15 filmů s olympijskou tématikou

Sudý rok se sešel se sudým rokem a máme tu další olympiádu, tentokrát zimní, kterou v pátek zahájil velkolepý ceremoniál v pořadatelském městě Soči. Mnozí, kteří filmu nehoví, jsou toho názoru, že filmy jako koníček jsou línou zálibou, ale my audiovizuální fanoušci pochopitelně sledujeme nejen smyšlené příběhy na plátně, ale i mnohá sportovní klání, při kterých se sami potíme napětím a nervozitou, zvlášť, jsou-li na scéně čeští sportovci.

Olympijské hry jsou zpátky
Olympijské hry jsou zpátky

Pojďme si společně připomenout patnáctku filmů a dokumentů, které v minulosti vznikly a daly nám trochu nahlédnout do olympijského dění, ať už podle skutečných událostí, nebo právě ve smyšlených příbězích. Filmů o olympijských hrách je celá řada, vybrali jsme pro vás proto ty nejlepší, které, jste-li filmovým a zároveň sportovním fanouškem, určitě oceníte. Řazeny jsou chronologicky dle roku vzniku od nejstaršího po nejnovější. Koukejte na ně však po nocích, protože přes den máte národní povinnost sledovat výkony našich skutečných sportovců a přát jim co nejvíce medailí. Pojďme na to.

Přehlídka národů | IMDB: 80%

První část dokumentárního projektu Olympia zobrazující letní olympijské hry konané roku 1936 v Berlíně. Po prologu připomínající původní antické olympijské hry následuje přehlídka národů a jednotlivé soutěžní disciplíny konané převážně na olympijském stadionu.

Oslava krásy (1938) | IMDB: 80%

Druhá část dokumentárního projektu Olympia zobrazující letní olympijské hry roku 1936 v Berlíně. Soutěžní disciplíny se často konají mimo olympijský stadion a mnohé záběry na sportovce fungují jako oslava krásy lidského těla.

Tokijská olympiáda (1965) | IMDB: 80%

Dokumentární snímek o olympijských hrách v Tokiu v roce 1964, který tvořilo celkem 556 lidí různých profesí, bylo použito 104 kamer., natočeno asi 130000 metrů filmu a promítnutí denních prací trvalo 70 hodin. Neuvěřitelný dokument od režiséra Kona Ičikawy, který stojí za to vidět.

Viděno osmi (1973) | IMDB: 70%

Dokument o letních olympijských hrách v roce 1972 je složen z osmi částí, které natočili významní světoví filmoví režiséři – Miloš Forman, Jurij Ozerov, Mai Zetterling, Arthur Penn, Michael Pfleghar, Kon Ichikawa, Claude Lelouch a John Schlesinger. Každý z režisérů si vybral disciplínu, která ho zaujala svým zvláštním půvabem.

Viděno osmi (1973)
Viděno osmi (1973)

Ohnivé vozy (1981) | IMDB: 73%

Britské drama se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob, jak Boha velebit. Harold Abrahams je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitským spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa.

Eso es (1982) | IMDB: 66%

Jo Cavalier je trenérem francouzského národního boxerského týmu, který cestuje roku 1936 na letní olympiádu do nacistického Německa. Pro svojí otevřenou a nespoutanou povahu se, samozřejmě, v diktátorském státu dostanu téměř okamžitě do konfliktu s režimem.

Ledové ostří (1992) | IMDB: 68%

Když se jednoho dne zraní olympijský hokejista Doug Dorsey, jeho život přestane mít smysl. Kate Moseley je jednou z nejtalentovanějších krasobruslařek na světě, která žije jen pro výhru na zimních olympijských hrách. Jejím jediným problémem je, že nemůže najít toho správného sportovního partnera. Zde se naskytne příležitost pro Douga, kterému se tak otevře nová šance dostat se na led.

Kokosy na sněhu (1993) | IMDB: 68%

Při sprinterské kvalifikaci na letní olympijské hry dojde k hromadnému pádu a naděje mnohých rychlonožců jsou definitivně pohřbeny. Náhradu si najdou v Američanovi, bývalém olympijském vítězi na bobech, který je začne trénovat a z nejprve smích vzbuzující party bobistů udělá plnohodnotný tým s velkou šancí kvalifikovat se na zimní olympiádu.

Kokosy na sněhu (1993)
Kokosy na sněhu (1993)

Zázračný běžec (1997) | IMDB: 67%

Životní příběh ambiciózního atleta Steva Prefontaina začíná v Oregonu a sleduje, jak se mladý Steve navzdory tomu, že má jednu nohu delší než druhou, ukáže jako velmi talentovaný běžec. S pomocí trenéra Billa Bowermana se snaží překonat všechny překážky, aby dokázal v roce 1972 oslnit sportovní fanoušky na olympiádě v Mnichově.

Hranice možností (1998) | IMDB: 72%

Další snímek o Stevem Prefontainovi, který se stal držitelem rekordů USA v běhu na dva a deset kilometrů. Již od dětství toužil vyniknout ve sportu. Ctižádostivý běžec se srdcem bojovníka dosáhl svého snu. Obrovský bojovník však opustil tento svět dříve, než mohl dosáhnout vrcholu…

Nagano 1998 – hokejový turnaj století (1998) | ČSFD: 97%

Dokument pro všechny, kteří by si chtěli připomenout snad ten největší český sportovní úspěch v historii – minimálně ten hokejový – olympijské zlato z Nagana 1998. Sestřih těch nejdůležitějších okamžiků, včetně přivítání hokejistů v naší vlasti. Kromě toho však ukazuje i další sportovní soutěže, které se na olympiádě v Japonsku konaly.

Hokejový zázrak (2004) | IMDB: 75%

Příběh podle skutečných událostí, který se odehrává na pozadí jedné z největších událostí historie sportu, když v roce 1980 hokejový tým Spojených států amerických neuvěřitelně porazil na olympiádě Sovětský svaz. Roli odhodlaného trenéra si zde zahrál skvělý Kurt Russel.

Hokejový zázrak (2004)
Hokejový zázrak (2004)

Mnichov (2005) | IMDB: 77%

Film legendárního režiséra Stevena Spielberga, který pojednává o nejtragičtějším dni v dějinách olympijských her – masakru izraelských sportovců v roce 1972 v Mnichově, který měla na svědomí palestinská teroristická organizace Černé září.

Pokojný bojovník (2006) | IMDB: 73%

Adaptace stejnojmenné autobiografické knihy Dana Millmana. Dan je talentovaný sportovec, sní o olympiádě, má vše – poháry, holky, rychlé motorky, divoké párty. Těžký úraz ale vše změní. Díky setkání se zvláštním cizincem Dan pochopí, že se musí ještě mnoho učit, překonat mnoho překážek a spoustu věcí opustit, aby našel svou cestu.

Protest (2008) | IMDB: 75%

Dokument Protest se vydává k jednomu z nejpamátnějších okamžiků olympijských her – protestu černé síly v Mexiku 1968. Na stupních vítězů závodů mužů na 200 metrů uskutečnili zlatý medailista Tommie Smith a držitel bronzové medaile John Carlos jednoduché gesto, aby sjednotili Američany tmavé pleti v boji za rovnoprávnost. Připojil se k nim i stříbrný Peter Norman. Jakou zaplatili cenu za to, že vyjádřili svůj názor?

(Některé synopse byly převzaty z ČSFD.cz.)