TOP 10 nových seriálů v roce 2014

Bilančních článků bývá vždy ke konci kalendářního roku přehršel. Většina se týká filmů a i když to máme tady na webu obdobné, myslím, že by nebylo od věci si posvítit i na seriály. Seriálová tvorba je totiž poslední dobou ve velmi dobré kondici a v lecčems předčí i tu filmovou (alespoň co se neotřelosti a originality týče). Seriál navíc přitahuje čím dál tím víc zvučnější filmové tvůrce a některé dokonce již snad úplně pohltil (zdravíme Franka Darabonta).

Rok 2014 bude na poli seriálové tvorby významný – vše odstartuje třetí sezonou všemi velebený (a právem!) Sherlock, vrátí se Jack Bauer ve 24 hodinách (respektive pouze ve dvanácti) a Frank Underwood stylově na Valentýna v House of Cards (opět budou všechny epizody druhé série k dispozici v jeden den), údajně se podíváme na poslední sérii Californication a KONEČNĚ skončí HIMYM. Co ale seriály nové? Budou vůbec nějaké zajímavé projekty? To si pište, že budou. Tady je 10 z nich.

10) The Middle Man 

Ben Affleck je momentálně v kurzu. Kdysi podceňovaný herec je nyní renomovaným režisérem a hraje pod tvůrci jako Terrence Malick nebo David Fincher. Samozřejmě nelze opomenout fakt, že přebral žezlo po Christianu Baleovi a stal se novým Batmanem. Co dál? Přeci producentsky zaštítit seriál! A nepůjde o nic jiného než souboj s podsvětím v Bostonu v 60. letech, tedy látka Affleckovi velmi blízká. Už od září navíc víme, že pilotní díl bude Affleck sám režírovat. Těšíme se, co se z projektu vyklube. Zatím není znám ani datum pilotu, ani herecké obsazení.

Ben Affleck
Ben Affleck

9) The Last Ship 

Vlající americká vlajka. Military pleasure. Spousta výbuchů. Má někdo ještě očividnější styl než Michael Bay? Ten na příští rok chystá hned dva seriály, které bude produkovat. The Last Ship vypadá velice slibně. Ve zkratce půjde o to zachránit celý svět před zamořením pandemie z prostoru jedné lodi, kde by se měla kutit protilátka. Uveřejněný trailer slibuje spoustu akce, napětí a přesně těch „bayovských“ propriet, které jedni milují a druzí nenávidí. A druhý projekt? Black Sails – drsnější Piráti z Karibiku na motivy už několikrát zrecyklovaného R. L. Stevensona. The Last Ship však vypadá na papíře i v traileru mnohem lépe. Dočkáme se v létě.

httpv://youtu.be/4gZ6bpIjeLs

8) Scream

Vřískot byl přesně tím hororem, který kdysi zbláznil celý filmový svět a bazíroval na klišé samotného žánru. Uplynulo už spousta let a chystá se údajně poslední – pátý díl. Již příští rok se k nám však přiřítí i seriál a opět v něm bude mít prsty Wes Craven. Jiný formát má trochu změnit i samotný žánr. Seriálový Vřískot nebude tak ukotvený v realitě, ale naopak bude obsahovat více mysteriózna a fantasy prvků. Jsme zvědaví, kam to celou značku posune. Dozvíme se to 13. června.

Kdo by neznal filmový Vřískot?
Kdo by neznal filmový Vřískot?

7) Wayward Pines

M. Night Shyamalan platil za talentovaného tvůrce… až do doby než spatřila světlo světa díla jako Poslední vládce větru nebo Po zániku Země. Nyní může Shyamalana zachránit jakkákoliv osvěžující změna od plytkých a zbytečně drahých blockbusterů. A tím by mohl být projekt Wayward Pines, ze kterého lze cítit staré dobré Twin Peaks nebo Akta-X. Mysteriózno, záhady a vraždy v malém městečku. Něco, po čem bychom před dekádou od Shyamalana sáhli raz dva. Nyní se jen opatrně těšíme. Vysílat by se mělo začít koncem dubna.

Wayward Pines
Wayward Pines

6) From Dusk Till Dawn

Od soumraku do úsvitu je popkulturní pecka z devadesátek, která míchá road-movie, gangsterku a upíří horor dohromady. Robert Rodriguez se rozhodl, že tento fikční svět ještě má co vyprávět a vrhnul se na sepsání seriálu. V plánu je 10 dílů a vysílat se bude na nové stanici Rodrigueze nesoucí název El Rey. V kuloárech se tvrdí, že podobný osud by mohla mít i značka Sin City.

Salma Hayek
Salma Hayek

5) True Detective

Vypadá to, že HBO se bude držet pořád na vrcholu. Seriál True Detective bude mapovat 17 let trvající hon na sériového vraha dvěma detektivy s tvářemi Woodyho Harrelsona a Matthewa McConaugheyho. Luxusní obsazení, pravá retro atmosféra a napínavé drama se slibnými momenty. První díl již 12. ledna, v plánu je prozatím osm epizod.

httpv://youtu.be/roiKrE5KLbk

4) Penny Dreadful 

Kdo má rád viktoriánský Londýn a literární klasiky zahrnující Frankensteina, Drákulu nebo Doriana Graye, ten by neměl tento seriál minout. V osmi dílech se totiž všechny tyto legendární postavy objeví a co víc, na svědomí je bude mít hvězdný bondovský tandem John Logan – Sam Mendes. Premiéra někdy na jaře, vysílá stanice Showtime.

httpv://youtu.be/-VWxT6GJyTM

3) Better Call Saul! 

Vince Gilligan odvedl v Breaking Bad vynikající práci a postava právníka Saula Goodmana mu přirostla k srdci tolik, že se odhodlal jí věnovat samostatný seriál. Děj se bude točit okolo Saula ještě předtím než potkal velkého Walthera Whitea. Jak ale všichni známe Gilligana, nouze o různé easter eggy a narážky na předchozí seriálový počin určitě nebude. Better Call Saul bude hrát více na komediální strunu a měl by být zrcadlovým odrazem k dramaticky pojatějšímu Breaking Bad. Premiéra seriálu je stanovena na podzimní sezonu a samozřejmě se vrací Bob Odenkirk v titulní roli.

Saul Goodman z Breaking Bad
Saul Goodman z Breaking Bad

2) Halo

Sci-fi střílečka si podmanila herní svět a již několik let se mluví o filmovém zpracování. Letos na jaře však všechny fanoušky potěšila zpráva, že se na příští rok chystá seriál a pod palcem ho bude mít sám velký Steven Spielberg. O samotném projektu se prozatím ví málo, jen to, že seriál bude součástí Xbox One programu a v dohodě je i regulérní televizní stanice. Snad se projekt zrealizuje ještě v roce 2014. Už teď se šušká o obrovských finančních nákladech.

Legendární herní série
Legendární herní série

1) Sense8

Zdá se, že Wachowští chytají druhý dech. Atlas mraků jen potvrdil jejich unikátní vizionářský styl a dle ukázek Jupiter Ascending je nehodlá jen tak opustit. Na poli seriálů jsou však nováčky a proto spojili síly s tvůrcem Babylonu 5 – J. Michaelem Straczynskim a kutí spolu sci-fi drama Sense8. Seriál bude mít 10 epizod a odvysílán by měl být v podzimní sezoně stanicí Netflix (House of Cards). O příběhu a postavách nevíme absolutně nic, ale kdy jindy vám k absolutní natěšenosti stačí pouhá znalost tvůrců a žánru?

Sourozenci Wachowští
Sourozenci Wachowští