5 důvodů, proč vidět V nitru Llewyna Davise

Duo Ethan a Joel Coenovi – Sourozenci Ethan a Joel spolu napsali už pěknou řádku filmů, které si následovně i sami režírovali. Mezi jejich nejznámější kousky patří takové kulty jako je například Fargo, Big Lebowski nebo Tahle země není pro starý. Jejich filmy, také kromě úspěchů u diváků, sbírají kdejaké ceny. I tento projekt získal pozornost Zlatých Glóbů, kde ukořistil 3 nominace – nejlepší film (komedie/muzikál), nejlepší herec (komedie/muzikál) a nejlepší písnička.

Oscar Isaac
Oscar Isaac

Oscar Isaac v hlavní roli – Oscar hrál už v poměrně hodně filmech, ale mám pocit, že tahle role pro něj může znamenat velký zlom. Pokud koukáte na jeho fotku a přemýšlíte, odkud že ho znáte, tak to například může být z úspěšného Drive, Sucker Punch, Robina Hooda nebo Agory. Ale až V nitru LLewyna Davise získal Oscar hlavní roli v high-profile filmu a zhostil se jí tak dobře, že nejen získal nominaci na Zlatý Glóbus, ale určitě se může těšit na více zajímavých nabídek na podobné role. A to zaslouženě.

Skvělé obsazení – Coeni patří do té kategorie reřisérů, kteří když zavolají, tak jim ten telefon zvednete. To očividně platilo i u tohohle filmu, kde se můžete těšit na neobvykle ostrou Carey Mulligan, civilního Justina Timberlakea a především na výborného Johna Goodmana. Ten už hrál v pěti předchozích filmech těchto režisérů, ale John Goodman nás asi nikdy neomrzí!

Oscar Isaac, Justin Timberlake a Adam Driver
Oscar Isaac, Justin Timberlake a Adam Driver

Soundtrack –Pochopitelně takovýhle film musí mít skvělou hudbu, když je především o ní. Llewyn Davis je smolařský folkový zpěvák, kterému se sice vůbec nic nedaří, ale nezpívá ani trochu špatně. Hudba je v tomhle filmu jako další postava, nefunguje jen jako pouhá vata, ale určuje tempo a náladu celého filmu a je všudypřítomná – ať v přímé formě, když Llewyn hraje na podiu či pro kamarády, nebo je předmětem rozhovoru, nebo jen ve formě kytary, kterou Llewyn nedá z ruky. Llewyn Davis je smyšlenou postavou, a i jeho hudba je originálně napsaná pro tento film. Rozhodně se nejedná o mainstream ani o žádné vypalovačky (až tedy s výjimkou písničky Please Mr. Kennedy), ale i tak pár známých (folkových) melodií zazní a zbytek krásně zapadne.

httpv://youtu.be/h9dBOi4nTm8

Příběh a vizuální stránka filmu – Llewyn Davis je takový protiklad Forresta Gumpa – na co sáhne, to se pokazí, vůbec nic mu nevyjde v profesionálním ani osobním životě. Celý film je melancholicky laděný, absence slunce, tmavé interiéry a nehostinné exteriéry ještě umocňují beznaděj Llewynova putování a snažení. Překvapivě to ale neznamená, že film je vyložená depka. Je v něm několik vtipných i absurdních scén a výstupů, které dokážou pobavit i přes svou tragičnost. Film v sobě navíc skrývá i hudební a literární odkazy, které určitě potěší, ale nejsou tak důležité, aby byly klíčové pro sledování filmu. Pro to je klíčové vcítit se do atmosféry filmu a užít si ho.

Bonus – Oscar Isaac byl v rámci propagace filmu i v Show u Jimmyho Fallona, který Oscara během rozhovoru požádal, zda by jim nezahrál nějaký folkový song. Koukněte, jak se s výzvou Oscar porval.

httpv://youtu.be/oK9u5DstOBc