Box Office #24: Wolverine rozsekal konkurenci

Wolverine (2013)

Tento týden vtrhnul do kin jako jediná vysokorozpočtová legrace snímek Wolverine a hned si uzurpoval očekávané první místo žebříčku. Druhá masověji nasazená novinka The To-Do List skončila na patnáctém místě, kde se při jeden a půl milionovém rozpočtu rovnou i zaplatila. Zajímavé bude sledovat osud nového počinu Woodyho Allena Blue Jasmine, který si ze šesti kin odnesl za první víkend 600 tisíc dolarů.

Wolverine (2013)
Wolverine (2013)

1) Wolverine (The Wolverine) – Smrtelný Wolverine si o prvním víkendu přišel na 53 milionů dolarů, což je ze všech X-Meních bijáků nejméně, dokonce za sebou nechal i mainstreamově vlažně přijatou First Class. S mutanty to začíná jít dost z kopce a zásluhu na tom může mít obrovský rozpuk ostatních komiksových filmů, které míří, ať už se svými barvičkami (cokoliv od Marvelu) nebo svojí temnou realističností (Batman, Muž z oceli), na mnohem větší skupinu diváků než Wolverine, který z trailerů moc zajímavě nevypadal a tak se diváci raději poohlédly po něčem originálnějším. (Recenze) – (7 věcí, co dělat před premiérou)

V zajetí démonů (2013)
V zajetí démonů (2013)

2) V zajetí démonů (The Conjuring) – Levná hororovka od Jamese Wana slaví úspěchy jak u diváků, tak i u účetních filmových studií. Snímek za 20 milionů si o víkendu připsal dalších 22 milionů a celosvětově už útočí na 100 milionovou metu. Wan si už zasloužil důvěru všech hollywoodských pohlavárů a tak můžeme být jenom rádi, že právě on natočí sedmé Rychle a zběsile.

Já, padouch 2 (2013)
Já, padouch 2 (2013)

3) Já, padouch 2 (Despicable Me 2) – Titul nejúspěšnější animák tohoto roku mu už jen těžko někdo sebere. Druhý padouch má na kontě z celého světa už 660 milionů a ve své krasojízdě hodlá ještě pár týdnů pokračovat. Tenhle týden si stačil do kapes nacpat dalších 16 milionů a nebýt konkurence v podobě Turba, mohlo být peněz ještě setsakra víc. (Recenze)

Turbo (2013)
Turbo (2013)

4) Turbo – Šnek závodník během premiérového víkendu docela zklamal a tak si to musí vynahradit animákovskou vytrvalostí. Za druhý víkend si připsal necelých 14 milionů, které mu přijdou opravdu vhod, protože se vzhledem k inflaci jedná po otevíracím víkendu o jeden z nejméně výdělečných animáků od Dreamworks (za ním jsou už jenom Wallace a Gromit a polozapomenuté animáky typu Sindibáda).

Machři 2 (2013)
Machři 2 (2013)

5) Machři 2 (Grown Ups 2) – Adam Sandler se za tuhle průměrnou komedii určitě stydět nemusí, aspoň co se finanční stránky týče. Dalších 11 milionů je doma a film čeká ještě premiéra ve velkém množství zemí. Teď má na kontě už 116 milionů, takže můžete vzít jed na to, že se dočkáme Machrů i potřetí.

Další z TOP 10:
6) Red 2 – 9,4 mil.
7) Pacific Rim – Útok na Zemi (Pacific Rim) – 7,5 mil.
8) Drsňačky (The Heat) – 6,9 mil.
9) URNA – Útvar rozhodně neživých agentů (R.I.P.D.) – 5,9 mil.
10) Fruitvale Station – 4,7 mil.

Příští týden se už přesuneme do měsíce srpna a do kin vrhnou dvě vysokorozpočtovky. Akční komedie s geniálním českým názvem 2 zbraně působí jako sázka na jistotu a jasný cíl většiny kinochtivých Američanů. Ukousnout kousek z dolarového koláče se pokusí i pokračování Šmoulů, které zas sází na profláklost značky a měkkosrdcaté rodiče. Do hrstky amerických kin se konečně dovleče i hrstka menších filmů v čele s parádním sci-fi Europa Report a ulítlou komedií Zevláci vs. zombíci.