Temný případ: Konspirační teorie

Po skončení druhé série Sherlocka si řada televizních diváků rochnila v pocitu, který tady už dlouho nebyl a tvůrci seriálu o slavném detektivovi nám jej naservírovali se vší parádou. Navíc nás ještě nechali dva roky čekat, a podařilo se jim tak, ať už záměrně, či náhodou, doslova zfanatizovat miliony diváků po celém světě. Zakládaly se diskuze, stránky, kluby, centra, která sloužila jen k rozvíjení a seskupování teorií o dalším vývoji seriálu. Já osobně jsem byl toho taky součástí, a strachoval jsem se, že s třetí sérií Sherlocka přijde konec těchto tajemných, svým způsobem i děsivých konspiračních diskuzí, jež nás, neznámo proč, nějak zvláštně naplňují. Pak ale přišel Temný případ…

True Detective (Temný případ)
True Detective (Temný případ)

…a s ním další nekonečné diskuze. Tentokrát sice s omezeně dlouhým čekáním na jejich rozuzlení, nicméně stejně záhadné, možná i záhadnější, a především stoprocentně symboličtější a mysterióznější, než u zmiňovaného Sherlocka. Kdo je vrahem, kterého Rust a Marty hledají? Je to někdo, kdo už se v seriálu objevil? Nebo někdo úplně jiný? A není to náhodou někdo, do koho bychom to ani za mák neřekli? Pojďme si zkusit předhodit pár konkrétních bodů, indicií, které by mohly vést k odhalení vraha, nebo přinejmenším k počátku dalších spekulací o tom, jaký význam mají dílčí scény v holistickém celku seriálu, protože se v nich zdá být více symboliky, než bychom si sami připouštěli.

Upozorňuji, že v následující části článku bude použita řada spoilerů dosahujících úrovně pátého dílu seriálu, což znamená, že pokud jste mezi čtenáři, kteří tento díl seriálu ještě neviděli, měli byste ve svém vlastním zájmu přestat číst a nejprve se podívat na všechny aktuální díly. Až poté budete mít jistotu, že vás nepřipravíme o zážitek, a hlavně, že se budete v rámci následujících teorií chytat a vědět, o čem je řeč. Dále podotýkám, že jsem jednotlivé body psal nahodile dle toho, jak jsem si na ně vzpomínal, proto omluvte nesmyslnou chronologii, body nejsou nijak strukturálně řazeny a jedná se spíše o mou myšlenkovou mapu poskládanou z toho, co jsem vypozoroval nebo přečetl, ze které si můžete – ale také nemusíte – něco přidat do té své a třeba objevit další indicie nebo postřehy. Budeme rádi, když se s těmi svými podělíte v diskuzi.

(a) Sám tvůrce seriálu Nic Pizzolatto prozradil, že 85% zápletky je možné pochytit už při shlédnutí prvního dílu. Jak vysoké procentuální číslo to je, si odvoďte sami, je to samozřejmě relativní, ale já osobně jsem na první díl koukal podruhé, už po tomto tvrzení, a nepřišel jsem zdaleka na nic, co by tezi nasvědčovalo. Existuje více variant – jsem hloupý, nedošlo mi to, něco jsem opomněl, něco mi nepřišlo důležité, i když ve skutečnosti bylo… nebo si s námi Pizzolatto pouze hraje, tak, jak jsme na to zvyklí u Moffata a Gatisse v rámci Sherlocka?

(b) Už samotný název seriálu (originální název) napovídá jisté symbolice, která může být svým způsobem zásadní – True Detective – v překladu nikoli „Temný případ“, jak jej přeložila česká distribuce HBO, ale „pravý detektiv“, nebo možná spíše „správný detektiv“. Nikoli True Detectives – „správní detektivové“, ale pouze jeden detektiv. Znamená to snad, že ten druhý detektiv není správný? To už by mohlo naznačovat jistou konspiraci proti jednomu z nich – s největší pravděpodobností proti Rustovi. Proč, dozvíte se dále.

(c) Jak víte, v posledním (pátém) díle se mluvilo o Žlutém králi – Yellow King. „The King in Yellow“ byla soustava povídek jistého spisovatele, která pojednávala o lidských hříších. Říká se, že přečtení těchto povídek z vás může udělat blázna, protože odhaluje pravdy, které se neslučují se zdravou lidskou psychikou. Tento Yellow King tedy pravděpodobně bude vrahem i zde, nebo s vraždami bude jakkoliv spojený, ať už přímo, či symbolicky. Kdo však tento Yellow King – v metanaraci seriálu – je? Je to jen uctívaná božská postava, ač negativní, nebo je to skutečný člověk, který je takto označován?

Yellow King
Yellow King

(d) Propagačním citátem seriálu je mj. také heslo: „Dotkni se temnoty a temnota se tě dotkne zpátky.“ Že by snad poukazovala na to, že se kdokoliv – klidně i muž bojující proti zločinu – může stát „Žlutým králem“, zločincem, temnotou, zvířetem?

(e) Rustovy filozofické řeči, které často vede, mohou ve svém důsledku znamenat jediné. Když si je pospojujete, Rust je v zásadě toho názoru, že lidské vědomí je silnější, než by z pohledu přírody mělo být, a že lidé by měli vyhynout, protože jsou tu, v této formě, vlastně náhodou. Navíc, Rust má halucinace, trpí nespavostí, očividně je psychicky velmi nevyrovnaný. Nemusí to znamenat nic, může to znamenat falešné vodítko, prostřednictvím něhož si s nám tvůrci opět jen hrají a chtějí v nás vyvolat pocit, že bychom měli začít být vůči Rustovi více pozorní. Třeba touto pozorností přestaneme být pozorní k něčemu jinému, co je pro příběh ještě zásadnější. A nebo…

(f) …je Rust skutečně do vražd nějakým způsobem zapojený. Policisté ho obviňují, objevoval se u všech pozdějších případů, i když nebyly jeho a vlastně už ani nebyl detektivem. Může to být jen jeho posedlost případem, a nebo také – a to by k jeho povaze sedělo pravděpodobně více – skutečným vrahem. To si mnozí fanoušci nechtějí připouštět, už jen proto, že pro řadu z nich je Rust Cohle nejoblíbenější seriálovou postavou posledních let, a to naprosto právem. Ale dopadnout to může naprosto jakkoliv, a i kdyby měl být vrahem třeba duch nebo Mickey Mouse, záleží, jak se to tvůrcům podaří podat pro náročného diváka – protože těmi diváci sledující True Detective rozhodně jsou.

(g) V posledním díle blonďatý magor Ledoux před varnou metu říká Rustovi něco o Slunci, Měsíci a pěti černých hvězdách. Rust mu zavře hubu a posléze jej Marty zastřelí, ale co znamená těch pět černých hvězd? Je v tom opět symbolika? Všimněte si, že Rust při výslechu ze současnosti (r. 2012) pije piva nesoucí název „Lone Star“. Vypije jich celkem šest – pět, ze kterých vytvoří postavičky, a šestou, na které ilustruje význam času pro člověka. Těch pět postaviček postaví na stůl do útvaru připomínajícího kruh. Stejně, jako v některém z předchozích dílů Martyho dcery postaví pánské figurky nad ležící dámskou figurku. Náhoda, nebo spojitost?

Ledoux
Ledoux

(h) Můžete si všimnout, že Martyho dcery jsou také velmi zvláštními postavami v příběhu. Hrají si s divnými figurkami, staví je do neobvyklých poloh, kreslí divné obrázky – jako třeba spirálu, která je vidět v seriálu mnohokrát a mj. třeba i na těle oběti Dory Lang nebo při jedné halucinaci Rusta. Kde k takové spirále přijde malá holčička? Přinesl Marty domů policejní spis a v něm spirálu viděla, nebo i ona nějak bude souviset s finální zápletkou a celým případem? Ale jak by mohla?

Spirála
Spirála
Zvláštně postavené figurky
Zvláštně postavené figurky
Rustova halucinace
Rustova halucinace

(i) Vrátím se ještě k oněm černým hvězdám. V jedné z básní The King in Yellow autor píše o jistém městě s názvem Carcosa, kde se Měsíc a Slunce ukládají ke spánku a na hladině jezera se odrážejí hvězdy černé jako sama noc. Carcosa bylo v povídkách město, které bylo zničeno nevysvětlitelnými silami. Dočkáme se tedy i v True Detective nadpřirozeného rozuzlení?

(j) Dívka, která Rusta a Martyho dovedla ke kostelu, měla na krku vytetované černé hvězdy. I v deníku Dory Lange se tyto hvězdy objevují. A dokonce i tam, kde Rust s Martym objeví karavany s prostitutkami. Má to spojitost?

Černé hvězdy
Černé hvězdy

(k) Když budete opravdu všímaví – a podíváte se znovu na všechny aktuální díly seriálu, protože před tím posledním by vás to jen těžko napadlo – můžete zaregistrovat, že se v seriálu objevuje až podezřele příliš žluté barvy. To vám sice k posunu v teoriích nijak nepomůže, ale poukazuje to snad na sílu a významnost onoho „Žlutého krále“? Žlutá barva symbolizuje zlo. Také náhoda?

(l) Když si v posledním díle hrají Martyho dcery u otce Maggie s korunkou, která skončí na stromě, můžete si všimnout, že připomíná onu několikrát zmiňovanou spirálu. Navíc – koruna – tak nazval Rust parohy, které měla na sobě při nálezu Dory Lange. Nebudu se už ptát, jestli je to náhoda, na to si jistě odpovíte sami, ale já jsem přesvědčen, že všechno nakonec zapadne do všeho a že každá taková zmínka, maličkost, zdánlivě nepatrný detail, bude mít v rozuzlení zásadní souvislost s celým příběhem.

(m) Bývalý manžel Dory Lange, kterého Rust s Martym vyslýchají ve vězení, tvrdí, že když naposledy s Dory mluvil, chovala se divně a řekla mu, že je (v angličtině) „nun“. To je výraz pro jeptišku, ale také pro představitelku jakékoliv církve… nebo sekty. Když se navíc podíváme na způsoby, jakými jsou vraždy páchány, vše naznačuje, že se jedná o rituální okultní záležitost, která obvykle nebývá důsledkem rozhodnutí jednotlivce, ale skupiny. Může za vším tedy stát nějaká sekta, které byla Dory Lange součástí? A vede tuto „mansonovskou“ sektu právě „Žlutý král“?

(n) Řada diváků a konspirátorů skloňuje také jméno Maggiina otce. Kromě toho, že vedl zvláštní řeči o tom, jak je svět zkažený, je to asi poslední místo, kde by mohly Martyho holčičky vidět obrazce, které nakreslily – třeba právě spirálu.

(o) Možná už mě budete považovat za absolutního šílence, ale nenechte se odradit a zkuste na chvíli věřit, že každá, i sebemenší hloupost, je v seriálu záměrně a nikoliv náhodou. Marty se jmenuje Hart. „Hart“ je anglický výraz pro jelena. Dory Lange měla nasazené jelení parohy. Další náhoda, nebo další symbolika a klíč k rozluštění? Nebo snad další hra tvůrců?

(p) Sekta, kterou Rust s Martym objeví a ve které vyslýchají pastora a jednoho z členů, může být klidně tou sektou, ovládanou Žlutým králem. Vždyť nejen že jejich leták je žlutý (buď další symbol, a nebo prachobyčejná náhoda a já jsem se vážně zbláznil), ale také je na něm jeden z biblických citátů, a sice v kontextu případu citát dosti děsivý: „Pojďte ke mně, všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout.“

Sektářský leták
Sektářský leták

(q) V jednom zápise Dořina deníku byl citát: „Zavřela jsem oči a viděla krále žlutě oděného, jak prochází lesem. Královy dcery byly označeny. Stali se z nich jeho andělé.“ Marty? Nebo snad začátkem „zavřela jsem oči…“ Dory naznačuje, že Žlutý král existuje jen ve spánku, ve snech spících?

(r) Vše napovídá tomu, že Rust byl v minulosti součástí nějaké sekty. Sám o tom v prvním díle hovoří a doma má na zdi kříž, který dle svých slov aktuálně používá už jen při meditacích. To by odpovídalo tomu, že i Rust mohl být součástí stejné sekty, jako Dory Lange.

(s) Když Rust poprvé přijde k Martymu domů opilý, mluví s Martym mezi dveřmi a přiběhnou jeho dcery. Hned na první pohled jsou z Rusta šokované. Tak krátký čas malým holčičkám rozhodně nestačí k tomu, aby dokázaly posoudit, že je Rust na mol. To tedy pravděpodobně nebylo důvodem jejich šoku a zděšení. Že by snad Rusta už někdy viděly? Že by snad Rust byl jejich symbolickým „otcem“ (viz bod q) – Žlutým králem?

(t) V jedné scéně, kdy Marty přijde domů, je nejprve záběr na popředí – na stůl, kde leží zvláštní až okultní postavička se žlutými vlasy. Až poté se rozostří pozadí, kde Marty vchází do bytu. Zvláštní postavička, vypadající jako čaroděj se žlutými vlasy? U Martyho doma? A je jí věnována taková pozornost? Proč?

(u) „Já nespím. Jenom sním.“ Rustova hláška, která mnohým nedá spát. Co jsou Rustovy sny a co znamenají? Kdo někdy studoval Junga, Freuda a potažmo psychoanalýzu, určitě pochopí, na co narážím, bez nutnosti dalších slov. Nicméně pro ostatní zmíním aspoň následující – dle Freudovy definice je sen „iluzí vycházející z útržků reality s cílem plnit přání spícího“. Co bylo Rustovým přáním? Vyhlazení lidstva, konec vědomí, smrt? Tak o tom několikrát v průběhu seriálu promlouvá.

(v) Jisté nesrovnalosti nasvědčují tomu, že v tom možná jede i někdo od policie, nepočítaje potenciální možnost, že pachatelem je jeden z hlavních detektivů. Vždyť když se muž, který v posledním díle „práskne“ Žlutého krále, zabije v cele, na záběrech z kamery to vypadá, jako by se vlastně vůbec nic nedělo a najednou pod mřížemi teče krev. Nasadil někdo, kdo má k celám přístup, do videa smyčku a postaral se o vězně sám? Dále – policisté, které Rust s Martym vyslýchají ohledně zmizení Fontenotové, jsou dosti pasivní a působí, jako by chtěli popřít a zatlouct, že se ve městě vůbec někdy někdo ztratil. Celou událost navíc dost záhadně zlehčují. Má to také svůj dílčí význam? A v neposlední řadě Tottle s knězem, kteří chtějí převzít iniciativu nad případem. To tam asi také nebude náhodou. Že by v tom měl prsty přímo Tottle? Nebo je kněz součástí zmiňované sekty, která může mít vraždy na svědomí?

A indicie tím samozřejmě nekončí. Možná se vám některé body zdají přehnané, ale vězte, že když autoři seriálu vsadí na symboliku, tak se snaží cpát ji naprosto všude, a jestli si s námi tvůrci skutečně hrají a nabízejí nám dílčí náznaky k rozluštění případu, pak se každá maličkost počítá, i kdybych měl zmínit, že při výslechu Rusta mu vyšetřovatelé dají jako popelník žlutý (!) hrnek. Zdánlivá blbost pak v konečném výsledku může mít malý, a nebo také zásadní vliv na celé rozuzlení. A nebo je taky možné, že ani jeden ze zmíněných bodů nijak nesouvisí s tím, jak nakonec seriál dopadne, a že jsme už vážně nemocní a naučení od Sherlocka vytahovat na banální příběhy zdánlivě složité a záhadné komplexy důkazů naznačujících tajemnější, konspiračnější a možná i stylovější vývoj, než kterého se nakonec dočkáme?

Pro mnohé fanoušky seriáloví bohové
Pro mnohé fanoušky seriáloví bohové

Ať je to jakkoliv, doufám a věřím, že se tvůrcům podaří zakončit seriál nejlepším možným způsobem a že nebudeme zklamáni, protože je nutno říct, že True Detective patří bez diskuzí mezi nejlepší seriály posledních let, a byla by škoda podkopat jej nějakým nesmyslným, přehnaným nebo strohým zakončením. Věřme, že se dočkáme grandiózního vyvrcholení a že budeme i nadále svědky něčeho tak úžasného, čím dozajista True Detective dosud byl. Máte-li nějakou svou zajímavou teorii, se kterou bychom se mohli prát, do diskuze s ní. Všichni teoretici a konspirátoři se určitě rádi nechají inspirovat, včetně mě, a tak budu jedině rád, přispějete-li svou porcí hypotéz do tohoto začarovaného kruhu, který pravděpodobně rozluští až vysílání poslední epizody, jež je na programu ve druhé třetině března. Rozhodně však můžeme s jistotou říct, že se máme na co těšit.