Největší propadák roku? The Fifth Estate s Benedictem Cumberbatchem

Benedict Cumberbatch a Daniel Brühl

Snímek Billa Condona (Twilight sága: Rozbřesk) The Fifth Estate o zakladateli severu WikiLeaks není rozhodně špatným filmem a potvrzují to i recenze ze zahraničí, kde novinka s Benedictem Cumberbatchem (Star Trek: Do temnoty) a Danielem Brühlem (Rivalové) sbírá hodnocení okolo 60%. Průšvih však tkví v tom, že The Fifth Estate stálo na výrobu 28 milionů dolarů a po více jak měsíci v amerických kinech dokázalo vydělat 3, 2 miliony dolarů, celosvětově pak 8, 5 milionů dolarů. Do českých kin film ani nezavítá. Není tedy žádným překvapením, že snímek byl vybrán jako největší propadák roku 2013 podle magazínu Forbes.

Benedict Cumberbatch a Daniel Brühl
Benedict Cumberbatch a Daniel Brühl

Na druhém místě nechvalného žebříčku se umístila jedna z novinek Sylvestera Stalloneho tohoto roku. Jde o snímek Jedna mezi oči, který do amerických kin zavítal 1. února 2013. Film se pyšnil s rozpočtem 25 milionů dolarů, avšak po celém světě vydělal pouhých 9, 5 milionů dolarů.

Velký průšvih hlásí rovněž hvězdná Paranoia s Gary Oldmanem a Harrisonem Fordem. Jejich thriller stál 35 milionů dolarů, jenže výdělek celosvětově dělal jen 13, 7 milionů dolarů. Do party se přidal i Jason Statham s akčňákem Parker, kterého zachránily až výdělky z Evropy. Na domácí půdě vydělala novinka holohlavého drsňáka 17, 6 milionů dolarů. Pětku uzavírá Zlomené město s Wahlbergem a Crowem. Rozpočet filmu dělal rovněž 35 milionů dolarů, přičemž jich vydělal 19.