Speciál: Jaká bude druhá fáze Marvelu?

První film z marvelovské fáze dvě, Iron Man 3, se vydal do kin s úderem dnešní půlnoci. Zrekapitulujme si tedy, na co se během druhé fáze marvelovských bijáků můžeme těšit. Na plátna kin se vrátí všichni hrdinové, s kterými jsme se již setkali a přibude k nim i pár nováčků, na jejichž premiéru se nesmírně těšíme.

Upozornění: Článek obsahuje pár spoilerů týkajících se první vlny marveláckých filmů. Čtěte na vlastní riziko.

Marvel
Marvel

Iron Man 3
Kdy: 2. května 2013
Kdo: Egoistický miliardář v plechovém obleku
Trailer

Třetí díl série o železném muži vtrhl do kin a fanoušci prožívají další komiksový orgasmus. V Iron Manovi 3 čeká Tonyho (Robert Downey Jr.) nejtěžší protivník, s kterým se zatím setkal, terorista Mandarin (Ben Kingsley), který s pomocí svých prstenů moci šíří hrůzu po celém světě. A protože sám na čínského padoucha nestačí, musí hledat pomoc, kde se dá. Samozřejmě, Stark nebude prosit o pomoc Avengers. Tony radši vytáhne všechna svá brnění, nacpe do nich nějaký organický materiál (= podružné postavy) a půjde si to s Mandarinem vyřídit na férovku sám.

Iron Man 3
Stark má svoje vlastní Google Glass

V nedávné době se to zprávami kolem Iron Mana jen hemžilo. Sami jsme vám přinesli spoustu aktualit, které si můžete na webu přečíst. Ti, co film viděli, obvykle pějí chválu a i přesto, že podle většiny recenzentů snímek nedosahuje kvalit prvního dílu, dvojku do kapsy v pohodě strčí. V nejbližší budoucnosti se těšte na naši recenzi, mezitím se skočte na třetí dobrodružství železného muži podívat sami.

Thor: Temný svět
Kdy: 7. listopadu 2013
Kdo: Bůh hromu se slabostí pro kondicionér
Trailer

Naše zlatovláska už dvakrát porazila svého bratra Lokiho a teď ho čeká souboj s nepřátelskou rasou, která je „starší než celý vesmír“. Nepřítel je tentokrát ale mocnější než celý Asgard i s Odinem dohromady a tak se musí Thor (Chris Hemsworth) vydat na výpravu, na jejímž konci ho čeká nějaké osudné rozhodnutí, které ale určitě nedopadne pro Boha hromu nijak špatně, přece jenom v tom má prsty Marvel.

O druhém díle Thora toho kromě shrnutí hlavní dějové linie moc nevíme. Už od příprav prvního dílu se o post padoucha uchází do Thora nešťastně zamilovaná čarodějka Amora a její bodyguard Jotunheim. Zatím to vypadá, že se ani jednoho z nich nedočkáme. Fanoušci ďábelské krasavice ani tupého svalovce si ale nemusí hned podřezávat žíly. Amora i Jotunheim budou mít ještě víc příležitostí objevit se na stříbrném plátně, například ve druhých Avnegers nebo i ve třetím Thorovi.

Hlavní zlo bude v druhém Throrovi představovat Malekith, vůdce temných elfů. A není to žádné máslo ve stylu Legolase, Malekith má vyšší cíle, než porazit plamennou zorničku. Temný elf si chce podmanit všech sedm světů mýtického stromu Ygdrasil a stát se jejich neomezeným vládcem. Už v prvním traileru jsme mohli záhlednout, že to docela ošklivě odnese i Země.

Christopher Eccleston v roli Malekitha

Pořádně nevíme, co máme od druhého Thora čekat. V prvním díle se přece jenom sázelo na kontrast Thorovy vychloubačnosti a staromódního chování proti modernímu světu na Zemi. Když tohle zmizí, může celý příběh vzít za své. Bez osobitého humoru prvního filmu se může pokračování propadnout do tenat průměrnosti.

Captain America: Winter Soldier
Kdy
: 3. dubna 2014
Kdo: Rozmrzlá sněhurka v uniformě

Jak se dostáváme dál a dál do budoucnosti, ubývá nám množství faktů, se kterými můžeme pracovat. Naštěstí, Captain America: Winter Soldier není tímto případem. Už název filmu se moc nepáře se zachováváním tajemství a rovnou připouští, že půjde o příběh o Winter Soldierovi, zřejmě na základě jednoho z nejlepších komiksů o Captainovi.

Dlouho ztracený přítel a parťák Captaina Americy Bucky (Sebastian Stan) se v něm vrací na scénu jako zabiják ve službách nadnárodní zločinecké organizace. A protože je Captain (Chris Evans) měkkosrdcnatý člověk, pokusí se Buckyho opět přivést na stranu těch dobrých hochů, u kterých se nesluší chodit do práce bez patřičně úchylného trikotu. Ve vyšetřování celé záhady kolem Buckyho návratu mu bude asistovat první afroamerický hrdina v marveláckých filmech, Falcon (Anthony Mackie).

Falcon se předvede v moderním designu

Samotný film prý bude připomínat regulérní politické drama. Nečekejte ale žádné politické debaty o správném zakřivení Thorova kladiva či zprávu o meziročním nárustu výdajů na Hulkova kaťata. Snímek se stane ukecanějším, což by nemělo být vůbec na škodu,  protože první Captain nenabídl k zamyšlení takřka nic. Ono je přece jenom jednodušší napsat do scénáře: „BUM! TŘÍSK! PRÁSK!“ než nějakou filozofickou úvahu.

Guardians of the Galaxy
Kdy
: 31. července 2014
Kdo: Nejdivnější superhrdinové Galaxie

Nejpodivnější snímek z celé druhé fáze si dává za cíl navázat na divácké i finanční úspěchy Avengers. Navíc by mělo jít o opravdu hodně epickou podívanou, kde se majestátními kosmickými plavidly a roztodivnými planetami šetřit nebude. Marvel si prostě řekl, že chce svou vlastní vesmírnou ságu, když ji má dneska každý druhý, a tak taky udělal.

„Sakra, zase jsme zmeškali Halloween.“

Přesto je těžké brát film vážně. Složení týmu jakoby vypadlo z pokřiveného snu správce Disneylandu. Relativně normální polomimozemšťan Star-Lord (Chris Pratt) je následován zelenavým Draxem (Dave Bautista), ztepilou Gamorou (Zoe Saldana), která se ohání dvoumetrovým mečem, kráčejicím stromem Grootem a inteligentním mývalem Rocket Raccoonem. Už jen pohled na členy týmu by mohl slabším jedincům přivodit epileptický záchvat, a k tomu si připočtěme laserové zbraně, tisíce výbuchů a cestování vesmírem, a to všechno ve 3D. Tak to vypadá, že máme novou továrnu na peníze. Film navíc skýtá možnosti propojení s osattními marveláckými sériemi. V komiksové série, která odstartovala v roce 2008, se jako člen týmu objevuje i Iron Man.

Avengers 2
Kdy
: 30. dubna 2015
Kdo: Všichni… a Hulk!

To nejlepší na konec. Všichni hrdinové se podruhé vtěsnají na plátna kin až za necelé dva roky, ale už teď máme několik důvodů, proč se opravdu hodně těšit. Ti z vás, co zůstávají sedět v kinosedačkách ještě přes titulky, aby si mohli vychutnat závěrečnou skrytou scénu, už dávno ví, že ve druhém díle půjde po krku všem správcům pořádku (vlastně všem pozemšťanům) galaktický padouch Thanos, jež se prostřednictvím hry s pozemšťany bude dvořit smrti, Smrti s velkým S.

Thanos a Smrt – roztomilá dvojka

Možná to zní, ale stát se manželem smrti bylo v komiksech Thanosovým velkým cílem. Pomocí spojenectví se svojí novou družkou chtěl ovládnout celý vesmír, nakonec se mu to naštěstí nepodařilo. Tato dějová linie by mohla být začleněna právě do druhého pokračování Avengers. Je jasné, že Marvel bude chtít všechny své filmy propojit a takováhle vesmírná dějová linka by se jistě šikla (Thor: Temný svět, Guardians of the Galaxy).

Avengers 2 by mohli být poslední šancí pro nás všechny vidět Roberta Downeyho Jr. v roli Tonyho Starka. Možná ani to ne, pokud odolá sladkému mámení dalšího stamilionového šeku a vrhne se do vod novátorské filmařiny. Koho ale uvidíme téměř na sto procent, jsou dvě zcela nové tváře, mutantští sourozenci Quicksilver a Scarlet Witch, v komiksu nejprve členové Magnetova bratrstva mutantů, posléze dezertující k X-Menům a Avengers. Jejich nasazení do filmu neodporují žádné právní pře, tím udělají z druhých Avengers ještě zajímavější záležitost.