PFO zamíří do Kroměříže, Lucerny a Bratislavy!

Pražský filmový orchestr se v posledních měsících nefláká a koncertuje jak se dá. Naposledy se předvedl v pražském Rudolfinu, za dva dny přijede do Ostravy a do 1.června stihne ještě Kroměříž, Prahu a dokonce i Bratislavu. Ovšem už plánuje i koncerty na novou sezónu.

Kroměříž (18. 5. 2013)

Týden po ostravském koncertu se PFO vydá do Kroměříže, kde vystoupí k výročí 750. let založení města od 19 hodin v kulturním domě. Program koncertu bude podobný tomu z Litomyšle nebo Ostravy. Já sám tvrdím, že i když se na první pohled může zdát každý koncert PFO stejný, tak nakonec zjistíte, že byl jiný a to nemyslím jen složením skladeb. Kdo nějaký navštívil, pochopí.

Koncert filmové hudby - Kroměříž
Koncert filmové hudby – Kroměříž

O úvod se opět postará pásmo melodií z Hvězdných válek včetně fanfáry 20th Century Fox a dojde i na Imperial March. Johna Williamse vystřídá  Jerry Goldsmith a jeho Vetřelec, jež naježil chlupy po celém těle divákům při nedávné pražské premiéře. Děsivou atmosféru rozeženou skladby z Tron Legacy, Čelistí a Pirátů z Karibiku.

Po přestávce dá orchestr vzpomenou na Froda a celé společestvo hrdinů kolem něj. Následovat bude Cartoon Collection v aranži Johna Gleneska Mortimera, která dokáže pobavit jak diváky, tak muzikanty. Večer uzavře skladba z filmu Pošetilost mocných od Michela Polnareffa a hravá, irská rytmická hudba složená Ronanem Hardimanem pro taneční skupinu Lord of the dance. Orchestr nikdy nezůstane nic dlužen a tak určitě přidá i něco navíc.

Vstupenky jsou v předprodeji a ještě jich poměrně dost zbývá. Za super cenu 250 Kč si je můžete zakoupit zde nebo telefonicky u paní Koryntové (731 172 038 nebo 605 218 387), manažerky orchestru.

Praha (26. 5. 2013, kino Lucerna)

Byly časy, kdy PFO pravidelně uváděl koncerty s melodiemi z filmových muzikálů. Šéf orchestru, Jiří Korynta, se rozhodl pro koncert v pražském kině Lucerna k tomuto konceptu vrátit. To rozhodně přiláká spoustu milovníků muzikálů, kteří si takový speciální program v kinosále pražské Lucerny od 19:30 hodin nenechají ujít.

Koncert muzikálových melodií - kino Lucerna Praha
Koncert muzikálových melodií – kino Lucerna Praha

Zazní písně a skladby z těchto muzikálů: Jesus Christ Superstar, Evita, Porgy and Bess a Wicked. V druhé půli večera dojde na nejklasičtější klasiku jako West Side Story, My Fair Lady a Fantoma opery. No řekněte, jde něčemu takovému odolat?

Jako třešnička na dortu je pak vystoupení speciálního hosta, Lee Andrew Davisona, jazzového zpěváka původem z ameriky, který od roku 1991 žije v Praze.

Vstupenky jsou v předprodeji u paní Koryntové za jednotnou cenu 350 Kč.

Bratislava (1. 6. 2013)

1. červen bude „svátkem“ pro slovenské fanoušky Pražského filmového orchestru a filmové hudby, kteří zatím museli na koncerty dojíždět do česka. Nyní ovšem PFO přijede za nimi. Na den dětí vystoupí od 20 hodin v Ateliéru Babylon.

Koncert filmové hudby - Bratislava
Koncert filmové hudby – Bratislava

I tady se program nebude moc lišit od toho pro Kroměříž. Večer orchestr zahájí opět sérií skladeb ze Star Wars, pak příjde na řadu Vetřelec, zřaločí Čelisti a Piráti z Karibiku.

Ve druhé půli pak Pán Prstenů, Gladiátor a Indiana Jones. Závěr bude patřit hravým dílům. Nejdříve se můžete těšit na Cartoon Collection a pak na Lord of the dance. Věřte mi, že během těchto dvou skladeb vygraduje atmosféra tak vysoko, že diváci nepůstí orchestr z jeviště dokud něco nepřidá a i pak bude pro diváky těžké říct nashledanou.

Původně to nebylo plánováno, ale díky zájmu slovenské skupiny Slovakia Outpost 501st Legion se i v Bratislavě mohou diváci setkat s kostýmovanými postavami ze světa Hvězdných válek stvořeného Georgem Lucasem.

Slovakia Outpost 501st Legion
Slovakia Outpost 501st Legion

Vstupenky jsou k zakoupení za 15€ online zde nebo opět telefonicky u paní Koryntové.

Co plánuje orchestr na další sezónu?

Ačkoliv ještě neskončila sezóna aktuální, tu by měl uzavřít právě koncert na slovensku, už můžeme prozradit co se chystá na tu další.

Pražský filmový orchestr
Pražský filmový orchestr

Mimo pražské koncerty, které jsou vždy samozřejmostí, by měl PFO zavítat opět do Brna a Litomyšle, ale v hledáčku jsou i další města. Termín je znám zatím jen pro Rudolfinum, kde orchestr vystoupí 7. prosince 2013.

Léto stráví Jiří Korynta přípravou nových programů a partitur pro své svěřence. Pak se bude zkoušet a zkoušet a s čím se vytasí, se zatím musíme nechat překvapit. Není tajemstvím, že už od prosince 2012 má šéfdirigent na stole noty k marveláckému Kapitánu Amerikovi a to rozhodně nebude vše.