Retro: Motýlek (1973)

Tentokrát se v rámci rubriky Retro vrátíme až do roku 1973, kdy byl natočen film Motýlek (Papillon), který rozhodně patří do zlatého fondu světové kinematografie. Hlavní roli v něm ztvárnil Steve McQueen (Henri „Motýlek“ Charriere) jemuž sekundoval Dustin Hoffman (Louis Dega). Film byl natočen podle stejnojmenného autobiografického románu, který vyšel v roce 1969.

Steve McQueen jako Henri Charrière
Steve McQueen jako Henri Charrière

Příběh vypráví o muži, který byl odsouzen za vraždu a poslán do věznice na Ďáblových ostrovech ve Francouzské Guayaně 15 km od pevniny, kde si odpykávali tresty ti nejhorší zločinci. Panovaly tam kruté podmínky a na trestance čekaly nucené práce. Každý pokus o útěk byl trestán pobytem v káznici, tedy na samotce o velikosti dvakrát dva metry, bez světla a s minimem stravy. Přesto vše byla myšlenka na svobodu to jediné co muže s přezdívkou Motýlek drželo na živu a pokusil se o útěk hned několikrát.

Na vězně čekaly nucené práce...
Na vězně čekaly nucené práce…

Příběh letem dějem

Henri Charriere, který byl v pařížském podsvětí díky tetování, jež měl na hrudi, přezdíván Motýlek, byl neprávem odsouzen k pobytu ve výše zmíněné věznici. Už při převozu na lodi se seznámí s padělatelem peněz Louisem Degou. Narozdíl od Motýlka je Dega bojácný intelektuál. Při nástupu do věznice jsou seznámeni s tím, že odtud ještě nikdy nikdo neuprchl, a že za pokus o útěk následují tvrdé tresty, i smrt. Po tom co Motýlek napadne dozorce, aby pomohl svému příteli Degovi, končí v nemocnici, kde se o něj stará několik přátel v čele právě s Degou. Tehdy se rozhodne Henri pro svůj první útěk a společně s Degou a několika dalšími. Úspěšně unikají z věznice, ale ještě na ostrově je chytí lovci lidi. Motýlek je přesunut na dva roky na samotku, kam mu Dega posílá jídlo, díky čemuž ji dokáže přežít. Jelikož pak nechce prozradit, kdo mu jídlo dodával, je mu pobyt v káznici o půl roku prodloužen.

V káznici strávil Motýlek několik let...
V káznici strávil Motýlek několik let…

Když se vrací zpět do trestanecké kolonie, vypadá o 10 let starší. Je slabý a zbídačený. Myšlenky na útěk a svobodu jej stále neopouštějí. V nemocnici se postupně zotavuje a nabírá sílu. Připravuje další útěk, ale i ten se nakonec nezdaří a čeká jej další pobyt v káznici, a to ještě delší, nyní už bez pomoci přátel. Když je propuštěn a spatří po letech opět světlo světa je z něj jen prázdná schránka, vyzáblý bělovlasý „stařeček“ a je umístěn na ostrov, kde podle zákona měli zůstat vězni stejnou dobu, na jakou byli odsouzeni po tom co jim trest vypršel. Setkává se tam s přítelem Degou, který částečně ztrácí rozum. Každý trestanec zde má svůj domek, zahradu a žijí „svobodně“. Dega je se svým osudem smířený, ale Motýlek znovu pomýšlí na útěk. Ten se mu nakonec zdaří, když jej moře unáší na síti plné kokosových ořechů.

Steve McQueen jako Henri Charrière
Steve McQueen jako Henri Charrière

Hodnocení

Ačkoliv je tento film možná až moc dlouhý, příběh, který vypráví je fascinující a velmi silný. V podání Steva McQueena jde o herecký koncert. Autentičnost, jež tento snímek nabízí Vás vtáhne do vírů převážně negativních emocí jako jsou zoufalost, bezmocnost a strach. Režisér Franklin J. Schaffner výborně znázornil příběh člověka, který touží po svobodě a nic tuto jeho touhu nezlomí. Je ochoten riskovat vše proto, aby ji získal zpět. Není chvíle, aby nevymýšlel plán jak znovu utéct a na rozdíl od jiných, kteří si to po prvním útěku rozmysleli, se nikdy nechce smířit se životem v zajetí. Věci jako režie, scénář, kamera nebo výprava jsou výborné.

Kdybych měl tento film hodnotit tak dám jasně 5 hvězd, procentuálně by to pak bylo asi 90%.

 

Dustin Hoffman (vlevo) a Steve McQueen (uprostřed)
Dustin Hoffman (vlevo) a Steve McQueen (uprostřed)

Autobiografie?

Skutečný Motýlek Henri Charrière, autor knižní předlohy se sice snažil všem tvrdit, že jde o vyprávění z jeho skutečného života, ale od začátku mu nikdo moc nevěřil. Po zrušení trestanecké kolonie a propuštění vězňů i tito bývalí trestanci po návratu do Francie prohlašovali, že Charrière sice v kolonii byl, ale to co vydává za svůj příběh, je jen spojení různých příběhů několika dalších vězňů, které si jen přivlastnil nebo vymyslel. I další lidé, kteří ho znali výrazně zpochybňovali pravdivost jeho verze příběhu. Přesto všechno se z jeho románu stal bestseller a zda je o pravdivý nebo smyšlený příběh nemělo na jeho působivost nikdy vliv.

httpv://youtu.be/DARD1l-tr6g