Premiéry týdne #5: Velký Gatsby konečně v kinech!

Tímto týdnem začíná již avizovaný maraton, kdy v každém týdnu přijde jedna větší premiéra. Celé to odstartuje dlouho očekávaným Velkým Gatsbym, který ve středu otevíral i jeden z největších filmových festivalů v Evropě – Cannes. Kromě této literární adaptace tento týden přináší další 4 premiéry, které si představíme podrobněji.

4 dny v máji (4 Tage im Mai)

První premiérou je tento válečný film, který vychází ze zajímavé koprodukce Německa a Ruska a vypráví o posledních dnech Druhé světové války. Ve středu dění je sirotčinec, kolem kterého táboří vojska německé i sovětské armády. Všichni už jsou bojem vyčerpaní a nikdo netouží po dalším střetu, protože konec války je ve vzduchu. Do dění ale zasáhne dětská mysl, která věci vnímá jinak, z vlastního úhlu pohledu, a může i ve své nevinnosti způsobit konflikt.

httpv://youtu.be/IlqiOM6pez0

ID:A

ID:A je thriller dánské produkce, jehož hlavní hrdinkou je Aliena, která se jednoho dne probudí na břehu řeky a nic si nepamatuje. Celý film je pak o tom, jak se snaží přijít na to, kdo je, odkud je, co se stalo, proč u sebe měla 2 miliony eur a kdo je onen chlápek, který jí neustále sleduje. V hlavní roli uvidíme Tuvu Novotny, která své jméno zdědila po svém otci, jež pochází z Prahy. Ačkoli se Tuva narodila ve Stockholmu, její vazby na Českou republiku jsou větší, mohli jsme ji například zahlédnout ve snímku Dana Svátka Blízko nebe.

httpv://youtu.be/TgekhhWWdjE

Kovář z Podlesí

Další premiérou je tato poněkud kontroverzní pohádka. Je pravda, že zvěřejněný trailer je sice nezvyklý, ale naláká asi málokoho, ale první ohlasy na film byly neuvěřitelně negativní. Film režíroval Pavel Göbl, od kterého jsme před několika lety mohli vidět Veni, vidi, vici a zatím se nezdá, že by změna žánru pomohla k lepším výkonům (VVV byl po všech stránkách propadák). Kovář má být pohádka, ve které je všechno jinak a hlavně má diváky okouzlit svou originalitou a kombinací hraného filmu s animací. Z dosavadních ohlasů se nic originálního ani zábavného ve filmu nenajde. Naopak Kovář se vší pravděpodobností zapadne mezi tu řádku filmů, které mě nutí se ptát, kam ten český film směřuje…

httpv://youtu.be/CRzQWCl9dIg

Nazareth – Nekonečný rockový mejdan

Nazareth patří mezi ty legendární kapely, o kterých slyšel i člověk, kterému jinak rock nebo hudba 70. let minulého století nic neříká. Pokud patříte mezi ty, kterým Nazareth sice něco říká, ale stejně nevíte, kam je zařadit, tento dokument nabízí dobrou příležitost se o této kapele něco dozvědět. Pod tímto dokumentem je podepsaný Miloslav Šmídmajer, kterého můžete znát jako režiséra komedie Proudím se včera nebo Peklo s princeznou. Kromě těchto dvou hraných filmů má ale Šmídmajer na svém kontě i několik dalších dokumentů, mezi které patří i podařený Miloš Forman: Co tě nezabije…

httpv://youtu.be/H8hfdOSJ2Gw

Velký Gatsby (The Great Gatsby)

A konečně – The Great Gatsby. Jeden z nejznámějších románů F. S. Fitzgeralda nebo možná jeden z nejslavnějších amerických románů vůbec se dočkal další adaptace na stříbrné plátno. Tato adaptace Baze Luhrmanna se ale zásadně liší od všech předchozích (z těch připomeňme například tu s Robertem Redfordem a Miou Farrow z roku 1974). Když slyším jméno Baz Luhrmann, okamžitě se mi vybaví úžasné Moulin Rouge! a z trailerů je jasné, že Baz by rád navázal na úspěch této nezapomenutelné love story doplněné geniálním soundtrackem. I u Gatsbyho hraje soundtrack velkou roli, ale tentokrát se nejedná o staré známé hity převlečené do nového kabátu, nýbrž převažují nové skladby od různých interpretů v čele s Florence + The Machine a Lanou Del Rey. Kromě hudebních trumfů má tato adaptace i hvězdné obsazení: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton nebo Isla Fisher. Takové pojetí adaptace literární klasiky, jako je Velký Gatsby, chtělo určitě velkou odvahu a já osobně se nemůžu dočkat až v kině uvidím, zda se tento risk vyplatil, nebo zda se Luhrmann nechal svést leskem a třpytem kostýmů a pozapomněl na příběh a ten pravý obsah Fitzgeraldova díla.