Když herci hrají reálné postavy #1

Životopisné filmy patří mezi poměrně rozšířený a oblíbený filmový žánr. Kvalita těchto snímků je dána, krom takových věcí jako je např. režie či scénář, také tím, kdo je obsazen do hlavní role a jak moc dokáže herec se svou postavou splynout. Nedílnou součástí je i určitá podobnost mezi hercem a osobností, kterou hraje. Vybrala jsem pro Vás 50 herců, kteří ztvárnili skutečné postavy a sami můžete posoudit, do jaké míry jsou si podobní. Tento speciál, rozdělen na 5 částí, Vám bude přinášen každou středu.

1. Daniel Day-Lewis / Lincoln

Abraham Lincoln byl 16. prezident Spojených států. Tohoto úřadu zastával v průběhu celé Občanské války a byl to právě on, kdo pomocí legislativního procesu úspěšně dosáhl zrušení otroctví. V roce 1865 na něj byl spáchán atentát, jemuž podlehl. Lincoln je považován za jednoho z největších amerických prezidentů.

Životopisný film Lincoln, nenatočil nikdo menší, než Steven Spielberg. Když hlavní roli odmítl Liam Neeson, byl do hlavní role obsazen Daniel Day-Lewis. O správnosti tohoto rozhodnutí nesvědčí jen to, že Lewis za tuto roli získal svého třetího Oscara, ale především jejich mimořádná podobnost.

DANIEL DAY-LEWIS / LINCOLN
Daniel Day-Lewis / Lincoln

2. Charlize Theron / Aileen Wuornos

Aileen Wuornos je americkou sériovou vražedkyní, která má na svědomí 7 mužských obětí. Jako důvod, proč vraždila, uvedla, že to byla msta oněm mužům, kteří jí buď znásilnili nebo se o to pokusili, když pracovala jako prostitutka. K trestu smrti byla odsouzena v procesu po jejím zadržení v roce 1991. Poprava proběhal až 9. října 2002.

Snímek Zrůda natočila Patty Jenkins a do hlavní role byla obsazena krásná Charlize Theron. Přes počáteční pochyby, jestli je půvabná Charlize Theron vhodnou volbou, se ukázalo, že je tou nejlepší. Charlize dala do této role vše a její snaha byla ve finále odměněna Oscarem. Podobnost mezi Charlize a Aileen je nepopiratelná.

CHARLIZE THERON / AILEEN WUORNOS
Charlize Theron / Aileen Wuornos

3. Bernard Hill / Edward J. Smith

Edward J. Smith byl zkušeným kapitánem, který během života velel několika významným lodím. I přes řadu problémů, které jeho kariéru provázely, byl nejoceňovanějším kapitánem společnosti White Star Line. Byl to právě Smith, kdo měl velet Titanicu při jeho první plavbě, ale zároveň poslední plavbě. Edward J. Smith zemřel právě při potopení „nepotopitelného“ Titanicu.

Velkolepý snímek Titanic je stále a zřejmě i nadále bude považován za jeden z nejlepších a nejúspěšnějších snímků všech dob. Režisérem je James Cameron a do role kapitána Smitha obsadil do té doby nepříliš známého Bernarda Hilla, který nejen, že se díky tomuto snímku uvedl do podvědomí, ale také diváky uvedl v úžas nad jeho podobností se skutečným Edwardem J. Smithem.

BERNARD HILL / EDWARD J. SMITH
Bernard Hill / Edward J. Smith

4. Leonardo Dicaprio / J. Edgar Hoover

J. Edgar Hoover byl ředitelem americké agentury FBI, kde v čele stál od jejího založení až do jeho smrti. J. Edgarovi se přiznává úspěch za vybudování FBI v účinnou zločin-potírající organizaci. Hoover se těšil velké oblibě, byl mu udělen Řád britského impéria, titul čestného rytíře a byla mu udělena medaile národní bezpečnosti. Po jeho smrti se stal poměrně kontroverzní postavou. Bylo mu vytýkáno zejména to, že překračoval své pravomoci a že pomocí mnohdy nezákonných metod shromažďoval tajné dokumenty na vysoce postavené politiky.

Režisérem snímku J.Edgar je Clint Eastwood a do hlavní role obsadil – pro některé překvapivě – Leonarda DiCapria. Ačkoliv jsou oba dva zárukou určité kvality, ve finále budil film spíše rozpaky. Jednou z věcí, která je filmu vytýkána, je to právě to, že se Leo skutečnému Edgarovi příliš nepodobal. Posuďte sami.

LEONARDO DICAPRIO /  J. EDGAR HOOVER
Leonardo Dicaprio / J. Edgar Hoover

5. Anthony Hopkins / Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock byl britský a americký filmový režisér a producent. Je znám pod přezdívkou „mistr hororu“, i když jeho filmy inklinují spíše k psycho-thrillerům. Hitchcock byl už během svého života považován za jednoho z nejlepších režisérů a zůstává jím dodnes. Jeho kvality dosvědčuje fakt, že jeho tvorba stále inspiruje a ovlivňuje velké množství filmových tvůrců.

Snímek Hitchcock  natočil Sacha Gervasi, pro nějž to byl režijní debut. Do hlavní role byl obsazen Anthony Hopkins, který o roli velice stál. Kvůli roli přibírat nemusel, ale musel nosit oblek vážící 130kg. I když snaha přiblížit Hopkinse Hitchcockovi byla veliká, výsledek se s velkými ohlasy nesetkal.

Anthony Hopkins / Alfred Hitchcock
Anthony Hopkins / Alfred Hitchcock

6. Helen Mirren / královna Alžběta II.

Královna Alžběta je nejpopulárnější panovnice současnosti. Na trůn usedla po smrti svého otce Jiřího VI., v únoru 1952 a vládne dodnes. Je tím pádem jedním z nejdéle vládnoucích monarchů. I když jsou její pravomoci britského panovníka velmi omezené, funkci reprezentační plní na jedničku a těší se mimořádné popularitě.

Film Královna natočil Stephen Frears a do hlavní role byla obsazena Helen Mirren, které role Alžběty II. vynesla Oscara. Že jsou si Helen Mirren se skutečnou královnou opravdu podobné svědčí fakt, že Helen nemusela podstupovat žádné náročné maskérské procedury, k přeměně jí postačila pouze paruka a brýle.

HELEN MIRREN / KRÁLOVNA ALŽBĚTA II.
Helen Mirren / královna Alžběta II.

7. Forest Whitaker / Idi Amin

Idi Amin byl prezidentem Ugandy a pro jeho až neuvěřitelnou brutalitu se mu přezdívá „řezník z Kampaly“. Idi Aminova vláda padla díky tanzanijskému prezidentovi Juliu Nyereremu, který Ugandě vyhlásil válku. Amin uprchl do Saudské Arábie, krom jednoho pokusu vrátit se do Ugandy, zde zůstal až do své smrti v r. 2003. Idi Amin nikdy nevyjádřil lítost nad svými činy a ani se za ně nezodpovídal. Odhady tvrdí, že má na svědomí až 300 000 obětí.

Životopisný snímek Poslední skotský král natočil nepříliš ostřílený režisér Kevin Macdonald. Do hlavní role byl naopak obsazen zkušený Forest Whitaker. Forest se na roli připravoval skutečně poctivě – přečetl o Aminovi co šlo, jedl jeho oblíbená jídla, pro roli přibral 25kg a dokonce se naučil svahilsky. Krom toho všeho navíc byl skutečnému řezníkovi z Kampaly nesmírně podobný. Forestovo veškeré úsilí bylo nakonec odměněno Oscarem.

FOREST WHITAKER / IDI AMIN
Forest Whitaker / Idi Amin

8. Jamie Foxx / Ray Charles

Ray Charles byl americký klavírista, zpěvák a skladatel. Věnoval se hlavně jazzu, bluesu, soulu, r´n´b a rocku. Byl přezdíván „The Genius“ a časopisem Rolling Stone byl zařazen na 2.místo největších zpěváků všech dob. Krom jiného je několikanásobným držitelem Grammy a má hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Veškerých úspěchů dosáhl přestože byl od dětství slepý.

Hlavní roli ve snímku Ray režiséra Taylora Hackforda ztvárnil Jamie Foxx. Jako spousta jiných herců, kteří hrají reálné postavy, i Jamie vzal roli zodpovědně. 14 hodin denně nosil neprůhledné kontaktní čočky a naučil se hrát na klavír. Jeho výkon byl odměněn Oscarem.

JAMIE FOXX / RAY CHARLES
Jamie Foxx / Ray Charles

9. Emile Hirsch / Christopher McCandless

POZOR! obsahuje spoiler

Chris McCandless byl americký dobrodruh, také znám pod svou přezdívkou Alexander Supertramp. Jeho velkým snem bylo odjet do aljašské divočiny, kam nakonec v dubnu 1992 stopem odcestoval. Bohužel, nehostinná příroda a nedostatek jídla zapříčinilo to, že Chris zemřel hlady ve svých 24 letech. Když bylo nalezeno jeho tělo, vážilo pouhých 30kg.

Režisérské úlohy se v případě filmu Útěk do divočiny ujal herec Sean Penn a podle kritiků i diváků se mu film povedl na jedničku. Do hlavní úlohy byl obsazen Emile Hirsch, který podal obdivuhodný výkon a navíc se skutečnému Chrisovi až neuvěřitelně podobá.

EMILE HIRSH / CHRISTOPHER McCANDLESS
Emile Hirsch / Christopher McCandless

10. Jim Carrey / Andy Kaufman

Andy Kaufman byl slavný americký komik a herec. Proslavil se svým absurdním a velmi provokativním pojetím humoru. Zemřel ve pouhých 35 letech na rakovinu, ovšem mnoho jeho fanoušků je dosud přesvědčeno, že jde jen o dalšího Andyho vtípek a je stále naživu.

Muže na měsíci natočil Miloš Forman a do hlavní role obsadil osobu nejpovolanější – komika Jima Carreyho. Jim se role zhostil na výbornou a je považována za jednu z jeho nejlepších. Navíc musíte usoudit sami, že i vzhledově jsou si oba pánové velmi podobní.

JIM CARREY / ANDY KAUFMAN
Jim Carrey / Andy Kaufman

Příští středu se můžete těšit na další díl :-).

Zdroj informací: wikipedie