Hobit překonal Pána prstenů, stál více než dvakrát tolik!

Hobit: Šmakova Dračí Poušť (2013)

Kdo by neznal úspěšnou trilogii Pán prstenů a Petera Jacksona, který ji přivedl na plátna kin. Nyní už všichni fanoušci světa, který stvořil ve svých knihách J.R.R. Tolkien, nervózně čekají na druhý díl nové trilogie, jež je prequelem té o Frodovi a společenstvu prstenu, který se v kinech objeví 12. prosince tohoto roku.

Hobit: Šmakova Dračí Poušť (2013)
Hobit: Šmakova Dračí Poušť (2013)

Hrdinou příběhu vyprávějícího o tom, jak se prsten dostal mezi Hobity je Bilbo Pytlík, výborně ztvárněný Martinem Freemanem, obklopený hlavně trpaslíky. Původně měly být natočeny jen dva díly, ale štáb v čele s Jacksonem se rozhodl převyprávět tento příběh ještě rozsáhleji. A tak se začátkem roku vydali zpět na Nový Zéland, aby dotočili materiál pro kompletní trilogii. Jak to ovlivnilo rozpočet?

Celá trilogie Pána prstenů stála Warner Brothers „jen“ 281 miliónů dolarů, hlavně díky tomu, že se celá točila na jeden zátah. Podle dostupných dokumentů studio vložilo do Hobita už 561 miliónů, avšak tohle číslo neobsahuje letošní dotáčky a další výrobní náklady pro druhý a třetí díl.

Očekává se, že po sečtení všech čísel se suma vynaložená na produkci celého Hobita vyšplhá k hodnotě 700 miliónů dolarů. Jde o velmi vysoké a překvapivé číslo a je s podivem, že se Jacksonovi podařilo tyhle peníze z Warnerů vytáhnout, protože na Pána prstenů jich potřeboval méně než polovinu. Dokonce i prequel trilogie Star Wars (epizody 1-3) stál jen 343 miliónů.

Vypadá to však, že si studio nestěžuje. První film z nové trilogie, jenž šel do kin v prosinci minulého roku, si po celém světě vydělal přes 1 miliardu amerických dolarů a předpokládá se, že si jeho pokračování povedou obdobně.

Trilogie Pán prstenů celosvětově nasbírala 2,92 miliardy. Pokud by ji chtěl v tomto Hobit dohnat, musí oba z následujících dílu přinést do kasy alespoň 950 miliónů.