Robocop: 7 věcí, co dělat před premiérou

Se začátkem nového roku jsem se rozhodl obnovit sérii ne až tak vážně míněných článků 7 věcí, co dělat před premiérou. První dva články na toto téma vyšly už vloni v létě (Pacific Rim, Wolverine), slavily docela úspěch a tak se z nich teď oficiálně stane pravidelná rubrika, která vám vždy jednou za několik týdnů přinese 7 způsobů, jak produktivně naložit s vaším časem před premiérou očekávaného snímku. A rok 2014 načínáme prvním velkým blockbusterem, remakem sci-fi klasiky Robocop.

Nejen filmy živ je kyborg

Ač má Robocop původ ve filmovém průmyslu, stačil se mechanizovaný policista podívat i do jiných oblastí zábavného průmyslu. Médium, kde se Robocop vyřádil do sytosti, je už tradičně komiks. Komiksových řad existuje několik a pracovali na nich taková esa jako Frank Miller, který mimochodem napsal i scénář ke všem dílům filmové předlohy. Pokud byste se chtěli dozvědět, jak by příběh prvního kybernetického poldy pokračoval mimo filmové univerzum, máte z čeho vybírat.

Robocop Comics
I v komiksu je Robocop drsňák

Další médium, kde Robocop zanechal železnou stopu, jsou hry. Již první hra, pojmenovaná jednoduše Robocop, se stala legendou. Ne proto, že by šlo o nějaké zázračné dílo, vytvořené samotnými bohy herního průmyslu, ale proto, že verze pro NES byla, a stále je, považována za jednu z nejtěžších na systému. Oproti tomu verze pro ZX Spectrum byla kriticky přijata velice dobře. Následovalo několik dalších her, největší rozruch udělal Robocop 3D, vydaný v roce 2003, jež sbíral po celém světě ta nejhorší možná hodnocení.

Pusťte si film

Ale no tak, jste přece na filmovém webu, jednou k tomu dojít muselo. Kromě zopakování původní trilogie o Robocopovi existuje spousta možností, jak se navodit do robocopovské nálady. Filmů o vytrvalých obráncích pořádku je dost. Tématicky i dobově podobně laděné Demolition Man a Judge Dredd, v obou si shodou náhod střihnul hlavní roli Sylvester Stallone, můžou představovat skvělý předkrm pro vyhladovělého filmového fanouška.

Terminátor
Arnie měl rozpolcenou osobnost

Stejně tak se můžete ponořit do obrovského množství filmů o robotech. Jasně, Robocop přece není robot, je to kyborg. Ale zkuste to říct svým mladším příbuzným, jmenuje se přece Robo-cop. A protože nemůže jít o filmy s trapně hodnými roboty (Vall-I, Číslo 5 žije, Železný obr), musíme zabrousit do trochu drsnějších vod. Na jazyk se samozřejmě ihned vtírá obličej Arnolda a jeho slavné “I’ll be back.”. Terminátor znamenal pro jednu generaci první setkání s roboty na stříbrném plátně a tak bych si musel vydloubnout oko, kdybych ho nezmínil. Navíc je Terminátor svým nelítosným přístupem velice podobný našemu kyberpoldovi.

Vylepšete se

Dnes si už nestačí nanést make-up či se nechat ostříhat. Moderní doba pomalu spěje k vědecké fantazii, vyobrazené v Robocopovi. Ne že byste zítra měli na ulici narazit na robotického strážce pořádku. Tedy aspoň, pokud nežijete v USA. Tam by se, podle Jeremyho Robinse, měli v blízké budoucnosti objevit roboti ovládaní na dálku válečnými veterány.

Budoucnost je tady!
Budoucnost je tady!

Možností, jak vylepšit své tělo moderními technologiemi moc není. Pokud nechcete ztratit nohu, abyste ji nahradili robotickou napodobeninou, stačí nasadit chytré brýle Google Glass a aspoň na moment se vžít do role zločin potírajícího kyborga. Pokud vám to ale přijde málo a okem pošilháváte po trochu přímočařejší cestě, jak uplatnit svou technologickou výhodu nad matkou přírodou, stačí zavítat do Japonska. kde si zjevně může kdokoliv ve své garáži postavit smrtelně vypadajícího robota.

Namasírujte si ušní bubínky – Pedro Bromfman

V případě hudby k remakeu Robocopa si studio na pomoc povolalo takřka neznámého brazilského skladatele Pedra Bromfmana. Ten se do podvědomí hollywoodských producentů zapsal soundtracky k dvěma dílům akční pecky Elitní komando a má za sebou tvorbu hudby k třetímu dílu počítačové hry Max Payne.

httpv://youtu.be/WKIx0CmAZM8

Hlavně si nepouštějte seriál

O kybernetickém strážci pořádku nevznikl jeden, ale několik seriálů. Všechny jsou ovšem nekvalitní výtvory, zostuzující legendární film z roku 1987. Ať už byste svěřili svůj čas do rukou prvního hraného seriálu s Robocopem nebo do animované příšernosti Robocop: Alpha Commando, už byste se na robopoldu nedívali nikdy tak jako dřív. Po zkouknutí seriálu by se změnil v hloupou kopu šrotu.

Animovaný Robocop
Animovaný Robocop

Je zajímavé, že na tvorbě všech seriálů se podílel člověk, jež vytvořil scénář i k původnímu filmu. Edward Neumeier je dost rozporuplný scénárista. Na jedné straně vytvořil dva kultovní snímky (kromě Robocopa se zapsal do našich srdcí první Hvězdnou pěchotou), na straně druhé produkuje pitomosti jako Anakonda: Honba za krvavou orchidejí.

Prohlédněte si budoucnost zblízka

Jak se stalo módou hollywoodských blockbusterů, i Robocop s sebou přináší vlastní virální internetovou stránku, která se tváří jako opravdová. V tomto případě jde o web smyšlené technologické společnosti Omnicorp, ta se ve dvacátých letech jednadvacátého století zabývá výrobou militantní techniky jako je například egendární dvounohý robot ED-209.

Omnicorp - má tahle firma dobré úmysly?
Omnicorp – má tahle firma dobré úmysly?

Na webu se dozvíte řádku zajímavostí, které vám v konečném součtu dovolí lépe vplout do samotného filmu. Pro věčné hračičky je na webu přítomno několik nezajímavých nudných hříček a reklama na novou hru s Robocopem na mobilní platformy.

Přidejte se k policejnímu sboru

Když nemáte zkušenost s prací v policejním sboru, nedovedete se přece do postavy Robocopa plně vcítit. Je to sice špatně placená a nevděčná práce, fanatický filmový fanoušek se ale musí obětovat. Kolují legendy, že původní představitel Robocopa se nechal najmout k policejnímu sboru, aby získal zkušenosti k roli ve filmu Normalcop. Bohužel, jednoho dne byl těžce raněn a musel být kyberneticky vylepšen, aby přežil. A tak se zrodil film Robocop. Ne, to si z vás jenom utahuju.

Úroveň policie po světě kolísá.
Úroveň policie po světě kolísá.

 

  • Robocop (2014)
  • Trailery
  • Akční / Krimi / Thriller / Sci-Fi
  • 121 minut
  • Režie: José Padilha
  • Scénář: Nick Schenk, James Vanderbilt, Joshua Zetumer
  • Hrají: Joel Kinnaman, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Abbie Cornish, Jay Baruchel, Michael Keaton a další
  • Premiéra: 6. února 2014