Pražský filmový orchestr oslavil desáté výročí v Ostravě

Pražský filmový orchestr už brázdí česká města, aby vystoupil s melodiemi ze stříbrného plátna. Stihl už podzimní koncert v Bratislavě a ještě jednou se tam letos vrátí. Než dorazil do Ostravy, koncertoval ještě například v Praze a Brně. Zdaleka to není vše. Ačkoliv minulá sezona byla rekordní, co se počtu koncertů týče, orchestr ji chce v té nynější překonat. Fanoušci filmových melodií se tak mají na co těšit.

Koncert filmové hudby v Ostravě Foto: Jan Lukány
Koncert filmové hudby v Ostravě
Foto: Jan Lukány

Mimo vysoký počet koncertů se můžeme těšit i na nové skladby, které orchestr uvede. Hlavním trhákem poslední sezony byl Star Trek a hlavně Aliens (Vetřeleci). Co bude tím největším v sezoně 2013 /2014 si asi musíme počkat na jarní koncert v Rudolfinu. V jedenáctém podcastu byl naším hostem právě šéf a dirigent PFO Jiří Korynta a naznačil, že se právě na tento koncert chystá něco velkého a snad by mělo jít o více kousků, které označil za splněné sny (pro některé lidi). Nezbývá než sledovat co se z toho vyvine a hned jak budeme vědět něco více, určitě se to dozvíte.

Ještě se musím zastavit u bratislavského koncertu konaném 26. října ve zdejším Národním tenisovém centru. Tam měli diváci možnost vidět a slyšet jak PFO, tak tři pěvecké sbory. Orchestr tak mohl do programu zařadit divácky oblíbené skladby, které jsou bez sboru nerealizovatelné. Doposud se objevoval sbor jen na koncertech v Rudolfinu v podobě Pražských pěvců. V druhé půli zařazené skladby z filmu Peter Pan doplnil svým hlasem americký zpěvák Lee Andrew Davison.

Nová sezona už přinesla novinky jako Psycho a Mission: Impossible – Ghost Protocol. Druhý jmenovaný titul si odbyl premiéru tuto sobotu v ostravském domě kultury.

Plakát pro podzimní koncert v Ostravě
Plakát pro podzimní koncert v Ostravě

Ještě během veleúspěšného koncertu v květnu tohoto roku se PFO domluvil na dalším vystoupení v listopadu. Koho by napadlo, že po vyprodaném sále plného jásajících diváků by lístky opět nešly na dračku. Buď jak buď, nakonec asi třetina sedadel zůstala neobsazena. Atmosféře koncertu a výkonu orchestru to ale nic neubralo. Program sliboval spoustu zajímavých melodií a Jiří Korynta, který nepřijede dvakrát na stejné místo se stejným playlistem, dostál své zásadě neopakovat se a stále hrát divákům něco nového.

O začátek se postaraly kousky od oscarového Johna Williamse. Nejdříve motivy z děsivého snímku Čelisti, už chyběl jen živý žralok, a následně několik skladeb z prvních třech dílů Harryho Pottera. Občas zazní na koncertech PFO i něco co není vytvořeno pro film. V minulém roce to byla třeba úžasná melodie napsaná pro irskou taneční show Lord Of The Dance. Tentokrát šlo u hudbu od Jasona Gravese z hororové sci-fi hry Dead Space, která dala všem v sále okusit, jaká atmosféra ve hře panuje. Aby diváci neodcházeli na přestávku s touto melodií navozující mrazení v zádech, zařadil orchestr romantickou klasiku, kterou u nás můžete znát spíše z reklamy na jednu minerální vodu. Byla jí titulní skladba ze Vzpomínek na Afriku, jež napsal John Barry.

Pražský filmový orchestr v Ostravě
Pražský filmový orchestr v Ostravě
Foto: Jan Lukány

Podobný scénář měl i program v druhé půli. O úvod se postaral, snad mezi všemi známý, „vraždící“ motiv z filmu Psycho následovaný dalším z téhož titulu. Ten byl, autorem Bernardem Herrmanem, napsán jen pro smyčce. Orchestr nezapomněl na to, že funguje už 10 let (první zkouška se konala 2. listopadu 2003) i zásluhou několika jednotlivců ve svých řadách, a ti tak byli, za potlesku publika, vždy zábavnou konferenciérkou Míšou Štrausovou odměněni poděkováním a kyticí s pamětní stuhou. Kvůli rovnováze emocí v sále vystřídalo děsivé a hororové skladby Chicago, ze kterého zahrál orchestr ty nejznámější melodie, načež si většina diváků začala podupávat do rytmu a nepatrně se vrtět na svých sedadlech. Těsně před velkým finále ještě zazněla skladba z animáku Legenda o Mulen od Jerryho Goldsmitha.

Vrcholem večera bylo premiérové uvedení skladeb z filmu Mission: Impossible – Ghost Protocol, za kterými stojí skladatel Michael Giacchino. Ta úplně poslední je vlastně nově zpracovaný onen klasický známý motiv všech M:I, a tak si orchestr přizval sólového kytaristu Vojtěcha Bureše z mladé pražské rockové skupiny Doctor Victor, aby mohla být interpretace stoprocentní.

Vojtěch Bureš - Sólová kytara Foto: Jan Lukány
Vojtěch Bureš – Sólová kytara
Foto: Jan Lukány

Následný aplaus byl odměněn ještě třemi přídavky. Nejdříve to byl Rocky, pak Hvězdné války, včetně fanfáry 20th Century Fox, a nakonec klasická Mission: Impossible od Lalo Schifrina, aby si diváci mohli porovnat první a zatím poslední verzi této melodie. Jiří Korynta před ní vyměnil dioptrické brýle za agentské sluneční a nechybělo v ní ani výborné sólo na trubku v podání Václava Kalendy.

Trumpetista Václav Kalenda při svém kostýmovaném sólu
Trumpetista Václav Kalenda při svém kostýmovaném sólu
Foto: Jan Lukány

Koncert se rozhodně povedl, i když tentokrát nenaplnil celý sál, ale na odcházejících divácích bylo vidět, že si celý večer užili, bavili se a odnášejí si další nezapomenutelný zážitek.

Pro ty kdo to měli do Ostravy daleko anebo to nestihli, nezoufejte. PFO plánuje další koncerty a na všechny si můžete už nyní koupit lístek.

Už za 14 dní zavítá do Kongresového centra ve Zlíně, kde se můžete těšit na podobný program jako v Ostravě, navíc zde spolu s orchestrem vystoupí i americký jazzový zpěvák Lee Andrew Davison.

Plakát pro koncert ve Zlíně
Plakát pro listopadový koncert ve Zlíně

30. listopadu se pak PFO vrátí do Litomyšle, kde naváže na svůj koncert z dubna. Ohlášený program se na vlas shoduje s tím, který zazní ve Zlíně, včetně hosta Lee Andrewa Davisona a jistá je i účast sólového kytaristy Vojty Bureše.

Plakát k listopadovému koncertu v Litomyšli
Plakát k listopadovému koncertu v Litomyšli

Ohlášeny jsou ještě další dva koncerty, ale zatím známe jen datum. 7. prosince se s PFO můžete už klasicky setkat v pražském Rudolfinu a 14. prosince pak zavítá toto hudební těleso do bratislavského Ateliéru Babylon, kde v červnu sklidilo velký úspěch.

Více na www.praguefilmorchestra.com