Premiéry týdne #2: Týden thrillerů

Uf. Tenhle týden je na premiéry fest bohatý. Žádná bomba mezi novými filmy sice není, ale i tak je z čeho vybírat. Do multiplexů jde nově šest filmů a k nim ještě můžeme připočíst dva další snímky, na které se můžete vypravit do nějakého z menších kin. Tím prvním je Atomový věk, který se odehrává tak trochu v rimbaudovském stylu (jedna noc, hodně pití, hodně muziky, bitek, zklamání, úvah a rozhovorů). Druhým je Rok bez Magora, který chce ve dvou hodinách představit jednu z nejznámějších postav českého undergroundu.

Bezpečný přístav (Safe Haven)

Film natočený podle knížky autora, jež má na svém kontě takové hity jako Milý Johne a Zápisník jedné lásky, a režírovaný Lassem Hallströmem, který má za sebou Čokoládu nebo nedávno velmi příjemný Lov lososů v Jemenu. Julianne Hough a Josh Duhamel se představí v romantickém dramatu/thrilleru o ženě, která utíká před svou minulostí a v jednom malém městečku se sblíží s mladým vdovcem a otcem dvou malých dětí. Už by to vypadalo, že Katie může začít nový život, ale jak víme, minulost nás vždycky dožene. Na trailer se můžete podívat zde.

Safe Haven / Bezpečný přístav
Safe Haven (Bezpečný přístav)

Čtvrtá mocnost (Die Vierte Macht / The Fourth State)

Pamatujete film Náš vůdce? Film, který všechny překvapil a pomalu se stává kultem. Od jeho režiséra přichází další thriller Čtvrtá mocnost. Jeho hlavním hrdinou je novinář Paul, který píše pro ruský bulvární plátek, ale když potká mladou aktivistku Katju, nechá se přesvědčit, aby se začal motat i kolem politických témat. A s vážnějším tématem začínají i vážnější problémy pro Paula, protože ne všem se líbí to, o čem píše. Film se snaží o co nejrealističtější  pohled na život v Moskvě, který je řízený politickými zájmy.

Čtvrtá mocnost (The Fourth State)
Čtvrtá mocnost (The Fourth State)

Hluboko (Djúpið / The Deep)

Pro mě osobně asi nejatraktivnější premiéra týdne.  Film se inspiroval „true story“, kdy se poblíž Islandských břehů potopila rybářská loď i s posádkou. Jeden člen posádky ale dokázal přežít v mrazivé vodě, doplavat ke břehu a ještě se dostat přes lávové pole. Tato událost se stala na Islandu skoro legendou a film zobrazuje jak tuto neuvěřitelnou událost, tak i to, co následovalo poté, včetně mediální smršti, která následovala. Film režíroval asi nejslavnější islandský režisér Baltasar Kormákur, od kterého můžeme znát například drama Nádech s Diane Kruger.

httpv://youtu.be/thmIgw-WMGc

Záhada hory mrtvých (Dyatlov Pass Incident)

A další thriller. A zase podle skutečné události. Tentokrát se geograficky přesuneme na Ural, kde v roce 1959 přišlo záhadně o život několik ruských studentů. Jejich nalezená těla vyzařovala radiaci a prapodivná zranění (jedné dívce prý chyběl jazyk) a tak se ze spekulací o lavině staly spekulace o UFO.  V roce 2012 se parta amerických studentů vydá po stopách ruských studentů a hádejte co – i jim se začnou dít podivné věci jen co se dostanou do míst, kde zahynuli jejich ruští vrstevníci.

httpv://youtu.be/66xDli1sczU

Zlomené město (Broken City)

Pokud Vám v předchozích filmech chyběly pořádné hvězdy, tak v tomto ohledu to nejlepší nakonec: Mark Wahlberg, Russell Crowe nebo Catherine Zeta-Jones si společně zahráli v thrilleru Zlomené město (Jo zase thriller! Tady ale trailer slibuje i trochu krimi a akce). Starosta (Crowe) města si najme bývalého policistu Billyho (Wahlberg), aby vysledoval muže, se kterým ho jeho žena (Zeta-Jones) podvádí. „Ale nic není to, co si myslíte, že je.“

Zlomené město (Broken City)
Zlomené město (Broken City)

Zambezia

Od thrillerů pryč, poslední premiérou je animák Zambezia. Nevím, jestli jsem jediná, komu celý vizuál připomíná Madagascar? Ale po zhlédnutí traileru pochybuju, že to bude alespoň poloviční zábava a navíc animace rozhodně taky neboduje. Pokud Vás trailer vyloženě nezaujal, doporučila bych se poohlídnout, zda ve Vašem kině ještě něbeží Croodsovi, protože to je animák jak má být.

httpv://youtu.be/jnd4Pfj0H3o