Rozhovor: Jaké plány má J.J. Abrams se Star Wars VII a vrátí se ke třetímu Star Treku?

J.J. Abrams je režisér, ke kterému se nyní upírají zraky asi všech geeků na světě. Abrams totiž režíruje snímky z obou největších univerz filmové sci-fi. Už 6.6. vtrhne do kin s novým filmem ze světa Star Treku a v roce 2015 se jeho prostřednictvím vrátíme do předaleké galaxie se Star Wars VII. Obojí tedy pod taktovkou Abramse. K této příležitosti se J.J. Abrams rozpovídal pro Playboy o tom, co pro něj dva takhle velké  projekty znamenají a jak k nim přistupuje.

Král geeků J.J. Abrams
Král geeků J.J. Abrams

Nejprve se Abrams rozpovídal o Star Wars. Pochopitelně o příběhu nic neprozradil, ale i tak je to asi nejvíc, co o nových Hvězdných válkách uslyšíme v nejbližších měsících.

„Ještě je hodně brzo pouštět se do debat, co ve filmu bude a o čem bude příběh. Určitě nebudu mluvit o postavách z původních filmů. Teď se spíš soustředíme na to, jak bude celý film vypadat, jak se k němu postavíme a co potřebuje. U Star Wars, více něž u čehokoliv jiného, je potřeba vzít v úvahu, co už existuje, co funguje a co ne. Když pracujete na něčem, co má tradici, tak musíte dávat pozor, jak to celé vypadá, vyhnout se tomuhle a támhle tomu, přidat víc tohohle. Ale tohle není úplně můj styl práce, protože teprve až když mám scénář, tak vím, čím chce ten film být.“

Abrams na place druhého Star Treku
Abrams na place druhého Star Treku

Další téma rozhovoru bylo odlišnost Star Treku a Star Wars v podání hollywoodského krále geeků.

„Je to jako se vším, Star Trek a Star Wars jsou dva úplně odlišné světy a neměly by vypadat podobně ani ve filmu, ani nemohou. Ale na druhou stranu, já netočím filmy podle toho, jak by měly vypadat (z estetického hlediska). Kdybych přišel s tímhle postojem ke Star Treku, měl bych svázané ruce. Máme výhodu, že je tu stále s námi George Lucas a tak se ho můžeme ptát na názory a máme zpětnou vazbu k věcem, které chci a budu dělat. Se Star Trekem to bylo horší, nebyl jsem totiž fanoušek, nebyla to pro mě taková srdcovka, a nebyl u toho Gene Roddenberry (tvůrce původního Star Treku). Ale nakonec jsem světu Star Treku porozuměl a cením si toho, jak si fanoušci této značky váží  a věří jí.“

Režisér se také vyjádřil ke „svatokrádeži“ kterou prý provedl, když se ujal Star Wars.

„Pokud bych situaci viděl ze strany fanoušků – a nikdo není větší fanoušek Star Wars než já – a nebo z pohledu tradice, kterou SW mají, byl bych k smrti vyděšený. Ale místo abych se snažil tuhle horu zdolat jedním skokem, si užívám tuhle příležitost a lidi, se kterými pracuji. Kathy znám už roky, se scénaristou  Michaelem Arndtem pracuji už dlouhou dobu. Lucase už znám taky několik let a už se z nás stali kamarádi. I kdyby to nebyly Star Wars, hrozně rád bych s nimi pracoval.“

Poslední téma ke Star Wars bylo ohledně Abramsovi vlastní invence, kterou hodlá do Epizody VII vložit.

Mluvit o velkých nápadech a tématech, ještě před tím, než vůbec vzniknou, se zrovna nehodí, ale přirozeně mám hlavní slovo, jak bude výsledek vypadat a jak bude zapadat dohromady. Nesu odpovědnost za celý projekt.

Padouch Star Treku: Do temnoty
Padouch Star Treku: Do temnoty

Co se Star Treku týče, když se Abrams namočil do takového obřího projektu, jakým určitě budou Star Wars 7, hodně lidí pochybuje, že se bude moci vrátit jako režisér pro Star Trek 3, který Paramount zvažuje spíše dříve, než-li později. Sám Abrams k tomu řekl:

„Zatím nepočítám s tím, že se nevrátím, je tu možnost, že to nějak vyřešíme a snažíme se o to. Ale opět: Všechno začíná příběhem.“

Řeč přišla taky na dlouho připravovaný sequel k filmu Monstrum, ale nevypadá to, že bychom se ho v blízké době dočkali.

Část mě to chce prostě nechat plavat, i přesto, že jsme měli pár hodně dobrých nápadů, jak film udělat. Strašně se těším na Pacific Rim, je tam spousta velkých monster a třeba nás něco inspiruje a my s tím pohneme.

Na druhé straně je film Alias, o kterém Abrams říká:

„Mluvíme o tom. Až nastane ta správná chvíle a příležitost, tak se na to vrhneme.“

Ale je jasné, že cokoliv jiného než Star Trek a Star Wars, je zatím hodně daleko, protože tyhle dvě sci-fi legendyprostě teď zabírají všechen Abramsův čas. Star Trek: Do Temnoty vletí do kin už 6.6.2013, sedmé Star Wars pak v roce 2015.