V zámoří viděli Muže z oceli. Jaké jsou reakce kritiků?

Henry Cavill a Amy Adams

New Yorskou premiéru nového supermanovského snímku záhy následovaly první reakce filmových kritiků a recenzentů. Přestože se první soukromá projekce konala už před nějakým časem, až teď se můžeme dočíst, co v divácích Muž z oceli zanechal.

Spousta filmových fanoušků dává při rozhodování, zda jít či nějít na nějaký snímek, na servery, které sbírají hodnocení všemožných kritiků a průměrují je na jedno srozumitelné číslo. V době psaní článku úvádějí ve filmové branži nejznámější (a nejdůležitější) Rotten Tomatos hodnocení 7/10 z více než čtyřiceti recenzí, z nichž bylo 68% pozitivních. U Metacritic posbírali pouze devatenáct recenzí, které po zprůměrování udělily Muži z oceli ne zrovna lichotivých 58%.

Henry Cavill a Amy Adams
Henry Cavill a Amy Adams

Jediné „ultimátní“ hodnocení shrábnul Superman na serveru Hitflix. Autor si film naprosto zamiloval a považuje ho za ten supermanovský film, na který čekal celý život. V epičnosti prý hravě předčí i marvelovské Avengers a zapůsobil na něj i emotivní dopad filmu. Vypadá to ale, že je recenzent velkým fanouškem postavy a tak bysme měli jeho hodnocení brát s rezervou.

Naopak pouze 1,5/4 si film odnesl od serveru Larsenonfilm, kde recenzent přirovnává Muže z ocele k Prometheovi a popisuje jeho atmosféru jako něco, co je kombinací prequelu, sequelu i rebootu. Temný, hlubší přístup se prý k Supermanovi nehodí a tvůrci se měli spíše než Nolanovým Batmanem inspirovat původním Supermanem z roku 1978.

Co člověk, to názor. Nikdo nemohl čekat, že se Muž z oceli bude už od uvedení proletovat někde na dohled nominací na filmové ceny. Zatím to s novým Supermanem nevypadá zas tak špatně, pamatujme, že kritici obecně raději kritizují než vychvalují a tak se nejdůležitějším argumentem ke zhlédnutí snímku stanou až hodnocení diváků na filmových databázích. Muž z oceli má v Česku a na Slovensku premiéru 20, června, zanedlouho poté můžete čekat naši recenzi.