Recenze: Riddick (2013)

Vin Diesel

Vin Diesel je zpět jako Riddick! Nelítostný, cynický zabiják se zvířecími instinkty. Americký svalovec měl třetí díl známé série pod velkým produkčním dohledem a to byla zřejmě chyba. Riddick se měl vrátit ke kořenům ve velkém stylu. Ve skutečnosti se Riddick opravdu ke kořenům vrátil, ale jak.

Vin Diesel
Vin Diesel

Vše začíná na neznámé planetě. Riddick byl opět zrazen, měl být mrtvý. Ovšem jeho vůle žít opět zvítězila nad smrtí a šeredně zraněn se snaží najít útočiště před zvířecími predátory. Nic, co by příběhu pomáhalo někam se vyvíjet. Bohužel one-man show se protahuje na dobrou třetinu pokud ne menší polovinu filmu.

Riddick divákům servíruje spoustu vzpomínek, po událostech druhého dílu, snaží se diváky si získat drsnými hláškami a celkově obyčejným cool chováním. Zabírá to? Na flegmatického diváka, který svou laťku nikdy nedává dost vysoko ano, pro milovníky série je to bohužel nuda zabalená v líbivém obalu.

Příběh začíná, kdy si zavolá „taxi“. Riddick ihned po zmátoření a nalezení své síly a loveckého instinktu začíná jednat. Na planetě, kde si mezitím ochočil fajnového hlídače, se totiž nepotuluje sám. Jsou zde nemilosrdné nestvůry, které jsou stejně zabijácké, jako ty z jedničky. Ovšem jedná se o třetí díl, takže i tady je cíl splněn – příšery jsou víc cool. Divák si mne ruce a těší se, jak jim americký antihero nakope zadek.

Kalkulující Riddick tak přivolá dvě bandy žoldáků. Ta první je tvořena bezduchými svalovci, které vede obyčejný ňouma, kterého znáte ze své střední školy. Plna ústa řečí, ale to je tak všechno. Osobně jsem se divil, jak si takoví řezníci nechají diktovat od americké verze Josefa Cardy.

Druhá squadra je už o něco vymakanější a konečně jsou tu i postavy. Vždy sexy Katee Sackhoff v roli zkušené Dahl, objevuje se i velitel John, kterého ztvárnil Matt Nable. Možná vám to jméno postavy něco říká. Tady měl asi být super extra twist v příběhu, ale ten je jaksi dost pustý. Johns je totiž otcem Johnse juniora, kterého hrál Cole Hauser. Jenže nájemný hrdlořez Johns nechce Riddicka sejmout, chce jen jeho doznání, přiznání a vlastně jakési osvětlení, co že se to stalo na planetě plné zabijáckých létajících příšer. WTF? Žoldák se táhne vesmírem jenom proto?

Po očekávané a klišovité rivalitě mezi mezi oběma skupinami přichází konečně to, na co jsme čekali. Riddick v plné síle a dokonce i s plánem. Hraje si s jakžtakž spolupracujícími lovci, pár jich vyřadí ze hry a divák mlsá každý jeho chrapot, smrtící tah i lstivé manévry. Je to příjemná podívaná, ale je jí sakra málo a je natočena nijak neslavně. Asi jako když si koupíte Mercedes a řídíte jej jako mikrobus.

Když se blíží nevyhnutelné a smrtící příšery nastupují na scénu, Riddick vytahuje své poslední eso z rukávu – ultimátní schopnost přežít.

Třetí řežba s Riddickem v hlavní roli je pro mě osobně podobným obrazem jako Die Hard 5 v porovnání s celou sérií. Nejslabší, nejklišovitější a nejprůhlednější. Finále je cool, ale to je tak všechno. Ano, byl tam jeden moment, u kterého jste si asi řekli, aha tak moment, že by Riddick…? Ale poté vás klišovitost probere z reality zpátky do říše filmů.

Ti z vás, kteří máte rádi survival akční sci-fi s drsnou scenérií a drsnými vojáčky, neváhejte, naopak pro milovníky tohoto universa je to povinnost, po které zůstanou dost smíšené pocity. Možná si říkáte, že je v recenzi častokrát slovo „cool“. To bylo záměrem, protože na tuhle notu ten film hrál. Na notu těch, kterým stačí cool prvky.

  • Riddick
  • Trailer
  • Akční Sci-fi
  • Stopáž: 119 minut
  • Režie: David Twohy
  • Hrají: Vin Diesel, Katee Sackhoff, Matt Nable, Bokeem Woodbine