10 inspirativních dokumentárních filmů

Železný Schwarzenegger (Pumping Iron)

Dokumentární filmy jsou obecně velmi opomíjeny, přestože se jedná o ten nejautentičtější způsob audiovizuální prezentace jakéhokoliv tématu. A obvykle také bývá, když se to podaří, nejúchvatnější. Dokument je velmi specifický žánr, kterému je třeba věnovat zvláštní pozornost, protože řada dokumentů kromě přenosu reálných myšlenek a skutečných příběhů do divákovy mysli přináší občas i jistou inspiraci. Nyní si představíme deset dokumentů, které vás s největší pravděpodobností nadchnou svým jedinečným názorem a myšlenkou, jež poskytují.

Na jídle záleží (Food Matters)
Na jídle záleží (Food Matters)

Na jídle záleží (Food Matters, USA, 2008)

Úchvatný dokument o tom, že možná až příliš málo přemýšlíme o tom, co jíme. Zaměřuje se však i na jinou problematiku, kromě jídla samotného – na farmaceutický průmysl, jehož systém je dokonale promyšlený, ale v důsledcích pro lidi vůbec ne dobrý. Inspirativní záležitost, která vás donutí začít uvažovat víc o běžných záležitostech, které bereme jako samozřejmost. Nutnost pro každého, kdo uvažuje nad změnou životního stylu. Jestli existuje audiovizuální dílo, které je pro takové osoby nutnou motivační složkou, pak je to tento dokument.

Pátrání po Sugar Manovi (Searching for Sugar Man, Švédsko / Velká Británie, 2012)

Nádherný příběh, který se stal jednou a s největší pravděpodobností už se nikdy znovu nestane. Oscarový dokument, který pojednává o hudebníkovi, jehož osud byl zatracen, a přesto byl v jedné zemi obdivovaným hrdinou. O muži, který byl v Jihoafrické republice slavnější než Elvis Presley v Americe. O muži, který byl údajně mrtev, ale natáčení dokumentu nakonec ukázalo šokující odhalení s tím nejdokonalejším, nejinspirativnějším a nejdojemnějším koncem, který vás vůbec může napadnout. Rozhodně jeden z nejlepších dokumentárních filmů moderní doby.

Zeitgeist (Zeitgeist: The Movie, USA, 2007)

Dokument, který motivuje, abychom nevěřili všemu, co nám média servírují. Nutnost pro každého, protože až příliš velké procento obyvatel světa je naivní a slepě důvěřuje vládám a mediálním argumentům. Jenže ne všechno je tak, jak to na první pohled vypadá. Je třeba otevřít oči a začít společnost a svět vnímat trochu jiným, skeptičtějším a opatrnějším způsobem. V opačném případě se z nás totiž stanou ovce, kterým je vnucován globální názor a to naprosto bez pocitu viny těch, kteří způsobují iluzi světového dění. To vše a mnohem víc nabízí dokument od amerických nadšenců, kteří tuší, jak to ve skutečnosti je.

Zeitgeist (Zeitgeist: The Movie)
Zeitgeist (Zeitgeist: The Movie)

O kapitalismu s láskou (Capitalism: A Love Story, USA, 2009)

Nikoli objektivní dokument od slavného konspirátora Michaela Moorea, který však nabízí tak trochu jiný pohled na americký kapitalismus. Je důležité, jakým způsobem na tento dokument nahlížíte. Budete-li ho vnímat jako bulvární snůšku nesmyslů, budete ho nenávidět. Ale pokud jste toho názoru, že ne všechno je takové, jak se nám může zdát, je kromě Zeitgeistu i tento dokument povinností, protože vás přesvědčí o tom, kam až jsou kapitalistické subjekty schopné zajít pro vyšší zisk. Michael Moore je šílenec, ale na jeho teoriích prostě a jednoduše… něco bude.

Opus (The Opus, USA, 2008)

Opus je dosti rozporuplným dokumentem, který mnozí vnímají jako snahu vydělat peníze na tématech, o kterých všichni už dávno ví, a není je tak třeba připomínat. V rámci projektu, jehož součástí je i tento dokument, vznikla řada knih, které jsou všechny vesměs velmi podobné, a tak se nabízí otázka, zda nebyl primárním cílem zisk, namísto toho motivovat lidi k lepším životním výkonům. Ať je to jakkoliv, je však třeba říct, že Opus je nádherný dokument, jeden z nejinspirativnějších vůbec, který vás po každém shlédnutí okamžitě motivuje k tomu, abyste začali dosahovat svých cílů. Všichni by si měli úryvky z tohoto dokumentu pouštět každé ráno, věřím, že by pak svět byl krásnějším místem pro život.

Proboha! (Religulous, USA, 2008)

Jeden z nejdůvtipnějších dokumentů, které jsem měl kdy možnost vidět, se skvělým Billem Maherem. Dokumentární snímek poukazující na trhliny v náboženských teoriích, který však není zpracovaný dramaticky a depresivně, jak to někteří tvůrci dokumentů s těmito tématy umí, ale naopak velmi vtipným a nápaditým způsobem. Bill Maher jako „posel špatných zpráv“ a nepřekonatelných argumentů je perfektní, prostřihy z filmů odpovídající dané aktuálně řešené situaci působí záměrně velmi komicky, ale přesto je v dokumentu velké poselství, které je třeba nepřehlížet. Skvělé.

Proboha! (Religulous)
Proboha! (Religulous)

Láska v hrobě (Láska v hrobě, ČR, 2012)

Dokument, který by snad mohl způsobit malou revoluci v předsudcích Čechů a v negativním vnímání bezdomovců. Časosběrný snímek, který ukazuje životní příběh jednoho slušného páru bez domova, který přebýval v jednom otevřeném hrobě na hřbitově. Na jednu stranu velice silný až depresivní film, který vás donutí přemýšlet o tom, že by možná nebylo od věci více si vážit maličkostí a toho, že vůbec máte kde spát, ale na druhou stranu také velice inspirativní záležitost, která vás snad trochu popožene k tomu pomáhat lidem, kteří to potřebují, namísto toho, abyste je odsuzovali.

Síla lidskosti – Nicholas Winton (Síla lidskosti – Nicholas Winton, Česko / Slovensko, 2002)

Neuvěřitelně solidární příběh o muži, který za 2. světové války zachránil stovky židů před nacistickým režimem tím, že jim umožnil odcestovat do Velké Británie. Krátký, ale nádherný dokument, který by měl vidět každý, ať už z historických důvodů, nebo proto, aby všichni začali trochu uvažovat o pomoci jiným, kteří pomoc skutečně potřebují. Nicholas Winton byl skutečný hrdina a příběh, který nám tento dokument předkládá, je jedním z vůbec nejúchvatnějších příběhů 2. světové války, které spatřily světlo světa. A to až po 50 letech, přes které tento muž všechno držel v tajnosti!

Železný Schwarzenegger (Pumping Iron, USA, 1977)

Ať jste fanouškem kulturistiky, nebo ne, je třeba uznat, že Arnold Schwarzenegger, kromě toho, že je jedním z nejslavnějších akčních herců historie, byl také svého času jedním z nejuznávanějších sportovců světa. Schwarzeneggerova kulturistická kariéra je velmi pestrá a má mnoho co nabídnout, a díky tomuto dokumentu můžeme trochu nahlédnout do té jeho sportovní historie, která kromě mnoha zajímavých zjištění a situací nabízí také velkou inspiraci pro všechny, kteří by chtěli s něčím začít a odhodlávají se k tomu udělat první krok.

Železný Schwarzenegger (Pumping Iron)
Železný Schwarzenegger (Pumping Iron)

Český sen (Český sen, ČR, 2004)

Další český zástupce, ale naprosto oprávněně. Český sen je dokument, který poukázal na alarmující skutečnost, že lidé jsou slepě důvěřiví a jsou ochotni nechat se nalákat na laciné argumenty v podobě velkých slev. Šílenství, které nastalo v souvislosti s plánovaným otevřením fiktivního obchodního centra, bylo skutečně zamyšleníhodné, a doufejme, že snad přineslo také trochu opatrnosti mezi lidi, protože to, co Český sen rozpoutal, bylo neuvěřitelné. V kuloárech se říká, že to bylo celé nahrané, včetně těchto nalákaných „šílenců“, ale i kdyby tomu tak bylo, poselství, které tento dokument přináší, je plné naivity a přináší tak nutnost zamyslet se nad důsledky našich rozhodnutí.