Ledové království se stalo nejvýdělečnějším animákem všech dob!

Ledové království se v uplynulém roce stalo velice populární, ať už mezi dětmi nebo dospělými. Teď to i studio Disney stvrdilo tím, že se tato pohádka stala nejvíce vydělávajícím animovaným filmem všech dob.

Úspěšné Ledové království
Úspěšné Ledové království

Tento víkend Frozen, česky Ledové království, utržilo více jak 1 miliardu dolarů po celém světě. V Americe se tržby odhadují na 398 milionů dolarů a ve zbývajících zemích světa něco kolem 674 milionů. Těmito čísly překonalo do této doby vedoucího Lvího krále. Dokonce se zařadilo i do TOP 10 nejvýdělečnějších filmů všech dob po bok Avataru, Titanicu nebo Avengerům. Je tu i šance, že Ledové království bude dál stoupat, což si můžete potvrdit na obrázku níže.

TOP10 nejvýdělečnějších filmů (zdroj: wikipedia)
TOP10 nejvýdělečnějších filmů (zdroj: wikipedia)

Stalo se i prvním filmem od Walta Disneyho, který překonal hranici jedné miliardy vydělaných dolarů. Také je to první Disneyho snímek, který vyhrál Oscara za nejlepší animák.

Ledové království šlo do kin 27. listopadu 2013 a zůstalo v TOP10 nejnavštěvovanějších filmů po dobu 16 týdnů, což je nejdelší šňůra od roku 2002. Mezinárodně je Ledové království největší a nejúspěšnější animovaný film, který kdy byl promítán, a to třeba ve státech jako Rusko, Čína a Brazílie. Například v Koreji film vydělal zhruba 77 milionů dolarů a vládl místním žebříčkům po dobu 5 týdnů. V Dánsku a Venezuele je Ledové království nejvíce vydělávajícím animákem všech dob.

25. února byl film vydán digitálně a na blu-ray a DVD šel do prodeje od 18. března. Stal se velice rychle nejvíce prodávaným filmem na DVD a Blu-ray. Prodáno bylo celkem 3,2 milionu digitálních nosičů za první den.

Soundtrack k filmu dostal platinovou desku. Prodalo se přes 1,6 milionu kopií a více jak 5 milionů samostatných písniček. Písničky Let It Go, která vyhrála Oscara, bylo prodáno přes 2,6 milionu kopií a její filmový klip má na youtube více jak 160 milionu zhlédnutí.

httpv://www.youtube.com/watch?v=moSFlvxnbgk