TOP 10 nejhorších filmových remaků

Když jsme před časem napsali TOP 10 filmových remaků, chtěli jsme tento jev ukázat v pozitivním světle a namluvit si, že svět není zas až v takové záhubě. Věc se má ovšem tak, že remaky většinou bývají zbytečné, na originále pouze parazitují a nepřináší pražádnou přidanou hodnotu. Naopak ty hodnoty vytvořené originálem pošlapou, zapálí a vyhodí do luftu…a z nebe začnou padat, bůh ví proč, milióny dolarů. Údajně přesně tento scénář platí i pro momentálně uváděného Oldboye (až na poslední část věty o padajících dolarech). Pojďte se s námi podívat na 10 remaků, které se opravdu, ale opravdu nepovedly.

10) Stepfordské paničky (2004)

Zábavný začátek je možná to nejlepší, co lze od tohoto filmu čekat. Co dál? Totální castingový fail, obrovský fucking na literární předlohu a fatálně zprzněný konec. Původní film učebnicově gradoval a dosáhl až na mrazivou hororovou atmosféru. Tento je naopak výsměchem a špatně namixovaným multižánrovým pokusem.

Originál: Stepfordské paničky (1975)

httpv://youtu.be/Op0qrTGRcxk

9) Barbar Conan (2011)

Ať už může být Jason Momoa sebevíc nabušenější, akční scény počítačovější a krev červenější, na tehdejšího krále kulturistiky a kultovní podívanou se tahle laciná báchorka opravdu nechytá. Kde je okouzlující mytologie? Kde je výrazný příběh? Kde je monumentální hudba? Kde je…REŽISÉR? Ano, Marcus Nispel s touhle profesí nemá co dočinění.

Originál: Barbar Conan (1982)

httpv://youtu.be/yuyscswLlS4

8) Růžový panter (2006)

Když přijde Velká Británie s látkou a ujme se jí později USA, nedopadá to dobře. Odnesl to i Růžový panter, klasická kriminální komedie, v níž exceluje Peter Sellers. Steve Martin se v remaku sice snaží, jak může, ale vyloudí maximálně pár povedených fórků a nepovedený přízvuk. Film jako celek však selhává na celé čáře.

Originál: Růžový panter (1963)

httpv://youtu.be/HokdJyD605U

7) Poseidon (2006)

Wolfgang Petersen je muž, který myslí ve velkém a již několikrát dokázal, že po řemeslné stránce své filmy ukočírovat umí. Poseidonu ovšem nutně chybí delší expozice, svázání se s osudy postav a v neposlední řadě i sympatičtější a kvalitnější herecké obsazení. Od té doby natočil Petersen…nic.

Originál: Dobrodružství Poseidonu (1972)

httpv://youtu.be/qdOBjf33K5I

6) Cesta kolem světa za 80 dní (2004)

Tohle bolelo. Klasika od Julese Verna tak znásilněná, že se chce člověku až brečet. Téměř tříhodinový originál plný dobrodružství a vstřícného humoru vystřídala přeplácaná eskapáda nesourodých motivů a gagů. Nejsvětlejším momentem je přítomnost Arnolda Schwarzeneggera. Jak ten se sem dostal…ukecával Jackieho Chana k Expendables?

Originál: Cesta kolem světa za 80 dní (1956)

httpv://youtu.be/le4Ly7-Zd1A

5) Taxi (2004)

Přituhuje. Vzpomínáte na svižnou a vtipnou komedii z dílny Luca Bessona? Vzpomínáte na francouzský šarm, na spoustu povedených scén a rychlou akci? Tak si běžte pustit originál.

Originál: Taxi (1998)

httpv://youtu.be/oCjiNBiEUaQ

4) Noční můra v Elm Street (2010)

Přiznejme si, tady bylo kandidátů víc. Pátek třináctého, Halloween, Texaský masakr motorovou pilou…všechny známé slashery se dočkaly pořádné nálože kozatých supermodelek a hektolitrů krve. Remake Noční můry však zamrzí asi nejvíc, jelikož hlavní postava je ze všech těch němých zabijáků nejcharismatičtější a nejlidštější. Haley byl sice úžasný Rorschach, ale nahradit Englunda je zhola nemožné.

Originál: Noční můra v Elm Street (1984)

httpv://youtu.be/SXrX-o7AlDk

3) Rituál (2006)

Provokativní, šokující a moderně pojaté hororové dílo o otázkách víry. Jaký byl remake? Myslím, že spousta kompilačních videí a remixů s Nicolasem Cagem dokazuje, že se jedná o bizarní kopii vyznívající až grotesktně ke svému předchůdci. Hlavně prosím žádné včely!

Originál: Rituál (1973)

httpv://youtu.be/-1GadTfGFvU

2) Planeta opic (2001)

Tenhle popcornový průser zřejmě značil, že Burton se té látky, co pořád šňupe, asi předávkoval. Jak je  totiž možné, aby takový legendární film s často citovaným závěrem dostal tak silný knockout od tak talentovaného a zkušeného tvůrce? Ještě, že je nyní značka v mnohem lepších rukách.

Originál: Planeta opic (1968)

httpv://youtu.be/I1lZ3un-kcg

1) Psycho (1998)

Bylo tohle nutné? Nestačilo, že se první film dočkal x pokračování? Opravdu je Vince Vaugh prototypem narušeného sériového vraha? Je Gus Van Sant normální nebo co chtěl touto přesnou kopií originálu docílit? Některé otázky zřejmě zůstanou až do skonání lidstva nezodpovězeny.

Originál: Psycho (1960)

httpv://youtu.be/6AEzxgcpWo0