TV Nova: Ubohá televizní zábava?

Když jsem v týdnu psal článek o přetékajícím pohárku v souvislosti se zpravodajstvím televize Nova, vůbec mě nenapadlo, jaký humbuk o kolo něj bude. Takže děkuji všem, kteří si můj názor přečetli a dodali do komentářů své poznatky.

Dnes bych opět rád kopl do vosího hnízda a tak se zaměřím na současnou jedničku televizní sledovanosti, na Novu jako takovou a její dílnu trapáren… A jestli se vám bude opět líbit, mohla by se z těchto článků stát každotýdenní záležitost ;-).

Nová éra Super Star, opravdu?
Nová éra Super Star, opravdu?

Skupina Nova se v posledních letech začíná pěkně rozrůstat. Spouští neustále nové a nové kanály a občas divák ani neví, na který z nich se zrovna kouká. Proč? Protože jejich stanicemi kolují pořady, které například byly k vidění včera nebo předevčírem na jiném nováckém programu. Také se stává, že sportovní pořady kromě Novy Sport vysílá i Fanda.

Na nově nedávno skončili po x-té Přátelé, ale samozřejmě začínají od první sezóny na Smíchově. To samé platí o odpoledních kriminálkách, které Nova střídá snad na všech svých stanicích. Na Nově začne jedna ve dvě odpoledne, a ta stejná startuje na Cinemě v nočních hodinách, jen jiná série. Proto ten obrovský maglajz a nepřehlednost…

Neděle na Nově? Nikdy!

Proč je Super Star tak strašná? Tuhle otázku jsem si pokládal vždy, když jsem v televizi zaslechl tu úžasně odpuzující znělku. Přiznávám, že z nové série, která momentálně běží, jsem neviděl ani díl. Přesto občas zahlédnu kousek na telce zavěšené v oblíbené hospůdce nebo doma, když slyším podezřelé zvuky z obýváku. Člověku o tomto počinu dokonce slyší i v hlavních Televizních novinách, jak jsem již zmiňoval tehdá…

Když si tedy seskládám tyhle střípky, které se do mě postupně zabodávali, ať už periferním viděním u piva nebo doma, jde o neskutečnou hloupost, kterou si užijí jen dvanáctileté dívky. Zpěváci načančaní jako kdyby byly hvězdami americké hitparády, porota, která si hraje na největší pány světa a blonďatá moderátorka s umělým úsměvem, která rozhodně nebyla dobrým castingovým tahem televize Nova.

Mazec nastane, když zrovna končí sedmiminutová reklama a vracíme se do živého vstupu. Tolika nadšení a křiku z publika, to je docela neuvěřitelný, jaká generace mladých lidí dýchá doslova pro své favority. V naprosto neznámých tvářičkách vidí své idoly, o které stejně za dva měsíce nikdo ani neštěkne… Nedej Bože, když zpěvákovi po své show přilétne k nohám plyšák a následně jim zamává do kamery. To jsou fanynky celé bez sebe, až je zpěvákovo gesto dovede k pláči. Ať už tahle trapárna skončí a lidi čumí na něco, co má smysl…

httpv://youtu.be/QzVda5R9XbQ

Recyklátor televizní žumpy

Nova dlouho držela info o nové stanici Telka pod pokličkou. Když jsem se ale dozvěděl, že bude vysílat nejslavnější pořady z celé historie, orosilo se mi čelo. Mezi těmito kousky se občas najde něco, co se Nově ještě za dob Železného povedlo, viz Ptákoviny pana Zedníčka, ale většinou jde o tu největší televizní žumpu. Proč si sakra máme připomínat trapného Novotného a jeho největší televizní úlety, Novoty nebo Dobroty?

Dalším peklem na Zemi je repríza Ulice. Tu stále Nova vysílá každý všední den před zprávami. Určitě si dokážete spočítat, kolik epizod blázni z Novy natočili, jestliže se tahle vymývárna vysílá od roku 2005. To se ještě někomu chce koukat na tisíce epizod úplně od začátku, ještě k tomu, když jde o seriál nulových kvalit?

Takhle bych mohl pokračovat do nekonečna. Abych tohle utrpení nemusel absolvovat, stačí, když se mrknete na oficiální stránky Telky a jejich program ;-). Tuhle televizní zábavu si snad užijí jen naši prarodiče.

httpv://youtu.be/OAjI2ssx7u0

Babica je případ sám o sobě

Jirka Babica toho v životě dokázal hodně. Patří ke stálým tvářím stanice Nova, rovněž vystupuje v komerčním rádiu Frekvence 1 a stihl otrávit české vojáky v Afghánistánu. Mimo to mu nedělá problém stát si za svým kuchařským uměním. Vůbec mu nevadí, že v televizi jeho výtvory vypadají hrůzostrašně a kde kdo by je ani nejedl.

Osobně nejsem žádný kuchař, přesto mi ale neuniká, čeho je Babica schopen. Důkazem je Youtube, kde byste po zadání jména hlavního kuchaře Novy našli nespočet blafů, které Zdeněk Pohlreich označuje jako Gastro porno. Největší průser ale nastane, když k Babicovi přijde do televize na návštěvu režisér Zdeněk Troška a začne vykládal o letošním kino hitu Babovřesky.

Babicovo umění skvěle podtrhuje vtípek, který koluje po internetu. – „Ty vole, to se nedá žrát!“ – „Ale můžeš si to uvařit doma.“

httpv://youtu.be/qOhfJT9AJWk

Růžovka… Nejsledovanější seriál?

Ordinace vysílá stejně jako Ulice už osm roků. Za tu dobu si drží nadprůměrnou sledovanost a nejspíše patří k tomu nejoblíbenějšímu, co fandové Novy žerou nejvíce. Když se podívám, kdo všechno si už v tomhle odpadu zahrál, jaké postavy českého filmu se tomuhle zlu upsali, to je jedním slovem nepopsatelné.

Všehovšudy jsem nějakou zvláštní okolností viděl tři epizody a pokaždé šlo vyloženě o to stejné. Herci byli koprní, naprosto bez hereckého talentu, dokola a dokolečka hrála stejná hudba – ať už šlo o „zábavnou“ situaci nebo se na obrazovce odehrávalo drama. Největším hitem (jako úderem) pak jsou reklamy zakomponované přímo do děje. V tu chvíli jsem si připadal, že sleduji Truman Show, jenže taková bžunda to nebyla… V onom seriálu zřejmě ani tak nejde o prostředí nemocnice, jako spíše o vztahy. Strašně se podvádí, přetváří, spím tam každý s každým, no prostě scénáristé jsou snad cvičený opice.

Sakra, tož mi prozraďte, kdo se na to dívá?

Hokej se píše s ypsilonem?

Už to asi všichni víte. Komerční televize Nova nabídla nejvíc peněz Mezinárodnímu olympijskému výboru a tak obrala Českou televizi o olympijský hokej v roce 2014. Nova je prý ze svého činu nadšená a hlásá, že hokej v Soči zvládne prvotřídně a v té největší kvalitě. Český národ – hokejový národ ovšem ví, co to pro všechny fanoušky znamená. Při oslavách gólů neuslyšíme ani Zárubu, ani Vichnara, stejně tak jejich kvalitní komentář, který už prostě k velkým hokejovým akcím patří.

Televize Nova už střádá nové komentátorské posily. Mezi experty bychom měli najít vynikajícího brankáře Romana Čechmánka, Milana Hniličku či Jana Čalouna, tedy členy zlatého tažení z Nagana. To všechno je sice pěkné, ale kolik zkušeností tito borci mají před televizními obrazovkami s mikrofonem v ruce? Nova tedy zase chystá obrovskou senzaci, jenže jako většina jejich projektů si myslím, že naprosto vyhoří.

Dokonce je velmi pravděpodobné, že Nova bude vysílat hokej na stanici Nova Sport (zápasy třeba jiných skupin, než naší), tedy placeném kanálu. Pochopitelně si zápasy budeme moci přehrát i na Voyu, jenže jak jsem už psal minule, zadarmo ani kuře nehrabe, což v případě Novy platí trojnásob. Příští rok tak nastane, že hodně domácností prostě bude bez olympijského hokeje…

Schválně se vsadím, že Nova vymyslí okolo hokejového turnaje tyhle kulišárny. V nekonečném seriálu Ulice napíší scénu, kde oblíbené postavy postaršího obecenstva budou v přímém přenosu sledovat Olympiádu a v Televizních novinách nám ukáží, jak účastníci nové série Super Star dostali volno a sledují hokej s obrovským zápalem. Berte to trošku s nadsázkou, ale osobně si myslím, že tohle opravdu může nastat…

Nakonec přidávám malou ukázku, jak hokej na Nově vypadal v minulosti, například v podání Václava Tittelbacha. Je to sice neprofesionální, ale pobaví to pokaždé ;-).

httpv://youtu.be/gKWqIv1-IH4

To lepší z Novy

Jako končí Televizní noviny roztomilou reportáží o zvířátku, tak i já nakonec po čtení plném utrpení završím svůj článek něčím, za co mě lidé z Novy nebudou chtít odstřelit.

Nova totiž občas dokáže i potěšit. Naposled tomu tak bylo, když jsem v progamu stanice Smíchov objevil seriál Community (Zpátky do školy). Raději bych, aby ho vysílala má oblíbenější stanice Prima Cool, i tak jsem ale rád, že Nova aspoň v něčem překvapila. Jinak musím přiznat, že poslední roky mě skupina Nova více sere, než baví, což koneckonců dokazují mé poslední dva články ;-).

Aby to nevypadalo, že mám vůči Nově jakousi averzi – pouze vám představuji svůj názor – v nejbližších dnech bych mohl podobným způsobem naladit na druhou, v dnešní době již mnohem vyspělejší, zábavnější stanici, která má ve svých kanálech naprostý přehled, TV Primu. Pokud bude o tyto články zájem obdobný jako u Přetékajícího pohárku, mohl bych přilévat olej do ohně každý víkend.

Mám pokračovat v článcích? Souhlasíte, že současné pořady Novy stojí za velké kulové? Opět se těším na vaše názory v komentářích!