Když herci hrají reálné postavy #4

Pomalu, ale jistě se s naším speciálem blížíme do finále. Dnes je pro Vás připraven předposlední díl a s ním další desítka herců, kteří ztvárnili skutečné postavy.

31. Will Smith / Chris Gardner

Chris Gardner je americký podnikatel, investor, makléř, motivační řečník, spisovatel a filantrop, který v průběhu začátku roku 1980 bojoval s bezdomovectvím a současně musel vychovávat svého malého syna. Spolu s ním se potulovali po San Franciscu, spali kde se dalo a krom toho Chris navštěvoval kurz na získání brokerské licence. Ten úspěšně absolvoval a získal zaměstnání. Po 4 letech si založil vlastní společnost a dnes je jeho majetek odhadován na více než 50 milionů dolarů.

Dojemný snímek Štěstí na dosah natočil Gabriele Muccino a do hlavních rolí byli obsazeni Will Smith a jeho syn Jaden Smith. Muccino si spolupráci se Smithem zopakoval o pár let později při natáčení Sedmi životů. Will byl za tuto roli nominován jak na zlatý Glóbus, tak i na Oscara. Bohužel, ani jednu nominaci neproměnil.

Will Smith / Chris Gardner
Will Smith / Chris Gardner

32. Colin Firth / Jiří VI.

Jiří VI. byl král Spojeného království a britských dominií od 11.12 1936 až do své smrti. Byl zároveň posledním císařem Indie a posledním králem Irska. Jiří VI. zemřel 6.února 1952 a po něm nastoupila na trůn jeho dcera Alžběta, která vládne dodnes.

Veleúspěšné drama Králova řeč natočil úspěšný režisér Tom Hooper, který za něj získal Oscara za nejlepší režii. Do hlavní role byl obsazen neméně úspěšný Colin Firth, který se zase mohl radovat ze svého prvního Oscara pro nejlepšího herce.  Ačkoliv byl o dceři Jiřího VI., Alžbětě, natočen snímek Královna, nikdy ho neviděla. Naproti tomu Královu řeč si promítnout nechala a považovala ji za velmi zdařilou.

Colin Firth / Jiří VI.
Colin Firth / Jiří VI.

33. Matt Damon / Mark Whitacre

Mark Whitacre byl vysoce postavený úředník společnosti ADM, který asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit společnosti, ve všech koutech světa. Během spolupráce, trvající tři roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a videonahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad. Mimoto se přišlo na to, že Mark Whitacre, sem tam nějaké peníze zpronevěřil.

Snímek Informátor! natočil Steven Soderbergh, který už s Damonem spolupracoval při natáčení Dannyho parťáků. Ačkoliv snímek příliš úspěchů a ohlasů nezískal, tak vidět proměnu, kdy se z fešáka Damona stal obtloustlý strejda Whitacre, stojí za to. Matt kvůli roli přibral 15kg a velice si to vychvaloval.

Matt Damon / Mark Whitacre
Matt Damon / Mark Whitacre

34. Denzel Washington / Rubin „Hurricane“ Carter

Rubin Carter byl jedním z nejobávanějších boxerů střední váhy na počátku r. 1960. I přes množství úspěchů je jeho kariéra provázena pobyty ve vězení. Jednou byl odsouzen k 6 letům vězení za těžké ublížení na zdraví a podruhé byl odsouzen za trojnásobnou vraždu. Ve vězení strávil 30 let, než byl omilostněn. Za jeho propuštění bojovali např. Bob Dylan nebo Muhammad Ali. Skuteční pachatelé oné trojnásobné vraždy se nikdy nenašli.

Rubina Cartera ve snímku režiséra Normana Jewisona, Hurikán v ringu, ztvárnil Denzel Washington. Jelikož se svou vizáží toho Denzel moc dělal nemusel, tak aby i tak byl jeho výkon ještě přesvědčivější, rok tvrdě trénoval box. Za své úsilí a výkon si vysloužil nominaci na Oscara.

Denzel Washington / Rubin "Hurricane" Carter
Denzel Washington / Rubin „Hurricane“ Carter

35. Denzel Washington / Malcolm X

Malcolm X byl významný afroamerický představitel černých muslimů v USA, mluvčí hnutí černí muslimové, bojovník za práva černochů. Malcolm X byl v únoru 1965 zastřelen během projevu v newyorském Harlemu.

 Denzel Washington ještě jednou a opět v roli, pro kterou se svou vizáží nemusel dělat absolutně nic, opět fantastický výkon a opět nominace na Oscara. Životopisný snímek Malcolm X natočil Spike Lee. Posuďte sami, nevypadají Denzel a Malcolm skoro jako dvojčata?

Denzel Washington / Malcolm X
Denzel Washington / Malcolm X

36. Denzel Washington / Frank Lucas

Frank Lucas byl dealer drog a heroinu, šéf organizovaného zločinu v Harlemu v období 60. a 70.let. Byl proslulý tím, že nakupoval přímo od výrobců v Saigonu a také díky tomu, že k převozu využíval letectvo USA, zvlášť ke konci války ve Vietnamu, kdy používal rakve padlých vojáků s dvojitým dnem. Byl zatčen v r. 1975, na Lucasových útěch bylo zabaveno přes 250mil. dolarů. Odsouzen byl na 70 let, po zatčení však spolupracoval a podal svědectví vedoucí k osvědčení stovky lidí z drogových zločinů. Propuštěn z vězení byl v r. 1991. Tvrdí se, že v době Lucasovy „největší slávy“ vydělával až milion dolarů denně.

Denzel Washington potřetí a naposledy. Drogového bosse si zahrál ve snímku úspěšného režiséra Ridleyho Scotta. Jelikož ani Scott, ani Denzel nedosáhli na Oscara, ani na nominaci, snímek získal mnoho jiných ocenění a těšil se i přízni kritiků a diváků. Že je v tomto díle Washington hned 3x, není náhoda – je totiž velice zajímavé a skoro až neuvěřitelné, kolika skutečným postavám je Denzel nesmírně podobný.

Denzel Washington / Frank Lucas
Denzel Washington / Frank Lucas

37. Al Pacino / Jack Kevorkian

Jack Kevorkian byl americký lékař, patolog a propagátor eutanazie. Znám byl též jako „doktor Smrt“. Asistoval min. u 130 eutanazií pacientů umírajících na smrtelné choroby. Pro své pacienty dokonce sestrojil přístroj na sebevraždu. Byl několikrát obžalován z vraždy, několikrát osvobozen. V posledním procesu však byl odsouzen k 8 letům vězení.

Jacka Kevorkiana si v televizním filmu zahrála skutečná legenda – Al Pacino. Za svůj vynikající výkon získal jak Emmy, tak i Zlatý glóbus. Krom toho jsme se opět dostali k případu dechberoucí podobnosti mezi oběma pány.

Al Pacino / Jack Kevorkian
Al Pacino / Jack Kevorkian

38. Gary Oldman / Lee Harvey Oswald

Lee Harvey Oswald byl podle vyšetřování čtyř vládních agentur USA pachatelem atentátu na prezidenta J.F.Kennedyho. L.H.Oswald byl dva dny po svém zatčení při převozu do věznice zastřelen Jackem Leonem Rubinsteinem.

Životopisné drama JKF natočil Oliver Stone. Úspěšný a významný snímek mu vynesl dvě nominace na Oscara a spoustu jiných ocenění. Ačkoliv Oldman ztvárnil vedlejší postavu, určitě ho nepřehlédnete. A to hlavně kvůli tomu, jak se skutečnému Oswaldovy podobal.

Gary Oldman / Lee Harvey Oswald
Gary Oldman / Lee Harvey Oswald

39. Tom Cruise / Ron Kovic

Ron Kovic je protiválečný aktivista, veterán a spisovatel, který ochrnul ve vietnamské válce. Je známý svou knihou „Narozen 4.července“, která se stala námětem stejnojmenného filmu. Ron Kovic získal zlatý Glóbus za nejlepší scénář a nominován byl na Oscara za nejlepší adaptovaný scénář.

Drama Narozen 4. července natočil Oliver Stone, který za něj získal Oscara za nejlepší režii. Do hlavní role byl obsazen Tom Cruise a největší pochyby o něm neměl nikdo jiný, než sám Ron Kovic. Tvrdil, že tak mladý člověk nemůže zahrát veterána vietnamské války. Názor změnil po osobním setkání, kdy byl nakonec Cruisem ohromen. Tom Cruise si pro roli „vytrpěl“ své – Oliver Stone ho dvakrát vyhnal do výcvikového tábora a Kovic Tomovi doporučil, aby na vozíčku projížděl ulicemi a sledoval, jak na něj lidé nazírají a jak se s ním baví. Veškerá snaha se vyplatila a Cruise byl nominován na Oscara. Mimoto, jakoby si oba pánové z oka vypadli.

Tom Cruise / Ron Kovic
Tom Cruise / Ron Kovic

40. Val Kilmer / Jim Morrison

Jim Morrison byl americký zpěvák, básník, textař a leader rockové skupiny The Doors. Byl známý svými improvizovanými vsuvkami poezie během vystoupení. Morrison byl zařazen na 47. místo v seznamu „100 největších zpěváků všech dob“ časopisu Rolling Stones a na 22. místo „50 největších zpěváků rocku“ britského časopisu Classic Rock Magazine´s. Po prudkém vzestupu The Doors se u Jima postupně rozvíjela těžká alkoholová a drogová závislost, která se mu nakonec stala osudnou. Morrison zemřel v pouhých 27 letech. Předpokládá se, že důvodem úmrtí bylo předávkování. Přestože ale nebyla provedena řádná pitva, je příčina úmrtí stále předmětem diskuze.

Jima Morrisona ztvárnil ve snímku The Doors Val Kilmer. Jelikož se o něm neuvažovalo jako o první možné volbě pro tuto roli, nakonec jí získal a vzhledem k tomu, jak ji zvládl, nikdo volby obsadit ho nelitoval. Val do úmoru studoval Jimovy pohyby, veškeré nahrávky The Doors a 50 z jich se jich musel naučit. Jeho „proměna“ v Jima Morrisona byla tak markantní, že manažer skupiny The Doors občas nevěděl, jestli se dívá na video se skutečným Morrisonem nebo s Kilmerem. Méně nadšení pak byli členové The Doors, kteří snímek sepsuli a prohlásili, že skoro polovina je fikcí.

Val Kilmer / Jim Morrison
Val Kilmer / Jim Morrison