Pusťte si zdarma dokumenty Šmejdi a Hledá se prezident

Že nominace Českých lvů ovládl zcela jednoznačně Hořící keř, není pro nás v tuhle chvíli zase až tak podstatné. V kategorii Nejlepší dokument totiž svedou svůj boj mimo jiné i dva úspěšné projekty minulého roku, Šmejdi a Hledá se prezident. Právě oba dokumenty si v těchto dnech můžete zcela zdarma a ve skvělé kvalitě přehrát přímo na populárním českém serveru DaFilms. Na samém místě pak naleznete i exkluzivní rozhovor s Terezou Rychnovskou, výkonnou ředitelkou České filmové a televizní akademie. Akce zde probíhá do 23. února.

Celý týden si můžete přehrát oba dokumenty zcela zdarma!
Celý týden si můžete přehrát oba dokumenty zcela zdarma!

Český lev se bude vysílat 22. února v přímém přenosu od 20 hodin na programu ČT1 z pražského Rudolfina. A to v nové dramaturgické podobě, kterou iniciovala Česká televize. Večerem diváky provede Marek Eben.

Šmejdi, režie Silvie Dymáková – Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni.  Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby.

Hledá se prezident, režie Tomáš Kudrna – Jeden z historických okamžiků novodobých českých dějin – první přímou volbu hlavy státu v České republice – zachytil režisér Tomáš Kudrna v novém dokumentárním filmu Hledá se prezident v produkci společnosti Negativ a v kinech se objeví dva týdny po inauguraci nového prezidenta. Na pozadí dramatických událostí doprovázejících první prezidentské volby se tvůrcům podařilo zachytit obraz jednotlivých kandidátů tak, jak je nebylo možné poznat prostřednictvím zpravodajských médií. Film přináší řadu pohnutých i humorných momentů z volebního zákulisí a přibližuje divákům soukromou tvář kandidátů i lidí v jejich blízkém okolí. Filmový štáb s většinou uchazečů o prezidentský úřad natáčel už od července minulého roku, zaznamenal dramatické okamžiky při shromažďování podpisů, zákulisí volebních kampaní devíti kandidátů v prvním kole i finále prezidentské volby v kole druhém . Ústřední osou filmu je cesta hlavních kandidátů od začátku jejich volební kampaně až k rozhodujícímu okamžiku volby.