Když herci hrají reálné postavy #2

Jak jsem minulý týden slíbila, přináším Vám druhou část speciálu, kde se podíváme na to, jak podobní jsou si herci se skutečnými postavami, které hrají.

11. Michael Sheen / David Frost

12. Frank Langella / Richard Nixon

David Frost je americký novinář, moderátor a bavič, který proslul po celém světě sérií rozhovorů s bývalým prezidentem R. Nixonem, po provalení aféry Watergate. Frostovi se povedlo to, co nikomu – Nixon skutečně na rozhovory přistoupil, i když se po nechvalně proslulé aféře cíleně vyhýbal veřejným vystoupením.

Richard Nixon byl 37. americký prezident. Je zároveň jediný prezident, který kdy na svůj úřad rezignoval. Bylo to v důsledku provalení již zmíněné aféry Watergate.

Oba dva pánové, Sheen i Langella, si zahráli skutečné postavy a to ve stejném snímku – Duel Frost/Nixon. Režisérem tohoto politického dramatu je Ron Howard, který byl za tento film nominován na Oscara za nejlepší režii. Strhující výkony podali oba dva představitelé hlavních rolí, ovšem pouze Langella byl nominován na Oscara. Že i typově jsou si Langella a Sheen  se svými protějšky podobní, netřeba dodávat.

Michael Sheen / David Frost
Michael Sheen / David Frost
Frank langella / Richard nixon
Frank Langella / Richard Nixon

13. Ben Kingsley / Gándhí

Gándhí byl jedním z největších a nejznámějších politických a duchovních vůdců Indie. Zásadně prosazoval filosofii aktivního, ale nenásilného protestu, který nakonec opravdu dovedl 15. sprna 1947 Indii k vyhlášení nezávislosti. Gándhí zemřel rukou hinduistického aktivisty v lednu 1948.

Režisérem velkolepého, 3-hodinového a významného snímku je Richard Attenborough, kterého můžete znát i např. z Jurského parku. Že nemá jen herecký, ale i režisérský talent dokazuje právě Gándhí, za kterého získal Oscara. Do hlavní role byl obsazen Ben Kingsley a v tomto případě nastává ten moment, kdy si říkáte, že snad Gándhí a Kingsley musejí být příbuzní, jelikož zde je vzájemná podobnost dechberoucí. Svědčí o tom také to, že Kingsley nepotřeboval žádné maskérské zásahy a při natáčení si mnoho domorodců myslelo, že je Gándhího duchem. Ben Kingsley zaslouženě získal za tuto roli Oscara.

Ben Kingsley / Gándhí
Ben Kingsley / Gándhí

14. Sean Penn / Harvey Milk

POZOR! Obsahuje spoiler

Harvey Milk byl první politik, otevřeně se hlásící ke své homosexuální orientaci, který byl zvolen do veřejné funkce v Kalifornii, do zastupitelstva San Francisca. Na popularitě Harvey Milk nabíral díky svým velkolepým kampaním a zasloužil se o vyhlášku zajišťující gayům práva. Harvey Milk byl 27.11.1978 zavražděn bývalým kolegou Danem Whitem.

Životopisné drama Milk natočil Gus Van Sant, režisér takových snímků jako Dobrý Will Hunting, Paříži, miluji tě nebo se podílel na režii ceněného seriálu Boss. Do hlavní role byl obsazen Sean Penn a aby se skutečnému Milkovi přiblížil, musela zasáhnout práce maskérů. Ta zahrnovala protézní nos a zuby, kontaktní čočky a přeupravené vlasy. A výsledek? – Penn se Harveymu opravdu podobal, ač podle některých vypadal „legračně“ a na konto si připsal druhého Oscara.

Sean Penn / Harvey Milk
Sean Penn / Harvey Milk

15. Robert de Niro / Jake Lamotta

Jake Lamotta byl americký profesionální boxer a bývalý světový šampion střední váhy, kterému se pro jeho boxerský styl přezdívalo „The Bronx Bull“ a „The Raging Bull“.

Sportovní drama Zuřící býk patří mezi nejlepší filmy v historii. Najdeme ho prakticky v každém žebříčku a dokonce byl označen za ten absolutně nejlepší sportovní filmy v dějinách. Režisérem je neméně významný Martin Scorsese, který překvapivě Oscara nezískal a musel se spokojit pouze s nominací. Do hlavní role byl obsazen Robert De Niro, jehož výkon byl označen jako 10. nejlepší v dějinách. De Niro dal do role absolutně vše – tloustl, hubl, úporně trénoval, izoloval se od svých přátel a rodiny, málem se mu dokonce rozpadlo manželství. Celá Robertova snaha byla korunována Oscarem a nesmazatelným zápisem do filmové historie.

Robert de Niro / Jake Lamotta
Robert de Niro / Jake Lamotta

16. Robert de Niro / Al Capone

Al Capone byl a dosud je jedním z nejznámějších šéfů mafie, která působila v USA ve 20. letech 20. století. Byl to právě on, kdo nařídil popravu několika mužů konkurenčního gangu, která později vešla ve známost jako Masakr na sv. Valentýna. I když se má za to, že má Al Capone na svědomí mnoho lidských životů, žádná z vražd mu nikdy nebyla prokázána.

Robert De Niro podruhé. Mafiánského bosse si zahrál ve snímku Neúplatní režiséra Briana De Palmy. A jak je jeho zvykem, dal roli všechno. Přibral 14 kg, osvojil si neapolský přízvuk, hodiny a hodiny studoval všechny dostupné Alovi fotografie, 14 hodin strávil u kadeřníka a nosil po Caponeho vzoru hedvábné spodní prádlo. Kritici označili tuto roli za jednu z jeho nejlepších. Ovšem, lidé z branže, kolegové a studenti herectví označili Robertovo ponoření se do role za obsesi. A dokonce na několika filmových školách a hereckých katedrách s obavami padala otázka „Kdyby Robert hrál žháře, podpaloval by domy jen proto, aby poznal, jak žhář uvažuje?“

Robert de Niro / Al Capone
Robert de Niro / Al Capone

17. Jared Leto / Mark Chapman

Mark Chapman je americký vrah, který má na svědomí jednu oběť, ale to takovou, že se Chapmanovo jméno navždy zapsalo do historie. Je vrahem člena skupiny The Beatles Johnna Lennona. Chapman byl za svůj zločin odsouzen na doživotí a i když v pravidelných intervalech žádá o podmínečné propuštění, nikdy nebylo jeho žádosti vyhověno.

Snímek Zavraždění Johna Lennona natočil J.P.Schaefer, pro nějž to byl první a (zatím?) poslední režisérský počin. Snímek se s kladnými ohlasy setkával jen skutečně výjimečně a jediné, co bylo chváleno, tak výkon Jareda Leta, či spíše jeho podobnost se skutečným Chapmanem. Spíše rachitický Jared pro tuto roli přibral téměř 31kg, což ho upoutalo až na invalidní vozík.

Jared Leto / Mark Chapman
Jared Leto / Mark Chapman

18. Bruno Ganz / Adolf Hitler

Adolf Hitler byl německý nacistický politik, vůdce NSDAP a od r. 1933 až do své smrti německý kancléř. Hitler může za rozpoutání nejhoršího válečného konfliktu v dějinách lidstva – 2. sv. války, které padlo za oběť 6 milionů Židů a obrovské množství dalších civilních obyvatel a vojáků. Na Hitlera bylo spácháno několik atentátů, ale nakonec zemřel svou vlastní rukou.

Hitlera ve snímku Pád třetí říše hrál Bruno Ganz, který za svůj výkon sbíral mnohá ocenění, převážně v Evropě. Jeho výkon je nepochybně výborný, ale co nejvíce fascinuje a zároveň trochu děsí, tak je to jeho podoba se skutečným Hitlerem.

Bruno Ganz / Adolf Hitler
Bruno Ganz / Adolf Hitler

19. Joaquin Phoenix / Johnny Cash

Johnny Cash byl americký zpěvák, kytarista a skladatel, který i když svým rozsahem patřil do několika hudebních žánrů, proslul především díky country. Johnny Cash byl známý svým černým oblečením, odtud jeho přezdívka „The Man in black“ , ale i svým skromným pozdravem při zahájení koncertu „Hello, I´m Johnny Cash“. Má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy a stal se nejmladším umělcem, který byl uveden do Country Music Hall of Fame“. Zemřel 12.září 2003.

Johnnyho Cashe ztvárnil ve snímku Walk the Line Joaquin Phoenix, která mu vynesla až nominaci na Oscara, v pořadí jeho druhou. I když je Joaquin sám o sobě Johnnymu vzhledově dost podobný, aby byl jeho výkon ještě uvěřitelnější, 6 měsíců se učil zpívat a jeho příprava na roli ho dokonce dohnala až k závislosti na alkoholu, kterou úspěšně vyléčil.

Joaquin Phoenix / Johnny Cash
Joaquin Phoenix / Johnny Cash

20. Salma Hayek / Frida Kahlo

Frida Kahlo byla mexická malířka, která malovala ve stylu původní mexické kultury, kterou mísila s prvky realismu, symbolismu a surrealismu. Nejčastěji malovala autoportréty, což odůvodňovala slovy: „…..protože já jsem subjekt, který znám nejlepé“. Frida zemřela v pouhých 47 letech.

Extravagantní malířku Fridu ztvárnila ve filmu Frida Salma Hayek. Tento její výkon je považován za její nejlepší a vynesl jí nominaci na Oscara. Jelikož Frida i Salma si jsou nesmírně podobné, jediné co musela Salma pro roli udělat či spíše nedělat, tak nějakou dobu si netrhat obočí a všeobecně se vůbec neholit.

Salma Hayek / Frida Kahlo
Salma Hayek / Frida Kahlo