nich možná působí spíše trochu jako delší reklamy, ačkoli se jedná o parádní a originální příběhy, které často zpracované do filmu neuvidíte. A pokud máte rádi happyendy, budete nadšení. Poslední z filmů je trochu odlišný od všech zatím recenzovaných, nicméně i ten má velkou hloubku. Dnes jsou to Enter Faith, Emmeline a AW12.

Minirecenze tří krátkometrážních snímků
Minirecenze tří krátkometrážních snímků

Enter Faith
Režie: Ted Karlsson
Žánr: Drama, romantický
Stopáž: 7:07

Velmi zajímavé, tragikomické téma, pro jehož zpracování je sedmiminutová stopáž tak akorát. Karlsson si s originálním námětem poradil skvěle, po technické stránce je Enter Faith zpracovaný velmi kvalitně a co se týče emocí, ty rozhodně vzbudit dokáže. Akorát vás donutí váhat, jestli máte snímek považovat za komedii, nebo drama, protože má od obojího něco. Záleží na vás, co si z něj vezmete. V každém případě je to milý příběh o jednom mladém muži, kterému se nic nedaří, nic mu nefunguje, zdá se, jako by se celý svět spikl proti němu, a tak se rozhodne k zoufalému činu. Jenže když se vám nic nedaří, je hodně pravděpodobné, že se vám nepodaří ani spáchat sebevraždu.

Pro ty, kteří si potrpí na šťastné konce, je Enter Faith ideální. Nechci nic prozrazovat, ale zde v podstatě ani není co. Je to další malý, ale velký snímek, který v sobě obsahuje zprávu. Užívejte si života, nedělejte si starosti s nezdary, protože vždycky přijde něco, co vás z toho sevření vysvobodí. Nikdy se nevzdávat. Co si z toho vezmete, opět nechám jen na vás. Nicméně snímek určitě stojí za vidění a jen málokterý jiný mu může konkurovat v tom, jak střídá komické momenty s těmi tragickými. Završení díla může někomu připadat až moc hollywoodské, ale bez něj by se vytratila ta základní myšlenka. Však se podívejte sami.

Emmeline
Režie: Daniela Pasquini
Žánr: Drama, komedie, romantický
Stopáž: 6:57

Nádherný snímek, jeden z nejlepších krátkometrážních, které jsem měl možnost vidět. O dívce, která měla velmi neobvyklou nemoc – měla neustále natažené ruce nahoru a nemohla je uvést do normálního stavu. Krásně, citlivě a zábavně natočený snímek, ve kterém exceluje především velmi sympatická hlavní herečka. Taková malá groteska, kde slova nejsou potřeba, protože je všechno řečeno tělem, a to doslova. Pasquini si poradila s filmem nádherným způsobem a jestli potřebujete rychlé „pohlazení na duši“, pak je Emmeline tím pravým krátkometrážním snímkem pro vás.

Podobných filmů by to chtělo více si vážit a dávat těmto tvůrcům větší prostor, protože přinášejí z hlediska katarze prakticky totéž, co mnohé významné celovečerní filmy. Emmeline je zpracováno zvlášť citlivým a sentimentálním způsobem, který však zde nepůsobí negativně, ale naopak zábavně, a možná vás i trochu popostrčí k přemýšlení o životě. Film, který měl nejspíš za cíl vyvolat v divákovi otázky, proč že se vlastně lidé tak odsuzují. Vždyť každý jsme člověkem, ať jsme vysocí či nízcí, hubení či tlustí, hloupí či chytří. Pokud toto uvědomění bylo záměrem, pak se to povedlo dokonale!

AW12
Režie: Casper Balslev
Žánr: Drama, mysteriózní
Stopáž: 2:34

Tak trochu jiný film, Lynchovina jako vyšitá. Máte-li rádi hodně mysteriózní, zdánlivě nesmyslné snímky, nad kterými si budete ještě dlouho lámat hlavu, pak je tento snímek-nesnímek naprosto ideálním kandidátem, protože během necelých tří minut ve vás dokáže vyvolat mnoho emocí a otázek, stejně, jako to umí mistr tajemna David Lynch. Navíc si všimněte velmi zajímavého a pestrého hereckého obsazení a zvláštní, vysoce originální režie, která v celém filmu dominuje. Myslím, že stejně jako já zjistíte, že se máte ještě mnoho co učit, co se přijímání pocitů z audiovizuálních děl týče.

O tomto filmu vlastně netřeba říkat víc, však jeho shlédnutí vám zabere méně času, než čtení této minirecenze. Ale pozor, budete-li se na něj dívat, je to pouze na vaše vlastní nebezpečí. Film se totiž opírá o velmi kontroverzní symboliku a to způsobem, který rozhodně nemusí každému vyhovovat. Tak do toho, a máte-li k tomuto prazvláštnímu, divnému a více méně šokujícímu uměleckému dílu co říct, rád uvítám vaše názory v komentářích.