Roland Emmerich chce restartovat Hvězdnou bránu jako trilogii

Kurt Russell a James Spader

Za chvíli to bude 20 let od uvedení původního filmu Hvězdná brána do kin. Roland Emmerich v rozhovoru pro server Digital Spy, mimo jiné, objasnil své plány a nový vývoj co se týče tohoto kultovního snímku, na jehož motivy pak studio MGM, které vlastní tuto značku, vytvořilo několik seriálů a TV filmů.

Kurt Russell a James Spader
Kurt Russell a James Spader

Emmerich teď pracuje na pokračování Dnu nezávislosti a ve stejném rozhovoru prozradil další pokus o získání Willa Smitha zpět do jeho role z jedničky.

Sám už několikrát přiznal, že vždy plánoval Hvězdnou bránu jako třídílný epos, bohužel se tak nikdy nestalo. Nápad byl alespoň převeden na televizní obrazovky v podobě čtyř seriálů (SG-1, Atlantis, Infinity a Universe). Ty se staly celosvětově velmi úspěšné, a to i u nás. Sám Emmerich se na nich však nijak nepodílel a ani nikdy nebyl jejich velkým příznivcem.

Podle režiséra filmů Godzilla nebo White House Down již není možné natočit druhý díl jako pokračování toho z roku 1994. Herci zestárli a už vypadají úplně jinak. Nabízí se tak postup jiný, restartovat celou Hvězdnou bránu a natočit kompletní trilogii od začátku. Už se dokonce vydal do MGM, aby případné znovuzrození svého nápadu probral s tamními šéfy. Ti před ne příliš dlouhou dobou zastavili vše, co se značky StarGate týče, avšak tuto značku prodat nechtějí.

Žádné bližší detaily zatím neprozradil, jen to, že se chystá hledat scénáristu. Pokud produkční studio něco potřebuje k tomu, aby vůbec začalo přemýšlet o novém projektu, je to kvalitní scénář. Takže nás bude mnohem více zajímat Emmerichova návštěva u MGM až ve chvíli, kdy tam půjde s hotovým příběhem v ruce, což bude asi ještě nějakou dobu trvat. Jisté ani není jak moc by se na tom chtěl sám otec nápadu podílet. Zda bude režírovat nebo jen vše řídit z pozice producenta a jak moc bude zasahovat do scénáře.

Pravda je, že restart je nevyhnutelný. Když se dnes podíváte na Kurta Russella a Jamese Spadera, jen těžko by se mohli vracet do svých postav. Otázkou zůstává, zda by první díl byl jen vyladěnější kopií toho původního nebo by i ten byl pojat po novém. S jistotou nemůžeme očekávat ani přibližně podobný vývoj děje jako v seriálu. Už několikrát bylo zmíněno, že Emmerich jej chtěl a chce směřovat úplně jinak, a to ve všech ohledech.

Světýlko naděje tak alespoň svítí dál a my můžeme čekat, zda to autor filmů, které převážně oslavují Spojené státy, dotáhne k oživení značky StarGate. Sám se ptám, jaká je šance případného restartu a dosáhnou úspěchu a kvalit 20 let staré klasiky?