Premiéry týdne #1: Tom Cruise ve vizuálních orgiích

Tento týden přináší celkem 6 oficiálních premiér, přičemž z toho 2 snímky uvedou pouze menší kina. Těmi jsou Call GirlMarie Krøyer. Další 4 filmy se budou promítat po celé republice a ty bychom si v tomto článku stručně představili. Máme mezi nimi jak vysokorozpočtové scifi, tak i drama, které se v našich kinech už představilo v rámci Febiofestu, horor a z české produkce dokument.

Nevědomí (Oblivion)

Jednoznačně největší premiéra tohoto týdne – dlouho očekáváné scifi s Tomem Cruisem v hlavní roli. Již trailer slibuje vizuální orgie a s potěšením můžu potvrdit, že tento slib je splněn. Vizuální stránce filmu není co vytknout a zvláštní pozornost si ještě zaslouží výborná hudba, která dotváří obraz roku 2077, kdy se děj filmu odehrává. Dějově je to ale Fail – samozřejmě hodně záleží na tom, kolik podobných filmů jste již viděli, ale pocitu, že jste to už všechno někde viděli, těžko utečete. Ale pokud hledáte zábavu na jeden večer nebo Vás zajímá scifi (technologie, design, vize budoucnosti), návštěvě kina se nevyhýbejte. A v IMAX to může být i docela pecka (i když film není uváděn ve 3D, stejně jako například loni Skyfall). Kdo neviděl trailer, tady to může napravit.

Oblivion / Nevědomí - Tom Cruise
Oblivion / Tom Cruise

Pravidla mlčení (Company You Keep)

Robert Redford znovu sedl na režisérskou židli s ambicí natočit konspirační drama. Zápletka vychází ze 70. let, kdy při jedné z demonstrací protestantů proti válce došlo k vraždě.Viník není dodnes dopaden a věci se dávají do pohybu až po 30 letech, když dojde k zatčení jedné z účastnic akce. Do pátrání po dalších spoluvinících se vydává nejen FBI, ale také mladý novinář Ben Shepard, který postupe času zjišťuje, že ne vše je tak, jak se zdálo. Výborným lákadlem na film je herecké obsazení, které působí jako by se v Hollywoodu předháněli, kdo si zahraje v Redfordově snímku. Obsazení je opravdu výjimečné, ale má pak jeden neblahý důsledek – a to, že budete půlku filmu přemýšlet, odkud znáte kterého herce. I řemeslně je film poctivý, ale napětím a atmosférou se rozhodně nemůže rovnat například žánrově podobnému Na Odstřel s Russellem Crowem. Trailer můžete zhlédnout zde.

Company You Keep / Robert Redford
Company You Keep / Robert Redford

Temné nebe (Dark Skies)

Horory se na nás poslední dobou doslova sypou – nebo to jen mně, jako nefanouškovi tohoto žánru, tak připadá – a Temné nebe je další. Trailer mi nenabízí nic, co by mě zaujalo jako něco nového, něco, co tu ještě nebylo, ale i tak to vypadá na poměrně dobrou žánrovku. Ostatně ani oficiální popis není nijak originální: „Poklidný předměstský život rodiny Barretových se začne pořádně otřásat v základech. V jejich domě se stane série nevysvětlitelných událostí a oni brzy zjišťují, že je pronásleduje smrtící a děsivá síla…“ To zní jako nějaký univerzální popisek k hororu, který se neodehrává na Sibiři v divočině. Každopádně na ukázku se můžete podívat zde a příznivci hororů si třeba přijdou na své.

Dark skies / Temné nebe
Dark skies / Temné nebe

Šmejdi

Žánr dokumentu (zvlášť tuzemská tvorba) se čím dál více prosazuje i v rozšířené distribuci, respektive je už téměř pravidelně vídáme i v programech multiplexů. Šmejdi zpracovávají kontroverzní téma předváděcích akcí pro seniory. Je to téma, o kterém se diskutuje už roky, ale film je pravděpodobně prvním uceleným projektem, který nabízí pohled nejen obětí agresivních obchodních praktik, ale také například pohled psycholožky či právníka. Vzhledem k tématu bych se nedivila, kdyby tento dokument v divácích rozdmíchal více emocí než ostatní prmeiéry tohoto týdne dohromady.

httpv://youtu.be/_o6nq-_Y7aY