TV tipy na víkend #8: Rain Man nebo půjčovna

V osmém díle našich TV tipů najdete nejméně doporučení na opravdu dobré filmy. Druhý červencový víkend tak nabádá k úvaze o návštěvě půjčovny, pokud ještě nějaké existují, nebo některého serveru s pirátskými kopiemi filmů ke stažení, tedy k porušení autorských práv.

TV TIPY NaFilmu.cz
TV TIPY NaFilmu.cz

Možná to přeháním, ale nechci Vám doporučovat trávit čas u pohyblivých obrázků ve Vaší bedně jen proto, že to má ve filmových databázích dobré hodnocení. To je totiž často dost zavádějící a nezřídka se stává, že se podivuji nad nadšením či naopak odporem k některým filmům v těchto internetových žebříčcích.

Pátek 12. července 2013

Kdo již několik týdnů sleduje příběhy Karla Maye, toho čeká Vinnetou – Poslední výstřel (Barrandov 20:15) a může se těšit na další v následujících týdnech, protože ačkoliv víme, že Vinnetou si zde vystřelí naposled, není to zdaleka jeho poslední příběh.

Brubaker (1980)
Brubaker (1980)

Film Brubaker (Fanda 20:20) z roku 1980, natočený podle skutečného příběhu, popisuje nástup ředitele do jeho nového působiště. Tím je státní věznice, kde panují otřesné podmínky a poměry. Hlavně ze strany zaměstnanců vůči trestancům a někteří pracovníci úmyslně zneužívají svého postavení k vlastnímu prospěchu. Robert Redford jako Henry Brubaker se rozhodne si své nové působiště prohlédnout bez vědomí kohokoliv. Přijíždí jako vězeň, aby jako jeden z nich nejlépe poznal místní poměry a zjistil, že mezi odsouzenými panuje nepřátelství, jsou rozděleni do kast a dobře se mají jen ti, kteří jsou na ruku zdejším zaměstnancům. Když se potom objeví jako nový ředitel jsou všichni překvapeni. Nastupuje cestu nápravy a chce obnovit řád věznice tak, aby toto zařízení sloužilo skutečně k nápravě vězňů. Získává si na svou stranu vězně i některé zaměstnance, ovšem naráží také na místní kolegy z bývalého vedení, kterým se jeho reforma vůbec nelíbí, a nakonec i na překážky v politické sféře. Vše nakonec vede v vyhrocení celé situace…

httpv://youtu.be/-eVzHtmJR7g

Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo a Ben Kingsley. To je hvězdná sestava, která na Vás čeká v úspěšném snímku Prokletý ostrov (Nova Cinema 21:50). Děj se odehrává v roce 1954. Federální šerif Teddy Daniels a jeho nový partner, Chuck Aule, přijíždějí na ostrov Shutter. Z místní nemocnice pro těžké zločince zmizela mnohonásobná vražedkyně. Daniels vycítí, že se zde děje něco podivného. Vyšetřování ho vede k domněnce, že se v ústavu experimentuje na pacientech. Když vychází najevo, že má i osobní motiv pro účast na tomto případu, vše se ještě více zamotává a americké drama z roku 2010 Vás nepustí od obrazovky, mimo reklamních přestávek ovšem.

httpv://youtu.be/5iaYLCiq5RM

Sobota 13. července 2013

Pokud si chcete doplnit přehled o Spielbergově trilogii s dinosaury nejen z období Jury, můžete tak učinit v sobotu u filmu Jurský park 3 (Nova 20:20), tentokrát se do hlavní role vrátil z prvního filmu Sam Neill. Nejde o žádný trhák, ale fanoušci tohoto tématu si jej určitě nenechají ujít.

Jurský park 3 (2001)
Jurský park 3 (2001)

Vzpomínky na Afriku (Prima love 20:15) získal 7 oscarů včetně ocenění pro nejlepší film a nejlepší režii. Hlavní role patří Meryl Streep a Robertu Redfordovi, kterého se tak o víkendu v televizi můžete nabažit. Sydney Pollack dokázal z režisérského křesla proměnit knižní předlohu v jeden z nejlepších filmů světové kinematografie a hlavní hudební motiv Johna Barryho, taktéž oceněný oscarem, slýcháme dodnes. Dobrodružné, romantické drama vypráví o nelehkém životě Karen Blixen-Finecke, která se vdala spíše z rozumu a následuje svého muže do Afriky, aby mohl založit kávovníkovou plantáž. Žena, která si vytvoří k černému kontinentu a místním domorodcům velice silný vztah je zkoušena nevěrou svého muže, pohlavní chorobou, kvůli které nemůže mít děti a světovou válkou, ale její vytrvalost a pevná vůle jí nedovoluje nic vzdát. Objevuje lásku k bílému tajemnému lovci, který ale upřednostňuje více svůj svobodný život než případný sňatek s již rozvedenou Karen. Ta zůstává na farmě sama, aby ji vedla, což se jí daří na výbornou. Po letech dřiny má konečně velkou úrodu, vše však zhatí požár skladu, který jí připraví o vše a tak se zaměří na pomoc domorodcům.

httpv://youtu.be/CbVTzvvvtQ8

Kdo nestojí o výlet do Afriky nebo o pohled na Meryl Streep, může přepnout na „druhý“ kanál Novy, která na sobotní večer zařadila do hlavního vysílacího čas film Rain Man (Nova Cinema 20:00).

Rain Man (1988)
Rain Man (1988)

I tento film se pyšní oscary pro nejlepší film a nejlepší režii. Kdo by neznal příběh, kde Dustin Hoffmana předvedl možná nejlepší výkon své herecké kariéry. Charlie Babbitt (Tom Cruise) zdědí po smrti svého otce jen auto a všechny další peníze odejdou do ústavu pro mentálně postižené. Tam se také Charlie vydává, aby pochopil proč. Setkává se se svým autistickým bratrem Raymondem (Dustin Hoffman), o kterém dosud nevěděl. Rozhodne se jej unést a vrátit do ústavu za část peněz z dědictví. Čeká je strasti plná cesta po státech, kdy musí Charlie trpět všechny Rayovy rituály a nálady, jež se učí tolerovat a zvykat si na ně. Přesto jej chce dál využít jen pro přísun peněz, aby mohl zachránit svou krachující firmu. Zda nakonec vyhraje bratrská láska nad touhou po bohatství a sobectvím a sourozenci půjdou dál životem spolu Vám neprozradím, pokud to chcete vědet, podívejte se na tento úžasný film.

httpv://youtu.be/mlNwXuHUA8I

Za krátkou zmínku stojí i film Lítám v tom (Nova 22:00) s Georgem Cloonym, ten se jako Ryan Bingham živí dáváním výpovědí zaměstnancům za jejich šéfy, kteří na to nemají žaludek. Jde o romantické drama s prvky komedie, jenž nám opět ukáže jak může žena změnit život muži, který měl do teď vše pod kontrolou a jeho plány se začínají rozplývat.

Neděle 14. července 2013

Master and Commander: Odvrácená strana světa (2003)
Master and Commander: Odvrácená strana světa (2003)

Na nedělní večer mohu s čistým svědomím doporučit jen dva filmy. Tím prvním je Master and Commander: Odvrácená strana světa (Prima COOL 20:00) odehrávající se v dobách napoleonské nadvlády v Evropě. Russell Crowe jako Jack Aubrey, kapitán lodi Překvapení, patřící do britské flotily, dostane úkol zničit francouzskou loď Acheron. Je posedlý touhou po vítězství, ale i přesto, že je skvělý námořník i taktik, není jeho úkol vůbec jednoduchý. Nakonec se bude muset rozhodnout kolik životů je ochoten obětovat pro splnění úkolů nebo zda loď otočí a popluje domů.

httpv://youtu.be/KpNhN-L9L-g

8 mm (Nova 22:15) je tím druhým. Nicolas Cage se v roli soukromého detektiva Toma Wellese dostává k případu objevené pásky osmimilimetrového filmu, na kterém je zaznamenána brutální pornografická vražda. Jeho úkol je zjistit zda je na pásce záznam skutečné vraždy nebo jde jen o dokonalou fikci. Vyšetřování ho nakonec dovede až do mafiánských kruhů a ohrozí jeho vlastní rodinu.

httpv://youtu.be/Ow7HYJmsXqU

Snad si z programu vyberete a pokud ne, nezapomeňte, že existuje spousta dalších způsobů jak se zabavit. Kdy jste naposledy otevřeli nějakou knihu? Krásný víkend.