Box Office #23: Diváci v zajetí démonů

Turbo
Turbo

Nejnabitější týden tohoto roku. Tak by se dal snadno definovat tento víkend. Do kin vstoupily čtyři velké novinky, které si všechny do jedné brousily zuby na místo nejvyšší. Animák od Dreamworks Turbo, akční komedie Red 2, nezdařená šílenost U.R.N.A. a překvapení týdne, horror od Jamese Wana, V zajetí démonů. Tři vysokorozpočtovky se nakonec musely sklonit před hororovým mágem i před trvalkou Já, padouch 2.

1) V zajetí démonů (The Conjuring) – Relativně levný horor za 20 milionů porazil všechny tři novinky, které v kinech tento týden debutovaly a opět nám potvrdil, že když se někdy dostane do distribuce větší počet novinek, z klání vyjde vítězně ten nejneočekávanější vítěz. Američané se rádi bojí a tak se V zajetí démonů stává již několikátým velkým hororovým hitem tohoto roku. Za první víkend má 41,5 milionu a nic nenasvědčuje tomu, že by hodlal zpomalit.

V zajetí démonů
V zajetí démonů

2) Já, padouch 2 (Despicable Me 2) – Po dvou týdnech na zlaté pozici si Padouch řekl, že už to stačí a pozvolna se začal posouvat do trochu skromnějších míst. Animák od Illumination si přišel na dalších 25 milionů a celosvětově má před nosem už 600milionovou metu. O nejúspěšnějším filmu studia jsme toho napsali už strašně moc, takže pokud jste ho ještě neviděli, šup do kina za žlutými mimoňi. (Recenze)

Já, padouch 2
Já, padouch 2

3) Turbo – Opakuju to každý týden a neodpustím si to ani dnes, animáky prostě táhnou. I když se v případě Turba čekalo, že čísla po premiérovém víkendu budou o „pár“ dolarů vyšší, v konkurenci tří novinek se zájem diváků pořádně rozptýlil a nerozhodné diváky nakonec zřejmě přilákal netradiční letní hit V zajetí démonů. Šnečí závodník si za první víkend přišel na 21 milionů, ale protože jde o animák, můžeme u něj čekat větší vytrvalost než u ostatních propadlých novinek tohoto týdne.

Turbo
Turbo

4) Machři 2 (Grown Ups 2) – Adam Sandler minule opanoval druhou příčku, kde vydržel machrovat jenom týden a následně se svezl na čtvrté místo s utrženými 20 miliony. Vzhledem k tomu, že film čeká ještě premiéra v řadě dalších zemí, jde zatím s 8milionovým čistým ziskem o relativní úspěch, který určitě v dalších částech světa nasbírá další miliony.

Machři 2
Machři 2

5) Red 2 – Návrat partičky stárnoucích agentů se moc nepovedl. Oproti prvnímu dílu se tržby o prvním víkendu sice snížily jen o nějaké 3 miliony, ale rozpočet filmu se nafoukl o milionů 26. Tvář Bruce Willise se po zpackaném pátém dílu Smrtonosné pasti neprodává tak dobře a fakt, že snímek debutoval v nejpřeplněnějším víkendu tohoto léta ziskům také moc nepomohl.

Red 2
Red 2

Další z TOP 10:
6) Pacific Rim – Útok na Zemi (Pacific Rim)
7) URNA : Útvar rozhodně neživých agentů (R.I.P.D.)
8) Drsňačky (The Heat)
9) Světová válka Z (World War Z)
10) Univerzita pro příšerky (Monsters University)

Příští týden do kin vtrhne adamantia zbavený Wolverine, od kterého se čeká úspěch podobný jeho Origins filmu. Pro studia je sázka na značku „rosomáka“ a charisma Hugha Jackmana jistotou a tak se snad žádného překvapení nedočkáme. Protože Wolverine bude jediným filmem, který vtrhne do amerických kin opravdu masivně, další filmy budou hrát druhé housle a bylo by opravdovým překvapením, kdyby nějak zasáhly do bitev o TOP 5. Jedinou masověji nasazenou novinkou bude teenagerovská komedie The To Do List, která potenciál zamíchat s kartami filmových tržeb opravdu nemá.