Box Office #25: 2 zbraně sestřelily Šmouly

Denzel Washington a Mark Wahlberg

1) 2 zbraně (2 Guns) – Netradičně tradiční komiksovka vydělala na první příčku nezvykle malou sumu. 27 milionů o prvním víkendu opravdu není moc. Zda za to můžou Šmoulové nebo celkově slabší premiéry tohoto týdne, to si odhadnout netroufám. Na druhou stranu stál film jenom 61 milionů, takže si z toho tvůrci těžkou hlavu dělat nemusí. Přestože si Američané snímek už několik dní užívají, my si budeme muset počkat do října. Podle kritiků jde pouze o lehce nadprůměrnou podívanou, takže nám to může být fuk.

Denzel Washington a Mark Wahlberg
2 zbraně

2) Wolverine (The Wolverine) – Druhý týden kanadskému štramákovi přinesl 22 milionů a celosvětově se už dvakrát zaplatil. Při troše snahy a štěstí by nakonec mohl dosáhnout na stejnou sumu, jakou si vydělal před čtyřmi lety v X-Men Origins. Wolverine tedy ani napodruhé mezi konkurencí nezapadnul a jistě bude fungovat jako ujištění filmovým studiím, že s X-Meny je ještě třeba počítat. (Recenze) – (7 věcí, co dělat před premiérou)

Wolverine (2013)
Wolverine

3) Šmoulové 2 (The Smurfs 2) – Otravné pokračování otravně zbytečného dojáku na peníze vydělalo o prvním víkendu půlku toho, co jeho předchůdce. 18 milionů není moc, ale s celosvětovým ziskem 80 milionů dolarů nemůžeme doufat, že by se znásilňování klasických modrých postviček zastavilo s tímhle filmem.

Smurfs 2 - 2013
Šmoulové 2

4) V zajetí démonů (The Conjuring) – O víkendu dalších 14 milionů a celosvětově už milionů 137. Blockbustery by nad tím ohrnuly nos a vrátily by se ke své pravidelné koupeli v miliardách dolarů. Na hororový snímek za „pár“ doláčů (bylo jich 20 milionů) to ale vůbec není špatné. Připočtěme k tomu chválu řinoucí se jak z úst diváků, tak kritiků a je jasné, že James Wan má před sebe zářivou budoucnost.

V zajetí démonů (2013)
V zajetí démonů

5) Já, padouch 2 (Despicable Me 2) – Už pět týdnů se žlutí mimoni drží zuby nehty v nejvýdělečnější pětce. Film působí na diváky jako magnet a tak si tohle příjemné animované dobrodružství zamilovaného padoucha vydělalo už po celém světě 713 milionů. Se tři čtvrtě miliardou, na kterou dosáhne už příští týden, se dostane do animovaného klubu, kam mají přístup jen ti nejlepší.

Já, padouch 2
Já, padouch 2

Další z TOP 10:
6) Machři 2 (Grown Ups 2) – 8,1 mil.
7) Turbo – 6,4 mil.
8) Red 2 – 5,7 mil.
9) Drsňačky (The Heat) – 4,7 mil.
10) Pacific Rim – Útok na Zemi (Pacific Rim) – 4,6 mil.

A co na nás čeká příští týden? Do kin vtrhne jeden z nejočekávanějších bijáků tohoto roku, další sci-fi Neilla Blomkampa, Elysium. Jediným problémem Matta Damona nebude pouze pseudoaristokracie světa budoucnosti, ale i další tři masově nasazené filmy. Nejsou to sice samé očekávané pecky jako před dvěma týdny, ale v ziscích Elysia by mohly nějakou neplechu udělat. Nejširší publikum zřejmě zaujme komedie Millerovi na tripu, která z trailerů vypadá jako přijemná letní oddechovka. Mladší teenageři se už nemůžou dočkat Percy Jacksona: Moře nestvůr a všichni se bojácně třeseme nad kvalitou původně direct-to-video snímku Letadla.