25 filmů s nejlepší atmosférou New Yorku

To město všichni milují. Je to tak trochu jiný svět, je to unikátní oblast, která je nesrovnatelná s jakoukoliv jinou oblastí na světě, s jedinečnou atmosférou, mnoha slavnými památkami a neuvěřitelným mixem různých etnických a kulturních skupin. Je to město snů, město, které nikdy nespí. A v neposlední řadě je to také jedna z nejžádanějších, nejoblíbenějších a nejzajímavějších filmových lokalit vůbec. Je to New York.

Pojďme se společně podívat na 25 + 25 filmů, kde je toto úchvatné město plné energie a života zobrazeno tou nejsilnější atmosférou. Abyste pochopili, jak unikátní a neopakovatelné toto město je, musíte jej zažít na vlastní kůži, ale pořád existuje řada filmů, které vám umožní tuto atmosféru nasát a aspoň částečně poznat půvab tohoto města na severoamerickém východním pobřeží, které všichni znají a všichni pravděpodobně také obdivují. Následující filmy jsou z těch nejlepších, které se odehrávají v New Yorku a poskytnou vám náhled na tento světový skvost a možná vás také přesvědčí, abyste se do této legendární lokality vydali a poznali, jakou sílu toto město má a jak ladným a přirozeným způsobem vás dokáže přesvědčit o své jedinečnosti.

Pozn.: Ty filmy, které mají pokračování nebo remake odehrávající se také v New Yorku, jsou uvedeny v jednom a hodnocení je zprůměrováno.

New York - město, které nikdy nespí
New York – město, které nikdy nespí

25. Vlk z Wall Street (2013)
Hodnocení filmu na IMDB: 85%
Moje hodnocení: 100%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 70%

Geniální vizualizace kapitalismu se všemi jeho klady i zápory v podání naprosto fantastického Leonarda DiCapria a skvěle sekundujícího Jonaha Hilla, která se odehrává částečně na Wall Street a spíš než New York jako takový ukazuje charaktery makléřů z jedné z nejznámějších a nejproslulejších newyorských ulic. Film, který rozhodně stojí za shlédnutí a ačkoli atmosféra New Yorku je znát jen v několika málo scénách, kapitalistický svět, jehož je New York centrem, ukazuje parádním a komediálním způsobem.

24. Serpico (1973)
Hodnocení filmu na IMDB: 78%
Moje hodnocení: 50%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 75%

Snímek, který mě osobně jako film příliš nezaujal, ale odehrává se celý v New Yorku a toto město, především jeho chudší části jako Bronx či Brooklyn, ukazuje v pravém světle. Město plné kriminálníků s tajemnou a schizofrenickou newyorskou atmosférou, to přesně je New York z jednoho pohledu, z pohledu právě na tyto čtvrti, které jsou proslulé zločinem a chudobou.

23. Mafiáni (1990)
Hodnocení filmu na IMDB: 88%
Moje hodnocení: 95%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 75%

Jeden z nejlepších, po Kmotrovi možná vůbec nejlepší mafiánský film, který se, jako většina filmů z prostředí mafie, odehrává právě v New Yorku a stejně jako Serpico ukazuje odvrácenou tvář města, z dob, kdy byl New York kompletně prolezlý organizovaným zločinem a byl ovládán mafií, drogovými lobbisty a obchodníky se zbraněmi. Další skvělá ukázka New Yorku z dob, kdy byste v něm raději nechtěli žít. Nebezpečné prostředí, kdy nebyl dobrý nápad vyjít po setmění do ulic, už je téměř pryč, ale Mafiáni vám trochu napoví, jak to v tomto městě chodilo dřív.

22. Wall Street (1987, 2010)
Hodnocení filmu na IMDB: 69%
Moje hodnocení: 75%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 75%

Další film odehrávající se na Wall Street, se skvělým Michaelem Douglasem a Charlie Cheenem. Stejně jako Vlk z Wall Street představuje makléřský život z finanční ulice, ale tentokrát spíše dramatickou formou. Atmosféra města je zde v některých scénách více než přesvědčivá a i film samotný je velice slušný a stojí za vidění.

Wall Street (1987)
Wall Street (1987)

21. Americké psycho (2000)
Hodnocení filmu na IMDB: 76%
Moje hodnocení: 80%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 75%

Snímek o psychopatickém makléři z Wall Street, kterého parádně zahrál Christian Bale. Patrick Bateman, postava, kterou hraje, je materialistický, egocentrický obchodník, který má rozdvojenou osobnost a má obsesivní nutkání vraždit. Potlouká se tak po newyorských ulicích a vybírá si své oběti. Částečně thriller, ale částečně také komedie, která, opět, ukazuje spíše tu odvrácenou stranu New Yorku, ale docela silným způsobem, který leccos napoví o fungování života v tomto městě.

20. Krvavé léto v New Yorku (1999)
Hodnocení filmu na IMDB: 66%
Moje hodnocení: 75%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 80%

Sériový vrah, po kterém pátral celý New York. Kadeřník Joey v podání Adriena Brodyho se svou partou dostali nápad, že by vrahem mohl být někdo z jejich čtvrti. Začali tedy na vlastní pěst pátrat po tom, kdo je jiný než ostatní a mohl by tak být vrahem. Slušný film, který se odehrává celý v newyorských ulicích a dává nám poznat něco z atmosféry tohoto slavného města, už tradičně kriminálním a zločineckým způsobem.

19. Sex ve městě (2008, 2010)
Hodnocení filmu na IMDB: 48%
Moje hodnocení: 40%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 80%

Tak trochu šílenost pro dámy o dámách, které se potýkají s typicky netypickými problémy ženského pohlaví středního věku. Žádný zázrak, spíše podřadná telenovela, která však dává důraz na New York jako město příležitostí a to je prakticky jediná věc, která je v tomto snímku, který vznikl na popud stejnojmenného seriálu, tím jediným, co jej drží nad vodou. Ukazuje nefalšovanou atmosféru New Yorku tak, jak jej známe dnes.

18. Krycí jméno Donnie Brasco (1997)
Hodnocení filmu na IMDB: 78%
Moje hodnocení: 65%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 80%

Další ze slabších snímků, který je však natočen podle skutečné události a to mírně pozvedá jeho vážnost. Ukazuje agenta FBI, který pod falešným jménem pronikl do newyorské mafie a sedm let mapoval jejich činnost. Další mafiánská záležitost, kde znovu uvidíme v podstatě jen to nejšpinavější z města, ale více než zajímavým pohledem, který stojí za to vidět.

Krycí jméno Donnie Brasco (1997)
Krycí jméno Donnie Brasco (1997)

17. Velký (1988)
Hodnocení filmu na IMDB: 73%
Moje hodnocení: 75%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 80%

Komedie se skvělým mladíkem Tomem Hanksem, která se odehrává částečně v New Yorku a částečně v New Jersey. New York ukazuje pohledem mladých chlapců, kteří si v něm příliš nevědí rady, a přesně takový se New York může zdát i dnes – zmatený, nepochopitelný. Ve skutečnosti je ale více než přehledný, když si sami zvolíte body, dle kterých se budete orientovat. Nicméně i zde nám tvůrci předvádí toto město jako oblast, kde není bezpečné ve večerních a nočních hodinách vycházet z bytu, a vlastně ani zůstávat v motelu.

16. Snídaně u Tiffanyho (1961)
Hodnocení filmu na IMDB: 78%
Moje hodnocení: 80%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 85%

Audrey Hepburn v dalším z proslulých snímků let šedesátých, které se odehrávají již tradičně právě v New Yorku. Komedie, která si odnesla dva Oscary a pojednává o dívce, která v New Yorku sní svůj sen, stejně jako mnozí ve skutečném New Yorku, kteří sem přijíždějí, aby zde postavili základní kameny pro svou lepší, úspěšnější a spokojenější budoucnost.

15. Útěk z New Yorku (1981)
Hodnocení filmu na IMDB: 72%
Moje hodnocení: 60%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 85%

Jak by to vypadalo, kdyby se Manhattan stal obrovským vězením nenapravitelných zločinců? Přesně tak, jak je to zobrazeno v tomto snímku, který sice není z nejlepších, ale atmosféru podvratného a hnijícího New Yorku ukazuje jako málokterý jiný film.

Útěk z New Yorku (1981)
Útěk z New Yorku (1981)

14. Duch (1990)
Hodnocení filmu na IMDB: 70%
Moje hodnocení: 80%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 85%

Legendární snímek s nebožtíkem Patrickem Swayzem, Demi Moore a Whoopi Goldberg o muži, který zemřel a posmrtně se spojil se svou životní láskou prostřednictvím podvodnického média v podání skvělé černošky. Další ze snímků, které se soustředí na etnické rozdíly New Yorku a daří se mu tuto atmosféru vizualizovat parádním, uvěřitelným způsobem.

13. Půlnoční kovboj (1969)
Hodnocení filmu na IMDB: 80%
Moje hodnocení: 70%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 90%

Jon Voight a Dustin Hoffman nám předvedli v tomto snímku New York v celé jeho kráse i nekráse, prostřednictvím, jak napovídá samotný děj, sociálních protikladů, kterých je v New Yorku víc než v jakémkoliv jiném městě světa. Snímek, který se už ve svém námětu soustředí na svět a život v New Yorku a na to, jaké iluze toto město vyvolává a jaká je pak realita. Předkládá spíše starší doby New Yorku, který se v posledních letech v mnohém hodně změnil, ale i tak ukazuje, jak odlišní lidé se v něm nacházejí a že zde nefunguje žádné spojení nebo poznávací znaky mezi jednotlivými obyvateli.

Půlnoční kovboj (1969)
Půlnoční kovboj (1969)

12. Hitch – lék pro moderního muže (2008)
Hodnocení filmu na IMDB: 67%
Moje hodnocení: 70%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 90%

Romantická komedie, jedna z typicky hollywoodských, kde však profesionálního dohazovače skvěle zahrál Will Smith. Většina snímku se odehrává v ulicích Manhattanu, poznáme ale také Ellis Island a další části města, které nám Hitch ukazuje s plnou atmosférou, jež nás donutí dále toužit po tom poznat New York na vlastní kůži.

11. Povídky z New Yorku (1989)
Hodnocení filmu na IMDB: 64%
Moje hodnocení: 75%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 90%

Povídkový film od tří slavných režisérů – Martin Scorsese pocházející z Queensu, Woody Allen z Brooklynu a Francis Ford Coppola z Detroitu. Tři povídky, tři pohledy na New York a jeho kulturu, tři různé příběhy, které představují New York každý v jiném světle. Parádní záležitost od legend, které umí točit filmy.

10. Manhattan (1979)
Hodnocení filmu na IMDB: 81%
Moje hodnocení: 75%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 90%

Znovu Woody Allen, newyorský rodák, který velmi rád staví své filmy právě na newyorské atmosféře. V žádném jiném jeho filmu však není cítit tak intenzivně, jako v romantické komedii se symbolickým názvem Manhattan, kde si sám zahrál hlavní roli po boku Diane Keaton. Všechny jeho filmy, které se odehrávají v New Yorku, a že jich je požehnaně, stojí za to vidět už jen kvůli té atmosféře města, a Manhattan rozhodně není výjimkou.

9. Krotitelé duchů (1984, 1989)
Hodnocení filmu na IMDB: 75%
Moje hodnocení: 75%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 90%

Dnes už legenda, kterou milují všechny děti i dospělí a ačkoli se jedná o sci-fi snímek, ukazuje nám newyorské ulice častěji než jakýkoliv jiný film. Pochybuji, že jste Krotitele duchů ještě neviděli, ale kdyby ne, koukejte to rychle napravit, zvlášť, máte-li zájem právě o nějaký snímek, který předkládá atmosféru New Yorku v akčním a komediálním světle.

Krotitelé duchů (1984)
Krotitelé duchů (1984)

8. Tenkrát v Americe (1984)
Hodnocení filmu na IMDB: 84%
Moje hodnocení: 85%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 90%

Sergio Leone, Robert De Niro, New York. Mohlo to dopadnout jinak, než tímto skvělým snímkem, který znovu zobrazuje posvátné město sice v černých barvách, ale přitom naprosto věrohodně a autenticky, tak, že máte šanci nasát to unikátní napětí, jež je cítit na každém kroku?

7. King Kong (1933, 1976, 2005)
Hodnocení filmu na IMDB: 70%
Moje hodnocení: 70%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 90%

Další z legend, kde vyniká ta absolutně nejznámější scéna – Empire State Building, aktuálně patrně nejznámější budova města, v obležení obrovské gorily. Jak díl ze třicátých let, tak ty pozdější si na této scéně (i dalších scénách odehrávajících se na Manhattanu) daly velmi záležet, a tak, chcete-li vidět New York na plátně, rozhodně se do nich můžete pustit s vědomím, že jej dostanete.

King Kong (1933)
King Kong (1933)

6. Kmotr (1972, 1974, 1990)
Hodnocení filmu na IMDB: 86%
Moje hodnocení: 95%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 90%

Kmotr je právem považován za jeden z nejlepších filmů v historii a trilogie za tu nejlepší trojdílnou filmovou sérii vůbec. Může za to kromě Coppoly, Branda nebo Pacina také právě město New York. Víc netřeba říkat, Kmotra je třeba vidět a cítit.

5. Spider-Man (2002, 2004, 2007)
Hodnocení filmu na IMDB: 70%
Moje hodnocení: 70%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 95%

Peter Parker jako Spider-Man prohánějící se mezi nejslavnějšími mrakodrapy světa. Geniální snímek, kde poznáte architekturu New Yorku lépe než v jakémkoliv jiném snímku. Rozhodně stojí za to jej vidět, i když třeba nemáte rádi akční superhrdiny, už jen za to nádherné zobrazení panoramata města v nejedné scéně.

4. Muži v černém (1997, 2002, 2012)
Hodnocení filmu na IMDB: 67%
Moje hodnocení: 80%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 95%

Znovu Will Smith, tentokrát po boku Tommy Lee Jonese, kteří se prohánějí po městě a honí nebezpečné mimozemšťany. Skvělá sci-fi komedie, skvělá atmosféra New Yorku, další z filmů, jež vás donutí hledat ceny letenek.

Muži v černém 3 (2012)
Muži v černém 3 (2012)

3. Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992)
Hodnocení filmu na IMDB: 64%
Moje hodnocení: 85%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 100%

Jedna z nejlepších komedií v historii kinematografie, legendární vánoční snímek, Kevin McCallister, New York City. To je druhé pokračování filmu Sám doma, kterého milují nejen děti, ale i všichni dospělí, zvlášť ti, co obdivují New York. Lokality ze Sám doma 2 jsou už legendárními místy, které mnozí nacházející se v New Yorku vyhledávají, aby se podívali, kde Kevin zažíval svá dobrodružství. Naprostá newyorská legenda.

Sám doma 2 (1992)
Sám doma 2 (1992)

2. Taxikář (1976)
Hodnocení filmu na IMDB: 84%
Moje hodnocení: 85%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 100%

Travis mstitel. Robert De Niro jako taxikář, který je stále více zhnusen tím, co se v New Yorku potuluje za lidi, a hodlá vykonat vendetu za všechny, kteří na občanství v tomto městě doplatili. Naprosto perfektní snímek, který nádherně ukazuje odvrácenou stranu New Yorku tak, jak ji můžeme vidět i dnes v těch nebezpečnějších čtvrtích. Naprostá genialita.

1. Já, legenda (2007)
Hodnocení filmu na IMDB: 72%
Moje hodnocení: 75%
Hodnocení atmosféry New Yorku: 100%

Nejtajemnější z nejtajemnějších. Atmosféra dočista prázdného Manhattanu ve filmu Já, legenda, do třetice Will Smith a velice slušně provedený snímek, který vám ukáže Manhattan vizuálně v plném rozsahu. Kulturu ani obyvatele tu nijak zvlášť nepoznáte, protože tu vlastně žádní lidé nejsou, ale město jako takové, v čele s jeho velkolepostí a maximalismem, nepochopíte v žádném jiném filmu hlouběji, než právě zde.

Já, legenda (2007)
Já, legenda (2007)

Další zajímavé filmy zasazené do prostředí New Yorku

Leon (1994), Psí odpoledne (1975), Osudová přitažlivost (1987), Zjizvená tvář (1983), Francouzská spojka (1971), Slaměný vdovec (1955), Jednej správně (1989), Kramerová vs. Kramer (1979), Zuřící býk (1980), Jak Harry potkal Sally (1989), Chyť mě když to dokážeš (2002), Lepší už to nebude (1997), Cesta do Ameriky (1988), Na sever severozápadní linkou (1959), Rosemary má děťátko (1968), Spojenec (2006), Superman (1978), Godzilla (1998), Margin Call (2011), Velký táta (1999), Vanilkové nebe (2001), Otec rodiny (2000), Brewsterovy miliony (1985), Arthur (2011), West Side Story (1961).