Muž z oceli: Z čeho se rozklepal skladatel Hans Zimmer?

Muž z oceli / Henry Cavill

Jedním z nejočekávanějších filmů tohoto roku je bezesporu nový Superman režiséra Zacka Snydera. Ten neměl v rukou jednoduchý úkol, přeci jen zrestartovat nejslavnějšího komiksového hrdinu není žádná brnkačka, zvlášť, když se něco podobného nepovedlo Bryanu Singerovi před sedmi lety se Superman se vrací. Pochopitelně má Zack Snyder kolem sebe ty nejlepší lidi. Producentem, který se mimo jiné podílel i na příběhu Muže z oceli, není nikdo jiný než režisér trilogie o Temném rytíři, Chris Nolan. Scénář obstaral David S. Goyer (stejně jako Batman začíná) a hudbu složil německý skladatel Hans Zimmer, kterého netřeba představovat. Právě s ním si povykládalo CNN – o jeho tvorbě na soundtracku Muž z oceli, o kterém zatím víme jen jediné – Zimmer nevycházel z legendárního Johna Williamse.

Muž z oceli / Henry Cavill
Muž z oceli / Henry Cavill

Nejdříve Hans Zimmer prozradil, jak moc těžký pro něj byl fakt, že nahradil skladatele Johna Williamse.

Bylo to strašně náročné. John Williams je bezpochyby největší hudební skladatel a k Supermanovi složil jeden z nejikoničtějších soundtracků vůbec. Práci na Muži z oceli jsem odkládal snad tři měsíce, protože jsem se strašně bál. „Bože můj, jdu ve šlépějích Johna Williamse!“

Když se konečně Zimmer rozhoupal a pustil se do skládání, rozhodl se o Supermanovi přemýšlet po svém.

Pořád jsem myslel na ten příběh… Co když jste něčím jedinečným a vaši jedinou ambicí je stát se lidštějším? Stát se člověkem? Co to vlastně znamená stát se člověkem? Co to vlastně znamená být outsiderem a chtít se stát součástí lidské rasy?

Hans Zimmer dále pokračoval o tom, jak moc na jeho tvorbu měl vliv Středozápad Spojených státu amerických.

V těchto dnech je všechno zbarveno ironií, sarkasmem a hořkostí. Tenhle Superman je ale něčím mnohem odlehčenějším – oslavuje vše, co je na Americe dobré. Například malá městečka, kde lidé nemusí zamykat dveře, sousedé dobře vychází a rodiny jsou rodinami.

Pro Supermana byl důležitý jeden prostý fakt, nikdo z nás nevěnoval příliš pozornosti Středozápadu USA. Ameriku znám především jako velká města, když ale zamíříme na Středozápad, budou tam také lidé a bude tam země. Důležité bylo, aby srdcem příběhu byla lidskost a bezelstná postava, která není komplikovaná žádný způsobem, jako byl Temný rytíř. Jen se snaží stát se lepší částí lidstva.

Hans Zimmer
Hans Zimmer

Zimmer se také vyjádřil o nahrávacím procesu a jakým způsobem se mu dostalo pomoci. Prý se můžeme těšit, po zvukové stránce, na velké věci. K nahrávání byly použity elektrické pedálové kytary nebo například zvuky bušení titanových a ocelových modelů. „Na Supermanovi je skvělé, že ho všichni milují“, řekl Zimmer. Když tedy Hans potřeboval něčí výpomoc, zavolal a dotyčný přijel rychleji, než byste řekli švec. Jedním takovým byl Jason Bonham, pracující zrovna v Miami. Sedl na letadlo a druhý den se již pustili do práce.

Předpokládáme, že v nejbližších dnech se nám nějaká první ochutnávka Zimmerova soundtracku ukáže. Muž z oceli vlétá do kin 20. června 2013, v hlavních rolích čekejte Henryho Cavilla, Amy Adams, Michaela Shannona, Kevina Costnera a mnoho dalších ;-).