Jak jsem se dostala v Berlíně na premiéru Thora 2

Chris Hemsworth

Berlín je prostě město, které má rádo film. Nejen, že se v něm každoročně v únoru koná jeden z největších evropských filmových festivalů Berlinale a má i svoje krásné muzeum filmu, které vzdává poctu velikánům filmu jako je například Fritz Lang, ale čas od času Berlín hostuje i velkou premiéru filmu s červeným kobercem a vším, co známe z časopisů a youtube. Několika červených koberců jsem se už účastnila, ale všechny byly v rámci festivalu – ať už Karlových Varů nebo zmíněného Berlinale.

Chris Hemsworth
Chris Hemsworth

Až minulý víkend jsem se účastnila klasické premiéry filmu. A to zcela náhodou. Do Berlína jsem se tentokrát vydala jen kvůli památkám, ale i tak jsem si doma zkusila jen tak náhodou vyhledat, zda se na slavném Potsdameru něco nebude dít, na nic jsem ale nepřišla. O to větší bylo moje překvapení, když jsem v sobotu večer procházela po Sony Center a hledala známou, se kterou jsem měla mít sraz, a viděla, že tam finišují práce na červeném koberci, na kterém stojí obrovská stěna s nápisem THOR 2. Když jsem pak na hotelu zjistila, že v neděli je tam premiéra právě tohohle filmu a je slíbená účast 3 největších hvězd – Chrisem Hemsworta, Toma Hiddlestona a Natalie Portman, veškeré plány vyrazit k Charlottenburgu letěly z okna a já začala řešit mnohem větší dilma, než která Ubahn jede kam. Totiž, co si vzít s sebou na případné podpisy? Většinou o takovýhle akcích vím dopředu a ve své rozšířené sbírce plakátů vždycky najdu ten pravý. Jenže teď všechny moje plakáty a jiné film memorabilia byly stovky kilometrů daleko a ačkoli Německo je hodně vyspělá země, mají takový jeden nepříjemný zvyk a to, že v neděli jsou všechny obchody zavřené. Takže jít a koupit si DVDčko Thora bylo taky vyloučené. Achjo. Nakonec jsem skončila v suvenýr obchodu právě filmového muzea a vybírala, který blog nebo deníček bude nejvhodnější. Pochopitelně všechny stylové s Marlene Dietrich nebo Romy Schenider byly pryč, tak jsem skončila s otřepanou Audrey Hepburn ze Snídaně od Tiffanyho. Asi se mi štěstí šetřilo na večer.

Natalie Portman
Natalie Portman

Sony Center je velký moderní komplex na Potsdamer platz plný kin, restaurací a kaváren. Je to vlastně takové náměstí v náměstí, budovy jsou rozestavené vedle sebe do kruhu tak, že mezi nimi je pak vlastní malé náměstíčko s fontánou. To největší kino tam je pak Cinestar Imax event a je to nejspíš jediné kino v Berlíně, které promítá filmy v originálním znění s titulky (ano, němci si jinak všechno dabují. Všechno!). V den premiéry se celé tohle náměstíčko promění v jeden velký červený koberec. Já jsem osobně na místo dorazila až po poledni, ale tou dobou už tam bylo několik stovek fanoušků, několik desítek Loki(ů?) a Thorů, sem tam nějaký Odin nebo war princess. Ale i přesto se mi podařilo ulovit a udržet poměrně dobré místo v druhé řadě a blízko vchodu do kina. Během těch pár hodin čekání jsem se seznámila s několika fanynkami, které také čekaly na příjezd hvězd. Zajímavé (ale ne překvapivé) bylo, že valná většina z nich čekala především na Toma Hiddlestona, aka Lokiho. Postupně se objevovaly další a další nápisy nějakým způsobem narážející na Lokiho hlášky z Thora nebo Avengers – zahlédla jsem nápisy jako „Tom, kneel before me and sign me picture“ nebo „Tom, you don’t have to be Loki to make me kneel before you“ a podobné. Jedna skupinka fanynek si pořídila i umělé knírky ve stylu „You’ve been Loki’d!“. Co mě ale asi nejvíc pobavilo, byl moment, kdy uvnitř kina spadly skleněná flaška a sklenička a rozbily se, načež celý dav poblíž vchodu do kina najednou zakřičel „Another one!“.

Tom Hiddleston
Tom Hiddleston

Hodiny utíkaly pomalu, ale konečně se setmělo, Sony Center se rozsvítil a odbila šestá, tedy plánovaný začátek červeného koberce. Do kina proudili lidé, kteří dostali nebo vyhráli lístky, objevila se moderátorská dvojice, která moderovala a zpovídala herce i fanoušky a napětí rostlo. Příjemným překvapením byla paní, která se objevila z ničeho nic s dvěma pytli s odznaky. Zelené měly nápis „Loki’s army“ a hnědé měly „Team Thor“. Každý kdo si dostatečně nahlas zakřičel a dostatečně rychle hmátnul, tak placku dostal. Já jsem rozený diplomat, takže mám obě 😀 Tou dobou se už ale také začalo konečně něco dít. Tedy moderátoři začali komunikovat s fanoušky a do nekonečna se ptali: „Jste team Thor nebo team Loki?“, ale začalo být jasné, že co nevidět začne delegace přijíždět. Překvapivě jako první přijela Natalie Portman. Na sobě měla krásné šaty (já je viděla modrý, ale když jsem si hledala fotky na internetu, tak byly najednou bílé :O ), takový její klasický outfit. Přivítal ji vydatný aplaus, ale i tak mi přišla taková zmožená a unavená a úsměvy se taky nepředala. No zkrátka pamatujete si tu ublíženou labuť z Black Swan? Tak přesně taková byla. Působila na mě, že by se každou chvíli měla rozbrečet a při interview mluvila jako šmoulinka. Ale celkově s novináři strávila hodně času a když se konečně dostala až k nám, tak vypadala i trochu živěji, ale stejně nás tak prošla, sem tam dala nějaký podpis a zapadla dovnitř kina snad ještě před tím, než dorazil Tom Hiddleston (tak ne, teď jsem našla nějaký fotky, kde jsou všichni vyfocený spolu u té velké stěny, ale stejně zůstává fakt, že se Natalie u fanoušků moc nezdržela. Ale třeba potřebovala jen na záchod nebo něco…). Ten červený koberec byl docela dost dlouhý, takže se vždycky dělo hned několik věcí najednou. Mezitím co Natála mluvila s novináři, přijel režisér filmu Alan Taylor, kterého si uloupila moderátorská dvojice a začala zpovídat, a konečně Chris Hemsworth, který okamžitě zamířil rozdávat podpisy a fotky k fanouškům. Tom Hiddleston přijel pochopitelně poslední a komu v tu chvíli ještě fungovaly hlasivky, tak ze sebe vydal všechno. Wow!

Jeden by býval čekal, že když jde na premiéru filmu Thor, tak hlavní hvězdou bude herec, který hraje Thora. Tady ne. Tady hlavní hvězdou byl Thorův zlobivý brácha Loki a Tom si užíval každou sekundu v záři reflektorů. Oba kluci – Chris i Tom – byli vyloženě dobře naladění, vtipkovali, rozdávali podpisy a bavili se, dokud je pořadatelé nezahnali dovnitř kina, kde měli ještě pár úkolů (představit film a podobně). Chris stihl obejít snad všechny fanoušky, alespoň ty u nás u kina. I já jsem ulovila podpis a i fotku, kterou vyfotil on sám! (jo a jsem šílená fanynka a ten foták už nikdy neumyju 😀 ). Tom musel dát opravdu hodně rozhovorů a jelikož přijel i jako poslední, tak se stalo přesně to, čeho jsem se bála. Totiž, že než se dostane k nám, tak bude pozdě a pořadatelé ho budou urgovat dovnitř. Když se konečně dostal od tisku k fanouškům, tak musel jít fakt rychle, snažil se toho podepsat co nejvíc, ale to ještě komplikovali ti moderátoři, kteří se ho pořád na něco ptali. Tuším, že jsem nejspíš byla poslední, komu se Tom na naší straně podepsal, spíš jen podškrábnul – je to taková černá čára, nepoznávám v tom ani žádný symbol nebo písmeno. Možná T. Když zapojím hodně fantazie. Celá akce s hvězdami trvala něco málo přes hodinku, i když se mi to zdálo jen jako pár minutek. Vlastně, ještě jsem zapomněla takový menší zážitek, který ale pro mě nedopadl moc dobře. Tedy, ulovila jsem lístek na tu premiéru. Jedna paní měla asi jeden navíc a nabídla ho před námi, jestli nechceme. Tak jasně, že chceme! Tak jsem ho dostala, po odchodů Toma z koberce jsem letěla ještě dovnitř kina, kde chvíli ještě běžel přenos z hlavního sálu, kde delegace představovala film, říkala, jak moc se jim v Berlíně líbí a podobně. No a pak začal film. Objevilo se vytuněné logo Marvelu a jelo se. Začal mluvit vypravěč – a on mluvil NĚMECKY!!!!!! Tak jsem se zvedla, vrátila 3D brýle, smířila se s tím, že si počkám do Prahy do IMAXu, lístek ještě dala nějaké fanynce před kinem a šla si dát Bratwurst. Charlottenburg jsem tedy bohužel neviděla, ale místo toho mám super zážitky z premiéry a třeba se do Berlína vydám někdy zas. Třeba v prosinci tam prý má být premiéra a červený koberec k Hobitovi 😉