J.J. Abrams spojí síly s Jonathanem Nolanem pro HBO

Pamatujete na tu šílenou kombinaci westernu a sci-fi Westworld z roku 1973? Taky ne? Nebojte, asi nejste jediní. Tento film o zábavním parku z budoucnosti ve stylu divokého západu, kam si jezdí bohatší Američané užít dovolenou, se však dočká nového zpracování. Přesněji řečeno televizní série z produkce HBO. Tato stanice totiž pověřila celkem zvučná jména, aby převedla výše zmíněné „klasické“ dílo z pera Michaela Crichtona, který Westworld zároveň režíroval, na televizní obrazovky. A nejde jen tak o ledajaká jména. Konkrétně o J.J. Abramse jako producenta a Jonathana Nolana jako hlavního scénáristu a režiséra pilotního dílu.

J.J. Abrams a Jonathan Nolan
J.J. Abrams a Jonathan Nolan

Abramsovo jméno je v poslední době nejvíce skloňováno s novými Hvězdnými válkami, které bude tento oblíbený a úspěšný tvůrce režírovat. Nolan, jakožto mladší bratr slavnějšího z dvojice Nolanů – režiséra Christophera – stojí scénáristicky i za vznikem takových filmových hitů jako například Temný rytíř a Temný rytíř povstal, Dokonalý trik nebo Memento. Nepůjde však o první spolupráci tohoto dua. Abrams společně s Nolanem stojí i za vznikem povedeného seriálu Person of Interest z roku 2011. Na vzniku pilotu se budou podílet i Nolanova žena Lisa Joy a produkční společnost Bad Robot, kterou vlastní sám J.J. Abrams.

Yul Brynner ve filmu Westworld (1973)
Yul Brynner ve filmu Westworld (1973)

V originálním filmu Westworld z roku 1973 ztvárnil hlavní roli odpadlického robota jeden ze Sedmi statečných – Yul Brynner. V roce 1976 se objevilo i pokračování Futureworld s Peterem Fondou a na začátku osmdesátých let vznikla dokonce televizní minisérie CBS s názvem Beyond Westworld. Ta byla však po několika dílech a slabé sledovanosti zrušena. V poměrně nedávné době (2007) se objevily neúspěšné pokusy o novou verzi snímku z roku 1973. Hlavní role byla nabídnuta Arnoldu Schwarzeneggerovi a režie Quentinu Tarantinovi. Pilotní díl pod taktovkou Abramse a Nolana sice ještě zaručeně neznamená, že se samotný seriál rozběhne. Nicméně jména podepsaná pod novou verzí Westworldu působí velmi příznivě.