Střídání scénáristů u nových Hvězdných válek

Možná jste se také dříve jako spousta fanoušků podivili, že pravděpodobně nejočekávanější film posledních let – nové Hvězdné války – napíše scénárista Michael Arndt. Ten svůj nesporný talent sice prokázal na hitech jako Příběh Hraček 3 nebo Malá Miss Sunshine, ale ruku na srdce, dobrodružství z předaleké galaxie je trochu jiná káva. Jak by vypadal film čistě podle jeho předlohy, se už ale nejspíš nedozvíme. Arndt byl podle studia Disney vystřídán (rozuměj vyhozen) a Epizodu VII přepíší poupraví jiní autoři.  A myslím si, že se tentokrát s výběrem trefili příznivcům světelných mečů a Síly do vkusu lépe, než vůbec mohli doufat.

Lawrence Kasdan
Lawrence Kasdan

Oficiální zpráva tedy zní – nové Hvězdné války natočí J.J. Abrams podle předlohy Lawrence Kasdana. Znalí fanoušci jistě vědí, o koho se jedná. Kasdan napsal legendární pátou a šestou epizodu ságy Impérium vrací úder, respektive Návrat Jediho. Dále pak stojí za scénářem Dobyvatelů ztracené archy nebo třeba Osobního strážce. Podle oficiálního vyjádření prezidentky Lucasfilmu Kathleen Kennedy bude na scénáři spolupracovat společně s režisérem Abramsem:

Jsem velmi nadšená z příběhu, který před sebou máme a také, že Larry a J.J. budou pracovat na konečném scénáři společně. Je pouze velmi málo lidí, kteří dokážou porozumět způsobu, jaké opravdu Hvězdné války jsou, jako Larry. Je úžasné, že se může opět ponořit do hloubky příběhu a přenést tak své dílo na stříbrné plátno.“

Kennedy dále pokračuje: „J.J. je samozřejmě také fantastickým vypravěčem v jeho vlastním stylu. I Michael Arndt odvedl ohromný kus práce. Díky němu už jsme těsně před začátkem filmování.“

Co z toho tedy plyne? Michael Arndt pravděpodobně napsal převážnou část scénáře, ale vedení s ním asi nebylo úplně spokojeno, proto si na pomoc a doladění příběhu pozvali osvědčené a fanoušky prověřené jméno. Na to, že má natáčení podle studia začít na jaře 2014, už nejspíš Kasdan s Abramsem moc úprav nestihnou. První část nové trilogie nejslavnější filmové ságy všech dob uvidíme v kinech v létě 2015.