TV tipy na víkend #6: Pes, dinosauři a Mel Gibson

Blížící se víkend v sobě neskrývá žádnou výjimečnou filmovou událost, ale program našich televizních stanic nabízí zajímavé snímky. V pátek, sobotu i v neděli v něm najdeme něco co byste si určitě neměli nechat ujít.

TV TIPY NaFilmu.cz
TV TIPY NaFilmu.cz

Všechny dny víkendu, počínaje pátečním večerem, v sobě skrývají většinou dva filmy, které vyčnívají nad zbytkem programu. Sluníčko se nám schovalo a jak to tak vypadá, deštivému počasí se nevyhneme. Ideální příležitost zalézt si na gauči pod deku k nějakému povedenému filmovému počinu.

Hačikó: Příběh psa (2009)
Hačikó: Příběh psa (2009)

Pátek nenabízí moc lákavých variant, ale film Hačikó: Příběh psa (Nova Cinema 20:00) slibuje krásný filmový zážitek a rozhodně Vám jej doporučuji. Tento rodinný film, s Richardem Gerem v hlavní roli, byl natočen podle skutečných událostí, které se původně udály v Japonsku, kdežto děj filmu se odehrává v USA. Gere jako univerzitní profesor Parker Wilson, jezdí každý den do práce vlakem. Do života mu vstoupí štěně, to si nakonec nechá a vznikne mezi nimi neuvěřitelně silné pouto. Hačikó jej každé ráno doprovází na nádraží a odpoledne se vrací, aby jej přivítal. Profesor však jednoho dne umírá a už se nevrací. Jeho věrný pes jej však den co den dalších devět let čeká před nádražím. Pokud zvolíte tento snímek, zažijete opravdu něco neobyčejného a dojemného.

httpv://youtu.be/Y6U7mAnPtw4

A kdo by chtěl pokračovat již čtvrtý víkend ve sledování Mayovek, může si pustit Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti (Barrandov 20:15).

Jurský park (1993)
Jurský park (1993)

V sobotním programu vyčnívá nad všemi Tyranosaurus Rex. V roce 1993 dokázal Steven Spielberg oživit miliony let staré ještěry, kteří obývali naši planetu před námi. Život jim vdechl tak úžasně, že se film stal ve své době fenomenálním trhákem a i dnes po dvaceti letech jím stále je. Žádný zub času na něm ani nepoznáte. Pokud se najde někdo kdo Jurský park (Nova 20:20) neviděl nebo jej vůbec nezná, přiblížíme si příběh. Vědcům se podařilo získat D.N.A. vyhynulých praještěrů, z které jsou schopni oživit celý tento druh. Milionář John Hammond, jako otec celého projektu, vybuduje na vzdáleném neobydleném ostrově jako atrakci park, kde chce nabídnou návštěvníkům možnost vidět skutečné a živé dinosaury. Když se však jeden zaměstnanec parku rozhodne ukrást dinosauří embrya a kvůli svého úniku vypíná celý bezpečnostní systém, dostávají se všechna zvířata na svobodu. Park je těsně před otevřením a tak jsou v ohrožení jen zaměstnanci a hlavně hosté Johna Hammonda včetně jeho vnoučat. Jediný způsob jak se zachránit před pravěkými predátory je útěk z ostrova.

httpv://youtu.be/lc0UehYemQA

Hned potom, co skončí Fantastická 4 a Silver Surfer (Prima COOL 20:00), jež volně navazuje na první díl z minulé soboty a řadí se do téměř prázdné kategorie Marveláckých neúspěchů, začne na stejné stanici sci-fi thriller 12 opic (Prima COOL 22:05).

12 opic (1995)
12 opic (1995)

Bruce Willis, jako James Cole, je jako jeden z mnoha nedobrovolníků z roku 2025 opakovaně vysílán strojem času do minulosti, aby zjistil odkud se rozšířila nákaza virem, který v letech 1996 a 1997 zabil na planetě 5 miliard lidí. Přeživší procento civilizace se ukrývá v temném podzemí, ale právě pomocí vězňů vysílaných do minulosti chce získat informace k tomu, aby se dalo změnou minulosti zabránit globální katastrofě, která téměř vymazala budoucnost. Pro někoho může být film hůře pochopitelný a pro někoho i hůře stravitelný, ale jinak jde o výborný, možná vůbec nejlepší, snímek režiséra Terryho Gilliama. Willisův výkon je stejně jako výkon Brada Pitta strhující a jsou to právě oni dva, kteří dávají filmu tu správnou atmosféru.

httpv://youtu.be/15s4Y9ffW_o

Nedělní programová nabídka obsahuje ve večerním programu hned tři filmy, které stojí za to. Copak je to za vojáka (Nova 20:20) je česká klasika, každý ji má rád a zaručuje divácké uspokojení.

Výkupné (1996)
Výkupné (1996)

Silnou, opravdu velmi silnou konkurencí je akční krimi drama Výkupné (Nova Cinema 20:00). Rodičům Melu Gibsonovi, jako majiteli velké letecké společnosti Tomu Mullenovi, a Rene Russo unesou jediného syna. Požadované výkupné je 2 miliony do 48 hodin, které rodiče rádi a rychle zaplatí, ale při předání peněz je jeden z únosců zastřelen a šance na dobrý konec se snižují. Mullen se po dalších pokusech rozhodne jednat proti všem doporučením přivolané FBI a navzdory své ženě. Peníze na výkupné nabídne tomu, kdo mu dá jakoukoliv informaci vedoucí k dopadení únosců. Tady drama teprve začne.

httpv://youtu.be/mebIhXK8srA

Poslední doporučení se týká povedeného sci-fi Zacka Snydera jehož Muž z oceli právě poletuje v kinech na celém světě. Jde o film Strážci – Watchmen (Nova 21:55). Jde o skupinku hrdinů, kteří stráží nás, lidi, vytvořenou pro komiksový svět DC comics. Nikdo nečekal, že bude mít tento film takový úspěch, jaký měl. Ani samo studio, které Snyderovi snížilo o třetinu požadovaný rozpočet. Nakonec se z toho vyklubal nadprůměrně úspěšný film a to hlavně mezi komiksovými nadšenci.

httpv://youtu.be/gRMjr1UKa5k

Budeme rádi, když nám dáte vědět zda Vám naše tipy pomohly. Přeji příjemně strávený víkend za celou redakci NaFilmu.