Wolverine: 7 věcí, co dělat před premiérou

Wolverine

Protože se k nám zítra dostane nový film o Wolverineovi, je na čase opět poradit všem, kteří nevědí, co mají dělat a rádi by si před návštěvou kina zkusili něco, co souvisí z očekávaným snímkem. Tentokrát možná nenabízím tolik roztodivných možností jako u předešlého Pacific Rim, ale to si jistě vynahradíme za dva týdny u Pot a Krev, jež nám nabídne triliardu nějrůznějších věcí, co dělat s našimi vytrénovanými svaly.

Ponořte se do literatury

Wolverine je postava, jejíž původ sahá do dob, kdy většina našich čtenářů ještě nebyla ani jiskrou v tatínkově oku. Od roku 1974 se objevil v takřka každé marvelácké komiksové sérii a stihl svými adamantiovými drápy naříznout spoustu padouchů (i když ne jen jich). Díky filmu X-Men Origins: Wolverine se mohl s původem postavy seznámit důvěrně kdokoli, ale pokud na to máte náladu a čas, můžete zkusit přelouskat knižní Origin, jež vypráví oficiální komiksový zrod postavy. Jestli byste si chtěli přečíst něco aktuálnějšího, směle zamiřte ke komiksové řadě Wolverine and the X-Men, netradičnímu Savage Wolverineovi nebo páte inkarnaci klasické řady Wolverine.

Wolverine si nebere servítky
Wolverine si nebere servítky

Logan je nejslavnějším členem X-Menů a tak i česká nakladatelství vypustila mezi čtenáře vybraná přeložená dílka s Wolverinem v hlavní roli. Pokud tedy nemluvíte anglicky, nemusíte smutnit. Několik knížek vyšlo v řadě Komiksové legendy, kde se od roku 2002 objevilo rovnou pět Loganových příběhů. Mimo to hlavní role ujal ještě v průměrném Wolverine: Ještě žiju, šíleném Wolverine a Hulk. V nově vydávané řadě Ultimátní komiksový komplet si vysloužil vlastní knížku s jednoduchým názvem Wolverine, která shromažďuje úplně první sešity, ve kterých se objevil.

Prožijte filmové dobrodružství

Postava Wolverina se objevila ve všech dosud natočených X-Men filmech (i když ve First Class moc prostoru nedostal :D). Projetí všech minulých filmů může znamenat příjemné zopakování jeho minulých dobrodružství. Origins se odehrávají před First Class a ta se odehrává před původní X-Mení trilogií. Nový snímek, který za pár dní vtrhne do kin, by se měl odehrávat po událostech X-Men 3: Poslední vzdor, takže vám nic nebrání v tom užít si všechny předešlé filmy najednou jako celek.

Klasický filmový Wolverine
Klasický filmový Wolverine

Kromě šesti hraných filmů se Wolverine objevil ještě v animované šílenosti Hulk Vs, ve které hraje prim zelený nabušenec. V první půlce sice není o Loganovi ani vidu, ani slechu, protože se Hulk pere se zlatovláskou Thorem, v části druhé ale nastupuje právě Wolverine a vyřídí si to s naštvaným monstrem pěkně na férovku. Pokud tedy lze boj kohokoli s Hulkem nazvat bojem na férovku. Tenhle animák je ale spíš takovou jednohublou na zkrácení žravé nudy.

Objevte Jackmanovo charisma

Hugh Jackman se proslavil rolí Wolverina, o tom žádná. A když se podíváme na jeho ostatní role, zjistíme, že humor v jeho filmografii moc nenajdeme. Herec známý svými vtípky a dobrou náladou ztvárňuje celá léta postavy, kterým do smíchu moc není. Životem semletý Jean Valjean (Bídníci), boxer v důchodu Charlie Kenton (Ocelová pěst), ani po pravdě slídicí iluzionista Robert Angier by totiž cenu za vtipálka roku nevyhráli.

Nevěřte médiím, Hugh naučil Gangnam Style PSYe, ne naopak
Nevěřte médiím, Hugh naučil Gangnam Style PSYe, ne naopak

Jako mnoho hollywoodských celebrit se Jackman angažuje v namlouvání animovaných filmů a tak si může kdokoli, komu nevadí, že nevidí tvář čtyřiačtyřicetiletého Australana, jeho komediální talent užít v mnoha snímcích, o kterých jste ani netušili, že s nimi má Hugh Jackman něco společného. Nepřímo si zahrál v Legendární partě, Spláchnutej a dokonce i v tučňákovské muzikálové odrhovačce Happy Feet.

Sushi time!

Už před drahnou dobou jme se dozvěděli, že se Wolverine bude odehrávat především v zemi vycházejícího slunce. Proč tedy nezakusit atmosféru jedné z nejpozoruhodněji se vyvíjejících zemí historie. Chápu, že většina z vás asi do Japonska nepoletí jenom kvůli tomu, že jsem vám to navrhnul, ale je tu spousta jiných možností, jak si přiblížit východoasijskou zemi k sobě. V každém větším městě se dnes nachází sushi restaurace, takže proč si nezajít na světoznámou syrovou pochoutku a přitom poklábosit s kamarády o feudálním systému Japonska v 16. století?

Někdy je Japonsko prostě divné.
Někdy je Japonsko prostě divné

Japonsko si můžete užít i u televizí a monitorů při sledování některého z nekonečné studnice japonských anime seriálů a filmů. Tu správnou samurajskou náladu vám ale zajistí kultovní klasika, inspirace pro několik filmů, tříhodinový klenot Akira Kurosawy, Sedm samurajů. Příběh, který přímo inspiroval u nás mnohem známějších Sedm statečných, zestárnout nemůže a když překousnete černobílou zástěrku, určitě nebudete svého času litovat.

Nechte si narůst pořádné kotlety

Přiznávám, je to věc, kterou nemůže provést minimálně jedna polovina světové populace. Ale pokud odhlédneme od nezničitelné kostry a drápů ostrých jako jazýček Gordona Ramseye, jde o Wolverinovo poznávací znamení číslo jedna a jeho největší chloubu. Na první pohled nepěstěné flákoty vlasů jsou jasným důkazem, že máme co do činění s kadeřnickým géniem nejvyššího kalibru.

Něžnější část čtenářstva si to může vynahradit jinak
Něžnější část čtenářstva si to může vynahradit jinak

Pár měsíců si kotlety neholte a až vám budou sahat k hrudníku, zajděte za vaší kadeřnicí a pod pohrůžkou účasti v projektu Zbraň X ji nasměrujte k vašemu novému dokonale chlapskému sestřihu kotlet. Bohužel, vedlejším účinkem Wolverineovských kotlet je nepřiměřená atraktivita a pocit drsnosti, proti kterému jsou atomové bomby svržené na japonská města každodenní rutinou vašeho nového, výbušného já.

Namasírujte si ušní bubínky – Marco Beltrami

Hudební koutek si tentokrát odbudeme rychle. Marco Beltrami není hvězdou světového významu, ale o to víc se snaží jednou takovou stát. Co může za jeho snažení mluvit lépe než dvě nominace na Oscara (3:10 Vlak do Yumy, Smrt čeká všude) a Satellite Award za hudbu k filmu Surfařka. Místo toho, abych tady psal o tom, že Beltrami zkomponoval hudbu pro všechny díly hororové série Vřískot, pro Hellboye nebo jeden z mých oblíbených sci-fi filmů Já, robot, si radši poslechněte něco z jeho tvorby sami a posuďte, zda vám informace o tomhle synovi italských imigrantů stojí za malou přihrádku ve vašem mozku s nápisem „Ten, jak dělal hudbu k Wolverineovi.“.

Co je to vlastně ten rosomák?

Největší lasicovitá šelma světa žije v severních oblastech Eurasie a Severní Ameriky, anglicky se mu říká Wolverine. Vzrůstem ho sice hravě předčí většina psů, které běžně vidíte běhat všude kolem, ale odvahou a případnou zuřivostí na něj nemá ani steroidy nadopovaný kříženec německého ovčáka a pitbulla. Rosomák si v případě nutnosti brání své teritorium hlava nehlava a troufne si i na takovou váhu jako je medvěd hnědý.

Roztomilé zvířátko, nemyslíte?
Roztomilé zvířátko, nemyslíte?

Jestli teď někomu z vás vrtá hlavopu, kde by se dal takový originální mazlíček pořídit, mám pro vás špatnou zprávu. Nejenže se počty divokých rosomáků každým rokem snižují kvůli postupnému mizení jejich přirozeného prostředí, chovat takového siláka, vyzbrojeného drápy jako břitva a čelistmi, které dokážou bez námahy rozkousat kosti, přece jenom není ten nejlepší nápad. Zůstaňte u morčete, špatně naladěné morče vás nezabije, … pokud není členem G-Force.